Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER)  Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen ‘Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Arttırılması Teknik Destek Projesi Ürün Güvenliği Eğitimi’ne katılan TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, önemli açıklamalarda bulundu. Son yıllarda en çok şikayet edilen Kargoların geç yada ulaşmaması ve Sosyal Medyada paylaşılan linklerden yapılan alışverişlerde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Kargonun tüketiciye ulaşmaması ya da geç ulaşması sorununun kargoya değil göndericiye ait olduğunu belirtirken, Sosyal Medyada paylaşılan linklerden yapılan alışverişleri için de net konuştu. ‘Sosyal Medya linklerinden alışveriş yapmayın’ dedi.

Akol Otel'de gerçekleştirilen eğitime Eğitim programına Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit ile il ve ilçe dernek başkanları ile davetliler katıldı. Eğitim toplantısında bir açıklama yapan ve tüketicilere seslenerek  Tüketicilerin kendi haklarını öğrenmesi gerektiğinin altını çizen TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal “Tabii burada esas olan Uyuşmazlık yaşamaması için tüketicinin kendi haklarını bilmesi öğrenmesi gerekiyor. Yani bilinçli olması, bilinçli bir tüketici olması gerekiyor. Türkiye'de tüketicinin bilinci gün geçtikçe artıyor. Tabi bu bilincin gelişmesinde Tüketici derneklerinin büyük payı var. Yine Tüketici Hakem Heyetlerinin büyük bir payı var. Bakanlığının son dönemde yürüttüğü projelerdeki çalışmaların faydaları var. Bu alandaki çalışmaların hepsi önemli. Tüketici Dernekleri bu çerçevede çok ciddi bir önem arz ediyor. Bu anlamda tüketici dernekleri federasyonlarda örgütlendiler. Türkiye'de 4 tane federasyon var. Üçü “Tüketici Konfederasyonu” girişimleri var. Tüketici Konfederasyonu girişimlerinin sürdürülmesini önemsiyorum. Bu girişim  tüketicilerin daha örgütlü hale gelmesi ve bilinç seviyesinin yükselmesi için Tüketici Sorunları karşısında çözüm önerilerimizi ete kemiğe büründürmek için, lobi  çalışmalarını kurumsal anlamda ve  üst örgütümüz olacak olan tüketici konfederasyonu üzerinden  yürütmeyi planlıyoruz. Bu konuda yapılan çalışmaları kısa zamanda kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Programda bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise   “Üretimden tüketime ulaşan bir zincir var. Çanakkale de bir tarımsal üretim kenti. Hepimizin bildiği gibi tarımsal ürünler belirli bir aşamadan geçtikten sonra hem tarımsal hammadde hem de mamul olarak insanların tüketimine sunuluyor. Biz de Çanakkale Belediyesi olarak bu sürecin içerisinde yer almak istiyoruz. Üretici ve tüketicilerin, hatta toplumun tüm kesimlerinin örgütlenmesi gerekiyor. Bu noktada da TÜKODER'in çok önemli işler başardığını düşünüyorum. Gerek kentimizde, gerekse ülke genelinde tüketici haklarının korunmasında önemli görevler üstlendi. İnsanlar da haklarını koruma noktasında dernekten önemli katkılar aldılar. Üretim noktasında ise ne yazık ki, birçok örgüt tabela örgütü olmaktan öteye geçemedi. Üreticiden tüketiciye ulaşılan noktada aracılar, tüccar ve şirket halkaları var. Ne yazık ki üretici sattığı ürünü tüketiciye sunana kadar araya onlarca kişi giriyor ve fiyatlar da onlarca kez katlanıyor” dedi.  
 
Sosyal Medya Linklerinden Alış Veriş Yapmayın

Açıklamasında tüketicileri sosyal medyada verilen lingler üzerinden alışveriş yapılmaması konusunda uyaran Koçal “ Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde tüketiciler ciddi anlamda dolandırılmaktadır. Tüketiciler bu linklerden kesinlikle alışveriş yapmasınlar. Bunun Önüne geçmenin yolu da, Kargo olarak teslim edilen ürünlerde fatura ibraz ettiği karşı taraf. Burada bir zorunluluk getirilmeli. Kargonun içindeki ürünün ticari olup olmadığı mutlaka sorgulanmalı. Karşı taraf ticari ürün değildir beyanında bulunuyor ise aksi ispat  edildiğinde ceza yaptırımı olmalı. Eğer ticari ürün ise Hatta kapıdan ödeme yöntemi ile giden tüm ürünler ticari ürünündür zaten kapıdan ödeme sisteminde kesinlikle mutlaka fatura olmadan böyle bir gönderiyi yada kargoyu  kabul etmemeleri gerekiyor. Bunun nedeni ise faturası olmadan  tüketiciye giden kargo, faturasız gittiğimde tüketici muhatap bulamıyor. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde 14 gün içerisinde gerekçe göstermeden tüketici aldığı üründen cayma hakkı var. Tüketicinin bu hakkını kullanabilmesi ya da ayıplı ürün olduğunda değiştirme ve iade etme haklarını kullanabilmesi için mutlaka konunun muhatabı karşı  firmaya ulaşması gerekiyor. Tabii Ürünün gönderildiği kargo firmasının da sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Sorumlu Kargo Değil Gönderen Kişi Olacak
Son dönemlerde kargolarda yaşanan sorunlara da değinen TÜKODER Genel Başkanı Koçal, sipariş verilen malın tüketiciye ulaştırmasında sorumlunun Kargo değil, satıcı olduğunu belirterek  “ tüketicide bir yanlış algı var. Ben sipariş verdim kargoda elime gelmedi. Ürün kargoda deniyor Benim hakkım kaybolacak gibi birtakım kaygılar var tüketicilerde. Tüketici şunu bilmeli ki eğer ürünü kendi özel bir taşıma firması ile istememiş ise ürünün tüketiciye ya da onu bildireceği kişiye teslim edene kadar tüm sorumluluk satıcı firmaya ait,  yani siz E- Ticaret yolu internet üzerinden bir sipariş verdiğiniz, bu siparişin tüketici teslim alana kadar sorumluluk satıcı ve sağlayıcıya  aittir. Dolayısıyla bu kapsamda kaybolan kargolar ya da hasar gören kargolardan tüketici sorumlu değildir. Ancak tüketiciden tüketiciye giden kargolarda sorumluluk tabii ki gönderen ve alandadır. Burada da çok ciddi sorunlar var. Kargo şirketlerinde maalesef kaybolmalar, hasarlar meydana geliyor. Bu gibi kargonun zarar gördüğü olaylarda bir tutanak tutulması gerekiyor. Kargo Paketlerinin dış görünümünde bir hasar yada ve  deforme var ise tutanak tutması lazım.  Ancak böyle olaylarda Kargoyu getiren yetkili kişiler Kargo bırakıp gidiyor ev tutanak tutmuyorlar. Kargolar ile ilgili en büyük şikayette “geldik yerinde bulamadık, gelin kargonuzu alın” yönünde gelen mesajlar. Bu durum araştırıldığında aslında kargoyu getirmeye kimsenin gelmediği tespit ediliyor. O nedenle Kargoculuğunda bir etik kurallarının belirlenmesi,  bu yaşanan sıkıntılar ile ilgili bir düzenleme yapılması ve kontrollü kargo sisteminin getirilmesi gerekiyor” dedi.

Gıda Güvenliğini Sağlayacak Önlemler Almak Zorundayız
Pandemi sürecinin gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Mutluay; “Bir pandemi sürecinin içinden geçiyoruz. Hepimiz dikkat etmişizdir, insanlar deyim yerindeyse marketlerin raflarını yağmaladılar. İnsanlar elektronik ya da giyim kuşam satan mağazalara koşmadı, gıda ürünlerine koştular. O nedenle önemli stratejik noktalarda gıda güvenliğini sağlayacak önlemler almak zorundayız. Ama raftan bir ürünü alıp evinize götürdüğünüzde de bu ürünün sağlıklı olarak insanlara sunulması gerekiyor. İşte bu noktada belirli bir kalitesi ve güvenliği olan ürünlerin oluşturulmasının yanı sıra bunlara ulaşılabilmesi noktasında da önemli farkındalık yaratmamız gerekiyor. Belediye olarak biz de bu desteği sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından program, tüketici haklarına ilişkin başlıklardan oluşan eğitim ile devam etti. 

Cuma Deren