Çanakkale Belediyesi tarafından kurulan ÇABİS uygulaması özellikle öğrencilerin yoğun kullanması ile uygulama genişletilerek başarıya ulaşırken, kentliler son yıllarda ulaşımda büyük kolaylık sağlayan ve bir çok ilde kullanılan scooter uygulamasının Çanakkale’de de yapılmasını istiyor.

Büyükşehitler başta olmak üzere ulaşımda sorun yaşayan bir çok ilde vatandaşların trafiği rahatlatması amacı ile bisiklet uygulamalarının yanında son yıllarda yükselişe geçen Scooter uygulamasına geçildi. Tüm dünyada kullanımı büyük bir hızla yayılan, ülkemizde de yavaş yavaş kullanılmaya başlanan elektrikli scooterlar İstanbul başta olmak üzere, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Yalova, Hatay, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla, Kahramanmaraş ve Kocaeli  gibi kalabalık  trafiği ile  ön plana çıkan şehirlerinde kullanılmaya başlandı. Çanakkale’nin yokuşunun az, düz bir şehir olmasından dolayı Paylaşımlı elektrikli scooter uygulamasının rahatlıkla kullanılması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇABİS’in çift kişilik bisiklet tanıtımında paylaşımlı  elektrikli scooter için de müjdeyi verdi.  Çanakkale Belediyesi yetkilileri tarafından paylaşımlı elektrikli scooterları gündeme aldıklarını ve bu proje için adım atılarak çalışmalara başlandığının açıklaması yapıldı.  Türkiye’de birçok şehirde kullanılmaya başlanan Martı isimli elektrikli scooterların Çanakkale’de ne zaman uygulamaya geçeceği merak konusu.  Çanakkaleli vatandaşlar, Çanakkale yollarının bu tip araçlara elverişli olmasından dolayı paylaşımlı elektrikli scooter uygulamasını dört gözle bekliyor.

Neden Elektrikli Scooter?
Çevre dostu barış kenti olarak bilinen Çanakkale’de benzinli araç kullanımını azaltmak ve daha sağlıklı bir yaşam için ÇABİS uygulaması hayata geçirilmişti. Çanakkale halkı tarafından ÇABİS’e büyük ilgi gösterilmiş hatta geçtiğimiz günlerde de çift kişilik ÇABİS’in de tanıtımı yapılmıştı.  Dünya genelinde tüm araba yolculuklarının  yüzde 40 kadarı 5 km altı mesafeler için yapılıyor. Araba ile yapılan yolculuklarda harcanan yakıtın ortalamada sadece  yüzde 2'si yolcuları taşımak için kullanılıyor. Ancak Scooterlar tamamen çevreci bir taşıt olarak karşımıza çıkıyor. Çanakkale, bu tip elektrikli araçların kullanımına yokuşlar az olduğu için oldukça uygun.  
Paylaşımlı elektrikli scooterların ÇABİS’ten artı bir yönü ise istediğiniz yere park edebilmeniz.Cep telefonuna indirilen bir uygulamayla, en yakındaki scootera ulaşacak olan kullanıcılar, araçları bir istasyona bağlı kalmadan yine istedikleri yerde uygulama üzerinden kayıt ederek bırakabilecek. Bu araçların oldukça küçük bir alan kaplaması da diğer artısı.

Uygun Fiyatlı Kolay Kullanım
Paylaşımlı elektrikli  scooterları sadece 18 yaşın üzerindeki vatandaşlar kullanabilecek. Scooterlara 2 kişi binemeyeceği gibi trafik kurallarına da uyulması söz konusu. Şu anda kullanımda olan şehirde fiyat tarifesinde başlangıç fiyatı 1,99 lira,  dakikası ise  0,59 liradan ücretlendiriliyor. Paylaşımlı elektrikli scooterların kullanımı ise çok basit herhangi bir abonman karta bağlı kalmadan telefon uygulamasını indirmek yeterli. Scooter üzerindeki QR kodunu okutarak, scooterın kilidini açmanız, sürüşe başlamak için ise ayağınızla iterek hızlandırmanız ve gaz tuşuna basmanız gerekiyor. Gideceğiniz yere vardıktan ya da sürüşünüzü tamamladıktan sonra scooterı uygun koşullarda kilitleyip, fotoğrafını çekmeniz yeterli.

Şerife Erdem