Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kahraman, salgının ilk safhasında uğradığı ekonomik kayıplarını telafi etmek için ümitle yeniden işini canlandırmaya çalışan esnafın şu an önünü göremediğini bildirdi. YÖK tavsiyesi ile alınan karar doğrultusunda Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Senatosu tarafından alınan uzaktan eğitim kararı ile 50 bin öğrencinin gelmeyecek olmasıyla pek çok işletmenin kepenk indirmesi, pek çok kişinin işsiz kalacağı sonucu doğuracağını söyledi.
 
Covid 19 salgını ile mücadelenin en başından itibaren en büyük fedakârlık her ekonomik daralmada olduğu gibi yine iş dünyasından bekleniyor. Pandemiyle birlikte getirilen kısıtlamalar sonucu iş hacmindeki büyük kayıpları borçlanarak atlatmaya çalışan, faiz yükü altına giren, işletmesi ile birlikte çalışanlarını da korumaya çalışan esnaf, toparlanmayı ümit ettiği süreçte üniversitelerin uzaktan eğitim kararı ile endişe içinde. Çanakkale çarşıdaki üyeler ve perakende ticaret yapan üyelerimizi temsilen açıklama yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kahraman : “ İnsan sağlığı tabi ki her şeyden önemlidir. YÖK tavsiyesi ile alınan karara saygı duyuyoruz. Tedbirlere uyulmaması sonucu vakaların artması bu kararın alınmasını gerektirdi. Ancak, salgının ilk safhasında uğradığı ekonomik kayıplarını telafi etmek için ümitle yeniden işini canlandırmaya çalışan esnafımız ne yazık ki şu an önünü göremiyor. Geçici olarak baktıkları süreç, alınan bu karar ile şu anda kalıcı ve kaldıramayacakları bir yük haline geldi. Çanakkale yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisini barındıran bir şehir. Bu potansiyeli görerek yatırımını yapan, ticaretinin büyük kısmını öğrenciler ile sağlayan öğrenci yurtları, apartlar, lokanta, kafe, market, kırtasiye, giyim ve benzeri sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerimiz ilimiz ekonomisine de ciddi ivme sağlayan büyük bir kitleyi oluşturmaktadırlar.
Bu üyelerimizin; alınan kararın insan sağlığını riske sokmadan, maksimum tedbirlerle yüz yüze eğitim koşullarının sağlanarak olabilirliği yönünde yeniden gözden geçirilmesi ve bu süreçte her türlü vergi, SGK, elektrik, su vb ödemelerinde erteleme değil tahakkuk yapılmaması, kredi taksitlerinin faizsiz ertelenmesi yönündeki talepleri de haklı ve makul taleplerdir ve bu taleplerin karşılanması elzemdir.
Aksi takdirde pek çok işletmenin kepenk indirmesi, pek çok kişinin işsiz kalacağı sonucu doğuracak işin ekonomik boyutu ile birlikte; özel sektör yatırımlarını desteklemek, gençlerimize girişimciliğimizi aşılamak için verdiğimiz emekleri de da inandırıcı kılmayacaktır. Bu süreç; pek çok iş arayanın kafasındaki ‘kamuya kapak atayım, çalışmasam da maaşım yatar’ mantığını destekleyen bir süreç olmamalıdır. Devletimizin bu taleplere duyarsız kalmayacağına ve bu mağduriyeti giderici gerekli müdahaleleri yapacağına inanıyoruz” dedi.
 


Kaynak: Haber Merkezi