Bir zamanlar Çanakkale’de Emek Otel olarak hizmet veren Bina kaderine terk edilmişti. Daha sonra satışa sunulan, Çanakkale’nin merkezindeki binayı 2004 yılında satın alan Çanakkale Belediyesi binayı yeniden restore etti. 2009 Yılında Tamamlanan restorasyon sonrasında eski Emek Otel, bugünkü Kent Müzesine dönüştürüldü.  11 Yıldır  Kent Müzesi olarak hizmet veren bina Çanakkale’nin geçmişine ışık tutuyor.

Cumhuriyetin Kuruluşu sonrasında, tarım ve sanayinin yanı sıra Turizmde de büyük ivme gösteren Türkiye Cumhuriyetinde özellikle 1950’lerden sonra, turizmde yavaş yavaş yükselmeler olmuşmaya başladı. 1 Dünya savaşında Mehmetçiğin destan yazdığı Çanakkale’ye ise hem yerli hem de yabancı misafirler gelmeye başladı. O yıllarda öne çıkan Otelcilik kapsamında  50 yıl Çanakkale’ye hizmet eden Emek Otel, 2000’li yıllarda kapanma kararı aldı ve 2004 yılında Çanakkale Belediyesine satıldı. 5 yıllık bir restorasyonun ardından Tarihi bina Kent Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Çanakkale şairleri, yazarları ve yönetmenleri başta olmak üzere Çanakkale’de iz bırakan kişilerin bıraktıkları eserlerin de yer albığı Kent Müzesi Çanakkale’nin geçmişine ışık tutuyor.

Üç kattan oluşan müzenin giriş katında Çanakkale’nin Antik Dönemleri, Osmanlı Dönemi ve 1. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bilgi panoları bulunuyor.  Giriş katının duvarında yer alan bölümlerde Çanakkale Savaşı’ndan günümüze kadar kalan bazı objelerine yer veriliyor. Diğer tarafta ise sergi mekanı olarak ayarlanmış. Burada Çanakkale’ye dair çeşitli başlıklar altında oluşturulmuş metinlerin ve görsellerin yer aldığı ışıklı bilgi panoları bulunuyor. Bu panoların önlerinde de konuyla ilgili ve bağış olarak müzeye verilmiş objelere yer veriliyor.

Müzenin en dikkat çeken bölümü ise ikinci katta yer alıyor. Çanakkale’nin tanıdık simalarından Terzioğlu ailesinin kızı Nursel Çelen’in 1960 yılında zarif elbiselerini tamamlayan ayakkabıları ilk dikkat çeken parçalardan biri.  Başka yerde ise 100 yıldan daha eski olan Kezban Kıran’ ait Pembe Gelinlik karşılıyor insanları. 1904 yılında Kız Rum Okulu olarak eğitime başladıktan sonra Cumhuriyetin ilanıyla İstiklal İlköğretim Okulu olan binanın, eskiden danslı ve müzikli toplantıların ve baloların tertip edildiği salonunda yer alan Paris’te üretilmiş Pleyel Wolff &Cie marka piyano, ‘’Giritli Mustafa’’ olarak da bilinen Mustafa Serden’ e ait bisiklet ve Ertuğrul Sürgüt tarafından müzeye bağışlanan Gagalı testi, seramik testi, seramik tabak, sikkeler, kerata, yağdanlık, gaz ocağı başı, mermi tapası, bakır kapak, Türk matarası, bakır yüksük, pirinç işaret fişeği gibi birçok tarihe tanıklık etmiş eşya bulunuyor.

Müzenin üçüncü katında da Toplantı Salonu ve Çalışma Atölyeleri ile İdari Bürolar yer alıyor.. Toplantı Salonu'nda, birinci kattaki süreli serginin konusuna bağlı olarak sohbetler, konferanslar, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir dinletilerinin yanı sıra gündeme dair konular ve konuklara da yer veriliyor.

01 Eylül – 31 Mart: 09.00-17.00, 01 Nisan – 31 Ağustos: 10.00-19.00, Her Çarşamba/Kent Sohbeti: 18.00-19.00  pazartesi günleri haricinde belirtilen saatlerde ücretsiz olarak ziyaret edilebilmekte ve bu saatlerde veya dışında; ilgilenen herkes duyurulan etkinliklere yine ücretsiz olarak vatandaşlara hizmet veriyor.
 
Cuma DEREN