Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Enstitüsü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve Sakarya Mısır Enstitüleri tarafından geliştirilen yerli ve Milli tohumlar Çanakkale’de 12 Aralık’ta toprakla buluşmuştu. Geçtiğimiz 15 Haziran’da yapılan Demonstasyon ile tohumların hasadı yapıldı. Çoğu Türkiye’de ilk defa yetiştirilen tohumların hasadı ise bereketli geçti.
 
Türkiye Tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip Olan Çanakkale’de artık yerli tohumlar yetiştiriliyor. Büyük oranda yerli ve milli tohuma geçmek için Tarımal enstitülerle iş birliği gerçekleştiren Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü bu yıl da Trakya Tarımsal Enstitüsü, Ege Tarımsal Enstitüsü ve Sakarya Mısır Enstitüleri ile gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında tamamı yerli ve milli olan ve çoğu Türkiye’de ilk olan tohumlar Çanakkale’de geçtiğimiz 12 Aralık’ta toprakla buluşturulmuştu.  Aldane, Saban,  Bereket, Cumhuriyet,  Abide,  Anafarta, Nusret, Köprülü  ve Uysal,  Çıplak Köyü Muhtarlığının da destekleri ile tahsis edilen tarlalara ekildi.  Geçen 7 ayın sonunda 15 Haziranda hasadı gerçekleştirilen ürünlerin verimi çiftçileri de memnun etti.

Cumhuriyet, Anafarta ve Nusrat tohumlarının ilk kez dikildiği ve hasadının yapıldığı Demonstasyonda, çeşitler hakkında bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can “Bakanlığımızın tarım politikaları kapsamında , Çıplak Köyünde hasadını yaptığımız Arpa, Buğday ve Yulaf  tarlasındayız.  Yerli ve milli  tohumlardan oluşan  9 tane buğday çeşidimiz, iki tane arpa çeşidimiz ve 4  tane de Yulaf çeşidimizi hasat ediyoruz.  12 Aralık 2019 yılı  Çıplak Köyü Muhtarlığı ile gerçekleştirdiğimiz  paydaş olduğumuz  onların desteği ile bize tahsis edilen tarım arazilerinde  yerli ve milli tohumlarımızı toprakla buluşturduk.  Bugün de hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu hasadın ülke tarımına hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

9 Buğday, İki Arpa ve 4 Yulaf Çeşidi Ekildi
Çoğu ilk kez denenen yerli ve milli tohumlar hakkında bilgiler veren Volkan Can “9 tane buğday çeşidimizi Trakya Tarımsal Enstitüsünden temin ettik.  Bunlardan Aldane, Saban,  Bereket, Cumhuriyet,  Abide,  Anafarta, Nusret, Köprülü ,Uysal,  bunun yanında Ege Tarımsal Enstitüsünden de  iki tane arpa çeşidimiz var.  Egebey ve İmbat.  Bunun aynında da 4 tane yulaf çeşidimiz var.  Kayı,  Manyas, Tarı  ve Avar çeşitlerini ektik.   Demonstasyonunu gerçekleştirdiğimiz bu çeşitlerin tarım camiasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

Diktiğimiz Tohumlarla 100 Yıllık Döneme Vurgu YapıyoruzZiraat Yüksek Mühendisi Can “Yıllarca gerçekleştirdiğimiz  ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber yürüttüğümüz güzel çalışmalar neticesinde  bu yıl da Türkiye’de ilk kez Abide, Anafarta  çeşitlerini, Ayrıca Sakarya Mısır Enstitüsünün geliştirdiği ve bizimle birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında, yine Nusrat, Çanakkale’mizin  100 yıllık bir dönemine vurgu yapmak için isimlerini verdiğimiz bu çeşitleri burada kullandık” dedi.
 
Şerife Erdem