Çanakkale Belediyesi tarafından sahil kesimlerinde Mavi Bayrak sayısını arttırarak sürdürebilirliği sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında Barış kordonunda yer alan Barış Plajı, Mega Beach Belediye Halk Plajı ile Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nda, 2020 yılında da nitelikli plajlara verilen “Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak” dalgalanıyor. Mavi Bayrak takdim töreninde bir konuşma yapan TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Pandemi nedeni ile alınan önlemlere değinerek Koronavirüsünün su yolu ile bulaşmadığına dikkat çekti. Virüsün suda bulaşıcı olduğuna dair bir bilimsel verinin olmadığını belirten Karataş “, virüsün denizi ile ilişkisi, denizden bulaşması ile ilgili bilimsel olarak ortaya konulmuş bir şey yok. Ama Biz bununla yetinmedik ev Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)  olarak, hem vakıf hem de Bakanlığımızın açıkladığı önlemler kapsamında Pandemi ile ilgili yeni kriterler açıkladık” dedi.

Kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation for Environmental Education-Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Programı, ilk olarak 1985 yılında Fransa’da başlatıldı.1987 yılından bu yana Avrupa’da ve Güney Afrika’nın katıldığı yıl olan 2001 yılından bu yana ise Avrupa dışındaki ülkelerde de uygulanan program günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüştü. Tatlı su ve deniz alanlarında sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen Mavi Bayrak  Program; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini zorluyor.  Yıllar geçtikçe Mavi Bayrak, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde turizm ve çevre sektörlerini bir araya getiren çok saygın ve tanınmış bir eko-etiket haline geldi.  Yunanistan ve İspanya’dan sonra en çok mavi bayrağa sahip ülkeler arasında üçüncü sırada yer alan Türkiye’de de Antalya başta olmak üzere denize kıyısı olan tüm illerde program uygulanıyor.

İlçelerin yanı sıra çevre konusunda büyük bir başarı kat ederek Çanakkale Merkezde de 2015 yılında Barış Kordonunda ilk kez Mavi Bayrak dalgalanmıştı. Geçen 6 yıllık süreçte her yıl yeniden asılan Mavi Bayrak hiç inmezken, geçtiğimiz yıl faaliyete başlayan Güzelyalı Halk Plajı da bu yıl Mavi Bayrak Almaya hak kazanırken Kent Merkezinde Mavi Bayrağa sahip plajların sayısı da artmış oldu. Bir çok kentin başaramadığını gerçekleştiren Çanakkale Belediyesi, şehir merkezinde vatandaşların güvenilir bir şekilde yüzmesini sağlıyor. 

Plajların yavaş yavaş açılmaya başladığı bu dönemde, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiyelerinin de yayınlanmasını takiben, TÜRÇEV Mavi Bayrak Programı da başladı. Program kapsamında Mavi Bayrak almaya hak kazanan plajlarda bayraklar dalgalandırılmaya başlandı. Bu kapsamda Çanakkale Belediyesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlayan Güzelyalı Halk Plajı bu yıl Mavi Bayrak almaya hak kazandı. Program kapsamında düzenlenen törenle Mavi Bayrak dalgalandırıldı. Güzelyalı Halk Plajında düzenlenen törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mavi Bayrak programında konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş “Biz Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)  olarak bu yıl da  Türkiye olarak önemli bir yıl yaşıyoruz. Çünkü bugün Mavi Bayrak bütün dünyada Türkiye, İspanya ve Yunanistan’ın ardından Mavi bayrak payında üçüncü sıradadır.  2020 yılına baktığımız zaman, çok zor bir yıl olarak başladı.  Bu şekilde de devam ediyor.  Bu yıl  bence Mavi Bayrak özellikle pandemi döneminde daha da bir anlam kazanacak. Bilindiği üzere 11 Mart’ta Türkiye’de ilk vaka açıklandığı tarihte ve o tarihten bu yana, ülke olarak  pandemi konusunda çok önemli  mücadeleler verdik.  Şimdi ise hizmet vermeye başladık ve insanlar da doğal olarak bu dönemi sağlıklı ve güvenilir bir biçimde geçirmek istiyorlar.  Özellikle plajlarımızda nasıl hareket etmeliyiz? Nasıl davranmalıyız?  İle ilgili bütün bilgilendirmeleri Belediyelerimizden talep ederek, vatandaşlarımıza da bu kurallara uymalarını rica ederiz.  Bu sene Çanakkale Merkezde üçüncü bayrağımızı dalgalandırmaya hazırlanıyoruz. Bugün de Güzelyalı Halk Plajındayız, Burada da bayrağımızı dalgalandıracağız. Ama özel olan şu, İlk Bayrağımızı 2015 yılında Barış Kordonunda açmıştık. Bu yıl da 6 senedir yine orada Bayrağımızı takdim edeceğim. Benim hep söylediğim bir şey var. Mesela Antalya’nın bir reçetesi var.  dünyanın en çok mavi bayrağı olan Kentimizdir.  Ben diyorum ki ‘Oralara Mavi Bayrak vermek kolay’  biliyorsunuz oralar Turizmin Başkenti. Önemli olan Çanakkale gibi yerlere, hele hele Çanakkale Kent Merkezine bayrak verebilmek ve bu bayrağı koruyabilmek.  Biz Mavi Bayrağımızı kent merkezindeki Barış Kordonunda 6 yıldır koruyoruz.  Bundan sonra da Mavi Bayrağı korumasını vatandaşlara bırakıyorum.  Bu vesile ile Güzelyalı Halk Plajımıza Mavi Bayrağımız hayırlı olsun” dedi.

Kriterlere Koronavirüs Tedbirleri de Eklendi
Kriterler zorunlu (z) ve tavsiye niteliğindeki kılavuz (k) ilkeler olmak üzere iki gurupta sınıflandırılan Mavi Bayrak,  Kriterlerinin büyük bir kısmı zorunludur, yani plajın Mavi Bayrak ödülü alabilmesi için bu kriterlere uyması gerekmektedir. Tavsiye niteliğindeki kriterlerde ise uyum zorunlu olmamakla birlikte, tercih edilen bir durum olurken Bu Yıl koronavirüs tedbirleri de eklendi.  Alınan Tedbire ilişkin de bilgiler veren Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş “.  Pandemi ile ilgili olarak, virüsün denizi ile ilişkisi, denizden bulaşması ile ilgili bilimsel olarak ortaya konulmuş bir şey yok.  Ama Biz bununla yetinmedik ev Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)  olarak, hem vakıf hem de Bakanlığımızın açıkladığı önlemler kapsamında  Pandemi ile ilgili yeni kriterler açıkladık.  Bu kriterlerle ilgili üç anahtar kelimemiz var.  Pandemi Sürecinde Mavi Bayraklı plajlarda,  3 temel noktada istediklerimiz var.  Belediyelerimizin ve tesislerimizin yerine getirmekle yükümlü olduğu birincisi, Sosyal mesafe kuralına uyulması. İki, hijyenle ilgili her türlü önlemin alınması.  Tuvaletler, soyunma kabinleri, duşlarda her türlü hijyen faaliyetlerinin yerine getirilmesi gerekir.  Üçüncü kuralımız ise bilgilendirmedir” dedi.

Sırada Dardanos Halk Plajı Var
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı açıklamasında Mega Beacıh, Barış Kordonu ve Güzelyalı Halk Plajının ardından sıranın Dardanos halk plajında olduğunu belirterek “Bu sene 5’i,nci yıl. 2015’de ilk bayrağımızı Barış Plajı’mızda almıştık. O günden bugüne daha sonra Mega Beach, bu yıl da Güzelyalı Plajı Mavi Bayrak aldı. İnşallah seneye de Dardanos Plajı’na alacağız. Bu sene alamamamızın sebebi; Mavi Bayrak alabilmemiz için bir komisyondan geçmesi gerekiyor. Çok fazla bir etüt, tahliller, incelemeler yapılması gerekiyor. Bu yıl pandemiden  dolayı komisyon toplanamadı, incelemeler yapılamadı. Dolayısıyla Mavi Bayrağı önümüzdeki sene Dardanos Plajı’na alacağız. ‘Mavi Bayrak’  alabilmenin ön şartı; arıtma tesisinin olması. Burada Güzelyalı, Dardanos’un arıtma tesisleri faaliyete geçti. Dolayısıyla burada hak kazandık. Dardanos Plajı ile ilgili incelemeler devam ediyor. Bu çevre yönetim temelli bir ‘Mavi Bayrak’ ödülü. Mavi Bayrak almak çevre yönetim temelli sezonun garanti altına alınması. Çünkü çevre ödülü gibi düşünebiliriz. Bizim iki plajımız; Çanakkale Mega Beach ve Barış Plajı kent merkezindeki plajlar. Kent merkezinde ‘Mavi Bayrak’lı alan yaratılması önemli. Bu konuda alt yapı çalışmalarımız uzun yıllardan beri devam ettirdik. Özellikle yağmur suyu çıkışları, kanalizasyonun karışmaması, arıtma tesisimizin yapılması gibi birçok noktada çabalarımızı bitirdik.  Ondan sonra bütün yapılan tahlillerde olumlu sonuçlar aldık. ‘Mavi Bayrak’ her yıl verilen bir bayrak. Bu bayrak 365 gün sallanmıyor. Bunun tarihleri var. Deniş mevsimi dediğimiz tarihler arasında burada denize giren insanlara güvenli olduğunu ifade ediyoruz. Çünkü bu bir kere değil, sürekli denetlenen bir süreç. Denetleme döneminde bayrağı indiriyoruz. Bu demek değildir ki ondan sonra plajlarımız kirli. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın burada denetim mekanizmasının bittiğini gösteriyor. Ama bu süre içerisinde de ‘Mavi Bayrak’ olması insanlarımıza bir güvence veriyor” dedi.

Koronavirüs Sürecine İlişkin Önlemler Sıkı Tutuluyor
Koronavirüs sürecne de değinen Başkan Gökhan “Çanakkale önemli bir turizm kenti. Vatandaşların hem şehir içinde, hem de şehir dışında denize sağlıklı girebilmesi önemli bir şey.  Bu Kovid sürecinde halk sağlığı çok önemli bir noktaya geldi. İnsanlar titizleniyor. Deniz suyundan virüs bulaşmıyor ama plajdan geçebilir. Biz de gördüğümüz gibi plajlarımızı o düzene göre ayarladık. Şezlonglar, masalar arasındaki mesafeye dikkat ediyoruz. Bu alanlarda masalarda, içeriye girişte ateş ölçerimiz var. Vatandaşlarımızın maskesiz içeri girmesine müsaade etmiyoruz. İnsanlarımız sağlığı için gerekli her türlü dikkati gösteriyoruz. Bunlar çevre ile ilgili konular. Bu yüzden bazen haksız eleştirilere maruz kalabiliyoruz. Arıtmalar arıtıyor mu, arıtmadan mı denize veriliyor gibi haksız eleştiriler oluyor. Bunun olması mümkün değil. Çünkü bu noktada artmalarımızın çıkışları Çevre Bakanlığı tarafından denetleniyor. Sağlık Müdürlüğü tarafından numuneler alınıyor. O numunelerin üzerinden, onları baz alarak TÜRKÇEV bize bu bayrağı vermeyi uygun görüyor. Şuan itibariyle Çanakkale’de huzur içerinde bizim plajlarımızdan denize girilebileceğini ifade etmek isterim. Bundan sonrada yine bu konuda dikkatlerimizi azami noktada tutarak halk sağlığına uygun bir biçimde çevremizi koruyarak, inşallah Çanakkale’mizi bu bağlamdaki markamızı üst sevide tutmak için gayretimiz devam edecektir. Destek hizmetleri tüm arkadaşlarımız kitlelerin olduğu alanlara ve çevre konusunda azami dikkati gösteriyor, ciddi yatırımlar yapıyorlar. Çanakkale markamızı bozmamak için çok önemli katılımlar diye düşünüyorum. Çevreyle ilgili yatırımlarımız devam edecektir. Bu konuda yeterli özeni göstermezsek diğer mücadelelerimizi de gölgelemiş oluruz” dedi.

Mavi Bayrak, 6 Yıldır Barış Plajı'nda
Güzelyalı Belediye Halk Plajı'nın ardından, Yeni Kordon'da bulunan Barış Plajı'nda da bir tören düzenlendi. Kent merkezinde yer alan bu alana da 6. Kez Mavi Bayrak asıldı. Buradaki tören de Çanakkale Belediyespor sporcularının sezonun açılışını yapmak üzere denize girmeleri ile son buldu. Mavi Bayrak sezonu, 31 Ağustos 2020 tarihine kadar devam edecek.
 
Cuma Deren – Şerife Erdem