Gazeteniz VİTAMİN, geçen 18 Haziran’ da vurgu yapmış,  konunun uzmanının uyarılarını manşete taşımıştı.

Pandemili günlerde, bulaş riskini asgari düzeye çekmek için gerekenlerin başında, “Sosyal mesafe, Maske ve Hijyen” in yenilmez savaşçılar olduğunun altını çizmişti.
Çanakkale Valisi olarak atanan ve Basına yaptığı ilk açıklamalarında, bir önceki görev yeri Niğde ile Şehitle Coğrafyası Çanakkale’ deki vaka sayılarının,  arada nüfus farkı olmasına karşın neredeyse örtüştüğünden söz eden Vali İlhami Aktaş, Maske kullanımına dikkat çeken ve hayli önemsediğini gösterir tavrı ile çarpıcı bir mesaj vermişti.
Gazetecilerin, Maskesiz fotoğraf çekme istemini; “Vatandaşımıza kötü örnek olmayalım. Mesajımız anlamlı osun” şeklinde sözlerle nazikçe geri çeviren Vali Aktaş,  Başkanlık ettiği İlk ‘İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda, Çanakkale il Genelinde Maske kullanımını zorunlu kılan kararı onayladı.
VİTAMİN, Vali Aktaş’ ın görevine başladığı geçen 18 Haziran günkü sayısında;“ONLARCA İL’DE KISITLAMA,BÖYLE GİDER İSE SIRA BİZDE…!”  manşetini atmış, ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener’ in Salgın üzerine kullandığı çarpıcı ifade,  yorum ve çağrısına yer vermişti.
--------------------------
En etkin ağızdan gelen çağrı, Karar çıkarttı;
“22 Haziran’dan itibaren, Maske zorunlu…”
-------------------------
VİTAMİN, en etkin ağzın sözlerinden yola çıkıp manşet atmıştı, Ölümcül virüsten korunmanın en etkili şekli ‘Maske Tak’, 22 Haziran Pazartesi (YARIN) gününden itibaren Çanakkale il gelinde zorunlu hale dönüşecek.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener’ in, ölümcül virüs Salgını üzerine kullandığı çarpıcı ifade ve yorumlarına,  sık sık sayfalarında yer veren Gazeteniz VİTAMİN,  son olarak Doç. Dr. Şener’ in;   “Bir salgın nasıl sona erer?” sorusu eşliğinde yaptığı ‘Covit-19 günlükleri’  paylaşımını,  geçen 18 Haziran günü manşetine taşımıştı.
Doç. Dr. Şener bu paylaşımında, çarpıcı bir çağrı da yapmıştı;   “Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut. AÇIK ALANDA KALABALIKLAŞMA...!”
Pandemi Hastanesi olarak, aylarca zor bir görev üstlenen ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nin  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener’ in,yeni normalleşme sürecine geçilmesi ardından, bazı şehirlerde yeni vaka sayılarında gözlenen artışa adeta dikkat çekip yaptığı çağrı, Çanakkale’de zorunluluğa dönüştü.
ONAYLADIĞI İLK KARAR, HEPİMİZ İÇİN…
Çanakkale Valisi olarak atanan ve Basına yaptığı ilk açıklamalarında, bir önceki görev yeri Niğde ile Şehitle Coğrafyası Çanakkale’ deki vaka sayılarının,  arada nüfus farkı olmasına karşın neredeyse örtüştüğünden söz eden Vali İlhami Aktaş, Maske kullanımını çok önemsediğini gösterir tavrı ile çarpıcı bir mesaj vermişti.
Maske kullanımını önemseyen ve kamuoyuna örnek olmak için aralıksız kullandığı gözlenen Vali Aktaş,  Gazetecilerin Maskesiz fotoğraf çekme istemini; “Vatandaşımıza kötü örnek olmayalım. Mesajımız anlamlı osun” şeklinde sözlerle nazikçe geri çevirmişti.
Vali Aktaş, görevinin ikinci gününde onayladığı ilk kararı ile Koronavirüse kalkan olacak ve tüm Çanakkale yaşayanlarını koruyacak maske zorunluluğunu hayata geçirmiş olacak.
YENİLMEZ SAVAŞÇIYI ÖNEMSEMEYENE, 900 LİRA CEZA..
Pandemili günlerde, bulaş riskini asgari düzeye çekmek için gerekenlerin başında, “Sosyal mesafe, Maske ve Hijyen” in geliyor. Bu üçlü, Virüse karşı yenilmez savaşçılar olarak adlandırılıyor.
Çanakkale Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu,  Virüse karşı en etkili savunma yöntemini önemsemeyip, kullanmayanların önüne geçilmesi için; “Maske kullanma zorunluluğu” getiren karar aldı.
KARAR NE DİYOR..?
“Koranavirüs salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına,  kişiler arası mesafe ve kişisel temizlik kurallarına riayet etmenin yanı sıra Merkez İlçede tüm vatandaşların zorunlu olarak maske takmasına,
22 Haziran 2020 Pazartesi ( YARIN) gününden itibaren ise maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlarımıza Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanmasına. OY BİRLİĞİYLE KARAR VERİLMİŞTİR.”
Doç. Dr. Şener “HEPİMİZİN TEK BİR GÖREVİ VAR” dercesine,  lafı, “bu görev her birimizin görevi” demeye getirmiş ve maske kullanımının önemine dikkat çekmişti.
Çanakkale’nin kononavirüs ile sınavında başı çeken isimlerden olan, Pandemi hastanesi olarak hizmet veren ÇOMÜ Tıp Fakültesi, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin  Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener,
 “Toplumun önemli bir kısmının etken ile karşılaşıp koruyucu antikor geliştirmesi...ölüm riski olan hastalıklarda göze alınabilecek bir durum değil...” şeklindeki çarpıcı ifadelerini  geçen günlerde kulanmış,  okuyanı dikkat kestiren şu cümlesini kurmuştu; “Aşı, koruyucu ilaç kullanımı ile duyarlı kişilerin korunması...şu anda böyle bir aşı veya ilaç yok...Etkenin bulaşıcılık ve hastalık yapma kapasitesinin azalması/ yok olması...İnşAllah... Duyarlı/ hasta kişileri ayırmak ve önlem almak...izolasyon ve karantina...uzun süre yapılması çok zor... SONUÇ... Salgını kontrol altına almak kolay ama bitirmek zordur...”
Doç. Dr. Şener’in, vatandaşlara çağrısı ise, yarından itibaren il genelinde zorunluluk haline dönüşecek maskeye ilişkin olmuştu..“Maskeni tak, mesafeni koru, ellerini temiz tut ve AÇIK ALANDA KALABALIKLAŞMA...!” demişti.
Cuma Deren