Avukatlık Kanunu ve seçim sistemine ilişkin değişiklik tasarısına Barolardan tepki açıklamaları yapılmıştı. Ancak yapılan bütün açıklamalara rağmen Avukatlar kanununda değişiklik yapılmasında ısrarcı olan hükümet geri adım atmazken, Baro Başkanları ve avukatlar da seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyor. Barolar ve meslek örgütlerinin sisteminde yapılmak istenen  değişik nedeniyle önceki gün Türkiye’de 80 ilde baro başkanları Ankara’ya doğru Savunma Yürüyüşüne başladı. Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan ise Çanakkale Barosu önünde düzenlediği basın açıklamasının ardından elindeki  ‘Barolar halkın avukatıdır’ yazılı döviz ile Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı.

80 Baro Başkanı, Baroların yapısını ve seçim sistemini değiştirme planında geri adım atmaması üzerine “eylemlilik sürecini başlatma” kararı aldı. Baro başkanları, bulundukları illerden Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ başlatma kararı almıştı. Baroların eylemlilik süreci, önceki gün  eşzamanlı yapılan açıklamalarla başladı. Bu kapsamda Barolar, Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, yönetim kuruluna başvuruda bulunulmasına karar verdi. Alınan karar uyarınca Baro Başkanları, kendi illerinden Ankara istikametine doğru ‘Savunma Yürüyüşü’ başlatı. Baro başkanları, olağanüstü toplantı taleplerini TBB’ye teslim edecek. Pazar günü, gazetelere ilan verilerek, teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıpları anlatılacak.

Bu kapsamda Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan da 80 ilin Baro Başkanları gibi Çanakkale Barosu önünde bir açıklama yaprak ardından yürüyüşü başlattı. Başkan Av. Bülent Şarlan Barolarla ilgili yasa değişikliğin geri çekilmesi için Ankara’ya doğru yürüyüşe başladı. Yürüyüşte önce basın açıklaması yapan Şarlan, “Bugün bu sebeplerle baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazlarımızı görünür kılmak için ülkemizin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara’ya sesimizi duyurmak için yürüyoruz” dedi.
 Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, yaptığı açıklamada Türkiye’nin birçok ilinde Baro başkanları yürüyüşe başlayacaklarını söyleyerek, “Avukatlık kanununda yapılması düşünülen bazı değişiklikler var.  O değişikliklerle ilgili düşüncelerimizi Ankara’da geçen hafta tüm yetkililere aktardık. Ama ona rağmen o değişikliklerin yapılması konusunda gündemde bir ısrarın varlığını görüyoruz. Kamuoyunda uzun süredir yer alan, Baroların yapısını ve seçim sistemlerini değiştirmeye yönelik değişikliklere ilişkin tartışmalar devam etmektedir. Dünya’da ve ülkemizde yaşanmakta olan Pandemi süreci nedeniyle, mesleki sorunların zirve yaptığı bir dönemde avukatlara ve barolara sorulmadan yeni bir düzenleme iradesi gösterilmesi karşısında baro başkanları olarak 19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde bir araya geldik. TBB ve 80 Baro olarak teklifin geri çekilmesi, sonrasında mesleğin birikmiş sorunları da dahil olmak üzere tüm sorunların çözümü için görüşmeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmıştık. Sonrasında geçen hafta Adalet Bakanı, Kamu Baş Denetçisi ve TBMM de siyasi partilerin temsilcileri ziyaret edilmiş ve düşüncelerimiz aktarılmıştır. Ancak Yasa değişikliği iradesinde bir gerileme olmadığı, hatta sürecin ilerlediği görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerde görülmektedir” dedi.

Sorun Çözmek Yerine Sistemi Değiştirme Çalışmalarını anlamak Mümkün Değil
 Şarlan “Avukatlık mesleğinin asıl sorunları, yargılamada savunmanın giderek zayıflaması ve adalete olan güvenin zayıflaması konularının çözümü yerine, Baroların yapısının ve seçim sistemlerinin değiştirilmesi çalışmalarını anlamak mümkün değildir. Eğer Barolarla ilgili konuşulan değişiklikler yasalaşırsa Barolar bazı grupların etkisi altına girebilecek ve yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.  Kısaca, kimsenin istemediği ve öngöremediği sonuçların doğmasına sebep olunacaktır.   Barolar ve avukatlar hak arama hürriyetinin güvencesidir.  Barolar, mağdur çocukların, kadınların yanındadır.  Barolar; adli yardıma ihtiyaç duyanların destekçisidir.  Barolar; haksızlık kimden gelirse gelsin ve kime yönelirse yönlensin hiçbir ayırım gözetmeksizin haksızlığın karşısındadır. Bu nedenle baroların susturulması sadece avukatların değil, çocukların, kadınların, çevrenin, yaşamın, adalete erişimde dezavantajlı tüm grupların susturulmasıdır.  Baroların parçalanması, siyasallaştırılması, hukuk devletinin yok edilmesidir. O nedenle yapılmak istenen değişikliklere itiraz ediyoruz.  Bugün bu sebeplerle Baroların yapısını değiştirmeye yönelik çalışmaların geri çekilmesine ilişkin itirazlarımızı görünür kılmak için ülkemizin her yerinden Baro Başkanları olarak Ankara’ya sesimizi duyurmak için yürüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Gökhan’dan Avukatlara Destek
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Baroların parçalanmaması için Ankara’ya yürüyecek olan Baro Başkanı ve Avukatları destekledi. Burada bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, demokrasi arayışına giren herkesi desteklediklerini belirterek “Demokrasi arayışında olan herkese destek olacağız. Çünkü demokrasi aramak çok önemli bir şey.  Onların gerekçelerini benim anlatmama gerek yok ama bu noktada her zaman destek olacağız” dedi.
 
Şerife Erdem – İsmail Şen