Çin'in Wuhan Kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan Salgın Koronavirüsü binlerce can aldı. Koronavirüs nedeni ile bir çok kurum ve şirket de çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. İşveren ve çalışanlara yönelik geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan da Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini açıklayarak işveren ve işçilere destek olacaklarını açıklamıştı. Cumhurbaşkanının 100 Milyarlık destek paketi açıklamasının ardından üç kamu Bankası olan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halk Bankası verecekleri destekler hakkında  açıklamalar yaptılar.

Bu kararlar kapsamında Taksit, faiz, ve ana parayı ödemeyen firma ve bireysel müşteriye öteleme imkanı getirildi. Alınan kararlar kapsamında bireysel kredi kullananlara 3 ay öteleme ve yapılandırma, işverenlere ise 6 aya öteleme ve yapılandırma getirilirken, Bankalar en büyük parantezi ise Turizm sektörüne açtı. Koronavirüs nedeni ile iptal edilen uçak seferlerinin yanı sıra arka arkaya iptal olan Tur paketleri en çok Turizmcileri zor durumda bırakmıştı. Virüsten en çok etkilenen sektörlerin başında gelen Turizm sektörü için özel bir parantez açan Kamu Bankaları, aldıkları kararlarla  12 aya kadar ödemesiz dönemi ve yapılandırma  imkanı tanındı.

Yaşanan Salgın nedeni ile zor durumda kalan firmalar üretim yapmazken yaşanan sıkıntıyı aşmak için Hükümet geçtiğimiz gün harekete geçmişti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 Milyarlık Ekonomik İstikrar Kalkanı açıklamıştı. Bu istikrar kalkanına bir destek de Kamu Bankalarından geldi. Önceki gün alınan kararları açıklayan üç kamu bankası da benzer tedbirler aldı.  Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıf  Bankası hem bireysel müşterilerin hem de firmalara yönelik önemli adımlar atıldı. Bireysel ve piyasayı rahatlatacak önemli adımlar kararlar kapsamında Taksit, faiz, ve ana parayı ödemeyen firma ve bireysel müşteriye öteleme imkanı getirildi.  Bireysel Kredi müşterisine taksit, kredi kartı ödemesine 3 ay kadar öteleme.  6 aya kadar ödemesiz dönemle kredi yapılanması getiriliyor.  Kamu Bankaları süreçten en çok zarar gören Turizm sektörüne  ise  özel bir parantez açtı. Koronavirüs nedeni ile en çok etkilenen sektörlerin başında Turizm sektörü gelmişti. Hem uçuşların hem de paket turların iptali nedeni ile  en çok etkilenen sektörlerin başındaydı. Bankalar da bu sektöre özel bir parantez aldılar ve kapsamlarını bu parantez içine aldılar. Turizm sektörü kredilerine 12 aya kadar ödemesiz dönemi ve yapılandırma  imkanı tanındı.

Yapılan çalışmalar kapsamında alınan kararlara ilişkin Ziraat Bankası'ndan bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada ilk olarak bankaların faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Bilindiği üzere Bankalara müşteriler tek tek alınıyordu. Bu yugulamanın devam edeceği ve bankaların açılış kapanış saatlerinde bir eğişikliğin olmayacağının belirtildiği açıklamada "Küresel çapta yaşanan ve ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yaşama ilişkin olası hasarlarını en aza indirme hedefiyle alınan önlemler kapsamında Ziraat Bankası olarak yeni destek adımlarını kamuoyunun bilgi ve dikkatine sunmak isteriz.  Bu süreci aşmak için en çok ihtiyaç duyduğumuz hususun toplumsal farkındalık ile güçlü birliktelik olduğuna, devletimizin ve milletimizin el ele vererek en kısa zamanda bu badirenin üstesinden geleceğine inanıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın hızla almaya başladığı ve tüm ekonomi kurumlarımızla birlikte Ziraat Bankası olarak bizlerin de katkı sunduğu önlemlerle, mevcut durumu en az zararla atlatan ülkelerden birisi olacağımıza güvenimiz tamdır. Vatandaşlarımızın işsiz kalmasının önüne geçebilmek ve aynı zamanda üretim altyapımızı ve iş gücü piyasamızı ayakta tutmak ekonominin tüm paydaşlarının ortak hedefi olmalıdır. Bu hedef doğrultusunda - Bankamız şubeleri 09:00 - 17:00 saatleri arasında müşterilerimize hizmet vermeye devam edecektir” denildi.

Bireyselde 3, İşletmelerde 6, Turizmde 12 Ay Öteleme ve Yapılandırma
Ziraat Bankasından yapılan açıklamada, kredilerin yapılandırmasına yönelik de detaylar verild. Alınan karar kapsamında Bireysel kredi kartı kullanan ve nakit akışı buzulan bireylere ve işletmelere yönelik 6 aya kadar ödemesiz dönem oluştururken, süreçten en çok etkilenen Turizm sektöründe ise 12 aya kadar ödemesiz dönem getirildi. “Bu yaklaşımla, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” hamlesi doğrultusunda, Ziraat Bankası yeni bir adım atıyor; vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın bu dönemde nakit akışlarında yaşayabilecekleri bozulmaya karşı aşağıda belirtilen destekleri devreye alıyor. Bu kapsamda;  31.03.2020 tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin talepleri üzerine söz konusu ödemelerin ötelenmesine imkan verilmesi, Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerimizin mevcut kredilerinin, 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre  tanınmak suretiyle,  uygun vadeli yapılandırma uygulamalarının geliştirilmesi” denildi.

Personelini İşten Çıkarmayan Müşterilerin Limiti Arttırılacak
2020 Şunat ayından bu yana personel eksiğine gitmeyen Banka müşterisi işverenlere ilave limit kolaylığı sağlanacak. Konu ile ilgili bankadan yapılan açıklamada “Personel maaşlarını, Bankamız  üzerinden ödeyen firmaların 2020 Şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını  azaltmamaları kaydıyla; Önümüzdeki 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesi, Kredili müşterilerimiz tarafından Bankamız üzerine keşide edilmiş çeklerinin ödenmesi amacıyla kullanılmak üzere; genel kredi limitlerinin artırılarak ilave nakit kredi limiti tahsis edilmesi, İşletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak üzere; Bankamız kurumsal kredi kartı ve DBS limiti bulunan müşterilerimizin kurumsal kart limitlerinin artırılması, tedbirlerini bugünden itibaren  uygulamaya almış bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ziraat Bankasının Yanı Sıra Vakıf Bankası da Desteklerini Açıkladı
Vakıfbank da, tüm dünyayı etkisi altına alan Kortonavirüs pandemisine yönelik attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nde (FİKKO) alınan tedbirler ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) tavsiye kararları doğrultusunda Vakıf Bank, müşterilerinin virüs salgını sürecini mali açıdan en az hasarla atlatabilmesi amacıyla 9 maddelik destek paketini devreye aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih “Salgında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, hastalarımıza ise acil şifalar diliyoruz.  VakıfBank olarak 65 yıldır toplumun her kesiminin yanında olduk. Bugün de birlik olmamız gereken zamanları yaşıyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için zor olan bu süreçte hem iş dünyasının hem de bireysel müşterilerimizin yanında olmak üzere bir destek paketi hazırladık. Bu süreçten en az hasarla çıkmak için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” dedi.

3 Ay Ödemesiz Limitler İlaveler Yapılacak
Kredi vadelerinin ertelenmesinden mevcut kredilerin yeniden yapılandırılmasına kadar pek çok maddeyi barındıran pakette yer alan destekler ise şöyle “ Firmaların, 31 Mart devre sonu faizleri de dahil olmak üzere 30 Haziran 2020 tarihine kadarki tüm kredi taksitleri ve ödemeleri konusunda esneklik sağlanması,  İstihdam koruma amaçlı kredi taleplerini karşılamak amacıyla işletmelere ‘3 aylık maaş gideri’ kadar uzun vadeli kredi kullandırılması,  İşletmelerin mevcut kredilerinin kendi nakit akışlarına uygun ve sektörel durumlarına göre  ödemesiz dönemli olarak yeniden yapılandırılması, Turizm ve şehir içi toplu taşıma dahil en çok etkilenen sektörlere özgü kredilerin 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırılması,  Firmaların vergi, SGK gibi kamusal ödeme yükümlülüklerini kolaylaştırmak amacıyla nakit yönetim limitlerinin artırılarak, bu limitlerden yapılacak ödemelere 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkanı verilmesi, Firmalara ait Business Kartlarda limit artırımına gidilerek, maliyetsiz tedarik kapasitelerinin artırılması, VBanko Çek ürünü limiti ve yaygınlığının artırılarak, bankacılık garanti imkanının dolaşıma sürülmesi yoluyla nakit ihtiyacının azaltılması ve maliyetsiz finansman imkanı sağlanması,  Bireysel kredi ihtiyacı olan vatandaşlarımızın kredi taleplerinin VakıfBank Mobil, İnternet Bankacılığı ve Sky Limitler üzerinden sağlanarak salgın riskine maruz bırakılmaması, Bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemelerinin 3 aya kadar ötelenebilmesi” kararları alındı.
Diğer Bankalarda olduğu gibi benzer kararlar alan Halkbank'tan yapılan açıklamada ise şu adımlara yer veriliyor "31 Mart 2020 tarihine kadar taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firmalar ile bireysel müşteriler, bu döneme dair ödemelerini erteleyebilecek. Esnaf ve sanatkarların bu dönemde yaşadıkları olumsuzluklara destek olmak amacıyla talep etmeleri halinde kullanmış oldukları kredilerin; Nisan, Mayıs ve Haziran 2020 aylarında vadeleri gelecek olan anapara ve faiz ödemeleri, ödeme vadelerinden itibaren 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan banka müşterilerine, 6 aya kadar ödemesiz dönemle kredilerini uygun vadeli yapılandırma imkânı sunulacak. Ödemesiz dönem, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar uzatılabilecek” denildi.

Personel Gideri Kadar İlave Kredi Limiti Sağlanacak
Kalk Bankasından alınan bir başka önemli karar ise Şubat ayından itibaren personel azalmasına gidemeyen firmalara personel gideri kadar kredi limiti ilavesi yapılacak. Konu ile ilgili “Personel maaşlarını Halkbank üzerinden ödeyen firmalara, istihdamlarını şubat sonuna göre azaltmamaları şartıyla, gelecek 3 aylık dönem boyunca personel maaş gideri kadar ilave kredi limiti verilecek. Bankanın kredili müşterileri tarafından Halkbank üzerine keşide edilmiş çeklerin ödenmesi amacıyla, genel kredi limitleri artırılarak firmalara ilave nakit kredi limit tahsis edilecek. İşletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak üzere; Halkbank kurumsal kredi kartı ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi limiti bulunan firmaların kurumsal kart limitleri artırılacak" denildi.

Gözler Özel Bankalara Çevrildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ilk destek kamu Bankalarından geldi. Bireysel ve Firma müşterilerine ödeme kolaylığı getiren önemli kararları açıklayan Ziraat Bankası Halk Bankası ve Vakıf Bankalarının aldığı bu önemli kararların ardından gözler Özel bankaların vereceği kararlara çevrildi.
 
 Cuma Deren