HADİ GEL DE EVDE KAL..?


Banka kuyruklarında, Ödeme noktalarında ve PTT önlerinde, Maaş çekme ve ödeme gibi uğraşlara dalan gençler gibi, Emekli Çanakkaleliler;
“Sokaklar bal dök bal yala. Virüs mü kalır bu ortamda” görüşünü savunup, adeta Bahar havasının keyfini inatla çıkarıyor.
---------------------
DEZENFEKTE GÜVENİ GELDİ,
VATANDAŞI TUT TUTABİLİRSEN..!
----------------------
Türkiye’ye yapılan ‘evde kal’ çağrısını, köşe bucak sokak temizliklerinin sabote ettiği gözlendi.
Birçok vatandaş; “Neden evde değilsin?” sorusuna, “Sokaklar bal dök bal yala. Bu ortamda mikrop mu kalır?” sorusuyla yanıt verdi.
Topluma açık mekanların kapatıldığı, kafeteryalar, kahvehaneler gibi temasın yaşanabileceği iş yerlerinin hizmet vermediği Çanakkale’de, zaman zaman kordonda, zaman zaman parklarda rastlanılan ‘sokakta yaşam’ görüntüsünü körükleyenin, köşe bucak sokak temizlikleri olduğunu iddia eden isimler evinde kalan Çanakkaleliler oldu.
“Psikolojik rahatlama, evde kalmanın öneminin önüne geçti gitti.” diyerek, 65 yaş üstü Çanakkale yaşayanlarına yapılan ‘evde kal’ çağrısının bu anlamda gereksiz olduğunu da sözlerine ekledi.
KUYRUKLAR YİNE VAR, BANKLAR YİNE DOLU..
Bahar havasının yaşandığı hafta sonunda, Çanakkaleliler ilçelerde Pazar alanlarında, sokak aralarında olduğu gibi, bazen de banka ATM’ leri önünde genç yaşlı, çoluk çocuk demeden boy gösterdi.
Merkez ilçe Belediyesi başta, ilçe ve Belde Belediyeleri’nin aralıksız dezenfeksiyon çalışmalarının sokağa çıkmaya neden arayan birçok kişiyi adeta tahrik ettiğini savunan vatandaşlar;
“Hadi kal kalabilirsen evde. Yollar, çöp konteynerleri, ağaç dipleri, Pazar alanları, yürüyüş alanları köpük köpük yıkanıyor, oluşang örüntü insana güven veriyor. Çoluk çocuğa anlatamadığımız gibi, oluşan hoş görüntü karşısında büyüklerimiz de, ‘mikrop mu kalır bu safhada’ görüşünde” diyerek, Evde kalmanın önüne, cadde ve sokak temizlik çalışmalarının geçtiğini ileri sürdü.
KAFA RAHAT, HAVA SICAK..
Dezenfeksiyon çalışmalarının, kişiye güven verdiğini, sokağa çıkma istemini de tetiklediğini savunan uzmanlar, sosyal medya hesaplarından;
“Psikolojik olarak rahatlayan zihinler, kendini tutamıyor. Bu temizlik karşısında mikrop mu kalır düşüncesine kapılıyor” şeklinde çarpıcı ifadelerle değerlendirmede bulundu.
SAĞLIK NEFERLERİ, AYNI ÇAĞRIDA; ‘EVDE KAL..’
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi başta, ÇOMÜ Tıp akültesi Araytırma ve Uygulama Hastanesi, İlçe Hastanelerinin sağlık neferleri, günlerdir sosyal medya hesaplarından, evde kalınmasının önemine değinen farkındalık mesajlarına imza ata dursun, cadde ve sokaklarda gözlenen yoğunluk, Çanakkale yaşayanlarının zihinlerinde sorular üretiyor. Birçok vatandaş; “Adeta virüsü virüse gidiyoruz, açıklanan rakamlar ortada, yayılım riski kapıda” diyerek, gözlemlenen vurdumduymazlığa ve sık sık gerçekleşen hijyen çalışmalarının yol açtığı güven ortamına da tepki gösterdi.
Erdem Sürek