Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere yönelik gerçekleştirdiği Çalışmalar kapsamında  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Çanakkale Merkez, Bayramiç ve Eceabat Ziraat Odaları işbirliğinde  ‘Susam Tarımı, Tescilli Milli Susam Çeşitlerinin Tanıtılması ve Susamda Makinalı Hasat’ konulu toplantı gerçekleştirerek  giderek önemini Çanakkale’de kaybeden susam üretimine yönelik çiftçilere bilgiler verildi.
Son yıllarda; dünyada küresel nüfus artışına paralel olarak sanayileşmenin ve kentleşmenin getirdiği yaşam standardındaki hızlı yükselişler, başta enerji olmak üzere birçok tüketimi hızlı bir şekilde artırmıştır. Özellikle sanayinin gelişmesi ile daralan tarım alanlarında sınırlı bir ok ürün yetiştirilirken Çanakkale’de yüzden fazla tarım çeşidi üretiliyor. Çanakkale’de en çok üretilen tarım ürünlerinden biri de özellikle sulamanın olmadığı alanlarda yetiştirilen susam ve çeşitleridir. Ancak son zamanlarda artan teknoloji ile beraber çiftçiler susam ve tahıl ürünleri yerine daha çok kar getiren ürün üretmeye başlamıştı. Onun için Çanakkale’deki Susam tarımının yeniden kazandırılması için Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilere yönelik gerçekleştirdiği Çalışmalarına devam ediyor.
Yapılan çalışmalar kapsamında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Çanakkale Merkez, Bayramiç ve Eceabat Ziraat Odaları işbirliğinde  ‘Susam Tarımı, Tescilli Milli Susam Çeşitlerinin Tanıtılması ve Susamda Makinalı Hasat’ konulu toplantı gerçekleştirildi.   Çanakkale Merkez, Eceabat Kumköy ve Bayramiç de düzenlenen toplantılarla üreticiler Susam üretimi ve makine ile gerçekleştirdiği hasadı hakkında bilgiler verildi.  Toplantılara, Çanakkale İl Tarım Ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yağlı Tohumlar Şube Şefi, Ayşegül Altınok Memiş, Koordinasyon Ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdür Başak Egesel, İlçe Müdürleri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Yapel Tarım Makinaları Genel Müdürü Mustafa Şahin, Teknik Personel ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Son olarak Bayramiç Ziraat Odası Ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan ve susam üretimi istatistikleri hakkında bilgiler veren   Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem   Karadağ  "Susam Ülkemiz için çok stratejik bir ürün. Simitten, poğaçaya, ramazan pidesine, tahin ve tahin helvasına; ilaç sanayinden, kozmetikte besleyici kremlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Dünyada en fazla susam üreten ülkeler Tanzanya, Hindistan, Çin, Sudan ve Nijerya olduğunu görmekteyiz. Dünya da 6 milyon tona yakın susam üretilmektedir. 2019 yılında ülkemizde 249 bin dekar alandan 17 bin ton susam üretildiğini görmekteyiz. Buda ihtiyacımızın sadece yüzde onuna denk gelmektedir. Geri kalan kısmı yurt dışından ithal edilerek karşılanmakta. İşte bundan dolayı benim için çok stratejik bir ürün” dedi.

Çanakkale’de 15 Yılda Susam Üretimi 20 Dekardan 6 Dekara Düşmüş
Susamın Çanakkale’deki üretimine de değinen Karadağ “ İlimizde de susam ekimi 15 yıl önce 20 bin dekar iken bugün 6 bin dekara kadar düştüğünü gördük. Bunun sebebini araştırdık ve sorunun hasat işçiliği olduğunu gördük. Bundan dolayı bugün burada Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ziraat Odalarımız İşbirliği ile Susam Tarımı, Tescilli Milli Susam Çeşitlerinin Tanıtılması ve Susamda Makinalı Hasadın anlatılacağı eğitim toplantılarımızı düzenledik. Bu toplantıları üç farklı noktada yapacağız” dedi.
 
Ardından, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yağlı Tohumlar Şube Şefi, Ayşegül Altınok Memiş Tarafından Susam Tarımı Ve Tescilli Milli Susam Çeşitleri Üreticilere Ayrıntılı Olarak Anlatıldı. Yapel Tarım Makinaları Genel Müdürü Mustafa Şahin tarafından katılımcılara susamda makinalı hasat konusunda bilgi verildi.
 Cuma Deren