Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis Toplantısı yapıldı. 83 üyenin üyeliğinin askıya alınması başta olmak üzere bir çok konunun konuşulduğu mecliste en çok dikkat çeken konu ise  İşsizlik konusu oldu. Konuşmasında konuyu gündeme getiren ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu,  Hükümetin İşsizlik için verdiği ödeneklerin 23 milyondan 47 milyona çıktığını belirterek konu ile ilgili revizelerin yapılmasının şart olduğunu belirtti. Semizoğlu ayrıca işverenin vasıflı eleman bulmakta zorlandığını da hatırlatarak İş isteyenlerin masa başı iş istediğini dolayısı ile işsizliğin giderek arttığını söyledi.  
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı olağan Meclis toplantısı  ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirildi. Şubat ayının konuğu Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir oldu. Saygı Duruşu ve İstiklal marşının ardından gerçekleştirilen meclisin açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay “Yaşadığımız yüzyılda sadece haklı olmanın yetmediğini aynı zamanda güçlü de olmak gerektiğini yaşayarak öğrendik. Bakın... İki yıldır dünyayı allak bullak eden ABD-Çin ticaret savaşları, Çin’in Amerika’dan 50 milyar doları tarımsal ürün olmak üzere 200 milyar dolarlık ithalat yapma taahhüdü vermesiyle sona erdi. Bir gün ABD İran’la savaşın eşiğine gelirken ertesi gün virüs salgını dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’i atom bombası düşmüş hale getirebiliyor. Büyük resim bu...Böyle bir resimde bizi güçlü kılacak en büyük silah, hiç şüphesiz nitelikli bir üretim ekonomisini egemen kılmak. Teknolojiden finansmana, lojistikten insan kaynağına; nitelikli üretim ekosistemini yeşertecek tüm girdileri terzi titizliğiyle ülke ekonomisinin üzerine oturtmamız şart. Bunu yaptığımız zaman sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi yakaladığımızı; yatırımların arttığı, işsizliğin azaldığı, risk priminin daha da düştüğü bir Türkiye’ye ulaştığımızı inşallah hep birlikte göreceğiz. Kıymetli dostlar, Çok yürekten bir kez daha söylemek isterim ki Çanakkale, yakın geleceğimizin en parlak şehirlerinden biri olmaya adaydır. Bu kentin rekabet gücü potansiyelinin farkında olmamız lazım. İstanbul Üniversitesi’nin geçen ay açıkladığı İller Arası Rekabet Endeksi’nde Çanakkale 15’inci sırada çıktı. Ekonomideki türbülansa rağmen gücümüzü koruduğumuz görülüyor. Bu meydan okumanın hem bu kentin genetik kodunda var olduğuna hem de bizim sorumluluğumuzun bu olduğuna inanıyorum. Dış ticaret dengesi başta olmak üzere ülkeye aldığından fazlasını veren kentimizin gücüne inanıyorum” dedi.
2019 Yılı İstatistikleri De Bizleri Umutlandırıyor
Meclis Başkanı Osman Okyay’ın ardından bir konuşma yapan  ÇTSO Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Başkan Selçuk Semizoğlu “2020 yılının ilk iş gününde Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak’tan sonra salonumuzda gerçekleştirdiğimiz toplantıda Sayın Bakanımızdan önemli ve müjdeli haberler almış, ekonomimizin gidişatına yönelik umutlarımız artmıştı. Deprem, terörle mücadelede verdiğimiz şehitler, bu olumlu seyire gölge düşürse de bir taraftan da iş dünyası olarak böyle dönemlerde daha çok üretmeye, daha çok kendimize yetmeye ve dışa bağımlılığı minimuma indirmek için daha da fazla çalışmamız gerektiğine olan inancımız da artıyor. 2019 yılı istatistikleri de bizleri umutlandırıyor. İhracatımızın bir önceki yıla göre % 2 artış göstermesi, enflasyonun hedeflenenin altında gerçekleşmesi, ilave olarak 2020 yılında Merkez Bankası faiz oranlarında indirime gidilmesi, kamu alacaklarının gecikmesi ve gecikme faizlerinde indirim yapılması bizlere moral vermiştir. Her zaman dediğimiz gibi iş dünyası güven ortamında yatırım yapan şevki artan bir camiadır” dedi.
 830 Üyenin Kaydı Askıya Alındı
Oda faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Selçuk Semizoğlu Ocak ayında gerçekleştirilen üye durumlarına da değinerek “Sayın Meclis üyeleri, bu olumlu gelişmeler, sesimizin dinlendiği hissettirildiği için öncelikle bizleri motive ediyor, moral veriyor ve ardından ekonomimize de katkı olarak yansıyor. Birazdan geçen ayki toplantımızın ardından kısaca faaliyetlerimiz hakkında da sizleri bilgilendirmek istiyorum. 56 yeni üyemiz geçen ay aramıza katıldı, 21 üyemiz kaydını sildirdi.  Biliyorsunuz her yıl Ocak ayında üye kayıtlarının güncellenmesinden Yönetim Kurulumuz sorumlu. Son iki yılda aidat ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen üyelerimizin kaydını askıya almak durumundayız. Bu yıl 830 üyemizin kaydı askıya alındı. Bu bizleri üzüyor. Ama bu tahsilat tamamen bizim yapmamız gereken bir şey. Kendi kararımız değil. Uzun süre aidat ödemeyen üyelerimizin de tahsilatını yapmak bizim sorumluluğumuz. Yönetim Kurulu bundan sorumlu. Ben huzurlarınızda bunu Meclis’e duyurmak istiyorum. Bir yazı daha yazacağız. İşlem yapmadığımız zaman biz suçlu durumuna düşeceğiz” dedi.  
İşveren Eleman Bulamıyor, İşsizler Masa Başı İş İstiyor
İşsizlik rakamlarına da değinen Selçuk Semizoğlu, İş dünyasının sesi oldu adeta, İş verenlerin vasıflı eleman bulmakta yetersiz kaldığını, iş arayanların da masa başı iş istediğini belirten Semizoğlu, devletin verdiği İşsizlik ödeneklerinin de 23 Milyon’dan 47 Milyona çıkmasını da eleştirerek  “İşverenler vasıflı eleman bulamadığından şikayet ederken iş arayanlar masa başı iş istiyor. 2019 yılında Çanakkale’de ödenen işsizlik ödeneği ise toplam 47 milyon TL. Aslında Çanakkale’de işsizlik yok. Çanakkale’de ve Türkiye’nin birçok yerinde iş beğenmeme var. Fazlasıyla sosyal bir devletiz ama fazla sosyalleşildiği zaman da insanlar çalışmaktan kaçınıyor evde oturunca birtakım sosyal haklardan yararlanıyor. Bunların revize edilmesi gerektiğini şahsen düşünüyorum. 2018’de 23 milyon olan işsizlik ödeneği 2019 yılında 47 milyon olarak ödenmiş. İŞKUR istatistiklerine göre Çanakkale iş dünyası yine de umutlu, Türkiye genelinde işyerlerinin % 19,3’ü istihdamın artacağını öngörürken Çanakkale’de bu oran % 27,8” dedi.
“Otogarın Durumu Rezalet”
 
Otogar Konusu çok uzun süredir Odamızın gündeminde. Belediye ile şifahen olarak 7-8 defa görüştük. Sayın Başkan ile görüştük. Yazışmalar yaptık. Yazışmaların içeriği şu; Otogar Çanakkale’mizin girişi, Havaalanının girişi, diğer karayolunda girişte üç noktamız var. Birisi Eceabat, diğeri İzmir yolu diğeri Bursa yolu. Otogar’da bunlardan birisi. Otogarın fiziki durumu rezalet. Bunu defalarca dile getirdim. Otogarda gelen yolcu bekleme salonu yok. Yenice, Çan, Lapseki, Ayvacık ilçelerimizden Çanakkale’ye gelen otobüsle gelmeyi tercih eden vatandaşlarımız ya ehliyeti yok yaşlı insanlar ya arabaları yok yoksul insanlar. Dolayısıyla gerçekten hizmete muhtaç insanlar. Biz dört yıldır gelen yolcu bekleme salonu konusunda çok özür diliyorum. Tuvaletlerin iyileştirilmesi konusunda bir arpa boyu yol kat edemedik. Bunları huzurunuzda, basının huzurunda paylaşmak istedim ki, yazışma ile bu iş olmuyor. Bunun siyasi malzeme olarak yapılması beni daha da üzüyor. Ben herkesi samimiyete davet ediyorum ve bu sorunun Çanakkale halkı için çözülmesini talep ediyorum” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun Yönetim Kurulu adına yaptığı konuşmanın ardından, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından 2019 yılında gerçekleştirilen faaliyet ile önümüzdeki dönem gerçekleştirilmesi planlanan projeler hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
 
 Cuma Deren