Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın, mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulama olan ilk yardım, bir çok insanı hayatta tutabiliyor.  Ülkemizde İlk yardım bilinci yok denecek azken, konu ile ilgili yine AFAD devreye girdi.
ilk yardım uygulamalarını öğrenmek ve ilkyardım becerilerimizi güncel tutmak amacı ile Türkiye’de afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için AFAD’ın yürüttüğü Afetlere Hazırlık Yılı, 7’inci ayı olan Ocak Ayının Teması  ilk yardım konusu oldu.   AFAD, her an karşılaşılabilen ev, trafik ya da iş kazalarında kendileri ile en yakınlarına yardım edebilmeleri için vatandaşlara ‘ilk yardım uygulamalarını öğrenme’ ve ‘becerilerini güncel tutma’ çağrısı yapıyor ve İlk yardım konusunda eğitimler veriyor.
Afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşüme işaret eden Afetlere Hazırlık Yılı,  yedinci ayında da yoğun biçimde devam ediyor. ‘#AfetlereHazırOl’ çağrısıyla her ay başka bir konuya odaklanan projenin, 2020’deki ilk teması, ”ilk yardım” oldu. Bu ayın teması ile AFAD, ilk yardım eğitimi alınması, eğitim ve becerilerin güncel tutulması çağrısı yapıyor. Çünkü günlük hayattaki kazalarda kaybedilebilecek canların yaşama tutunması, en yakınındakilerin yapacağı basit uygulamalara bakıyor.
AFAD, kazalarda basit uygulamalarla kurtarılabilecek yaşamların birkaç dakika içinde yitirilmemesi için vatandaşları harekete geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. AFAD, Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ile Ortaklaşa  ‘İlk Yardım Uygulamalarını Öğren ki Canın Sağ Olsun’ sloganı ile ilk yardım eğitimlerine başladı.   
 
İsmail Şen