İl Genel Meclisi’nin, gündeme alıp almayacağı merak konusu RES Dosyaları, Çanakkale’nin tartışma konusuna dönüştü.
Uzunca süredir devam eden, Merkeze bağlı köyler ile Çan ilçesi sınırları içindeki köylere komşu Ormanların düz ara kesimler, bu çalışmalar kapsamında oluşturulan 60 metre genişliğindeki yollar, bölgede kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrallerine ilişkin yapıldığı kanısına yol açmıştı.
Dikkatlerin çevrildiği Bölgede yaşam süren yüzlerce köylünün; “ maden karşıtlığında, Çevreci oluşumlara açık destek veren CHP’ li Belediye ve parti yöneticileri, RES’ ler konusunda İl Genel Meclisi’ni oluşturan üyeler ile ittifak mı kurdular?”  sorusuna yanıt aradığı öğrenildi.
Gelişmeler, kamuoyunda oluşan kanıyı adeta doğruladı. Konuya ilişkin dillendiği gözlenen İddiaların, hayli çarpıcı ifadelerle kulaktan kulağa yayıldığı gözlendi.
Ana Muhalefet CHP’ nin, İl Başkanlığınca desteklendiği izlenimi veren RES Dosyalarına dair olumlu sözler içerir bir takım ikili görüşmelerin, İl Başkanı ve İl Genel Meclis üyeleri arasında geçtiği dile gelen iddialar arasında.

RES BAĞIŞI, HANGİ SPOR KULÜBÜNE..?
Kamuoyuna yansıyan bir diğer iddia ise, İl Genel’de yapılacak RES Dosyaları görüşmesi için, Partili Meclis üyelerinden destek vermeleri konusunda yapıldığı ileri sürülen görüşmeler oldu.
İddiaya göre, bir spor kulübüne verileceğine dikkat çekilen bağış ve miktarı bazı Meclis üyelerine iletildi.    

Çevreci eylemlerle anılan Çanakkale’de, son gelişmelere vatandaş yorumu;
“BAĞIŞLAR MI GÖRÜLMEZ KILIYOR?”

Türkiye kamuoyu,  maden karşıtlığı için düzenlenen eylem, konser ve gösterilerle Çanakkale’ ye odaklanmıştı. RES yatırımları için kesildiğine dikkat kesilen Ormanlara gösterilen sessizlik ise, yanıtı merak konusu sorulara yol açtı.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu haricinde, düz ara kesimlerle yok olan Orman alanlarına tepki gelmemesine,  Ormanları ve meraları yok olan yüzlerce köylü; “Bağışlar mı yok oluşu görülmez kılıyor? ” sorusuyla tepki gösterdi.
Balaban’ da halen süren, maden karşıtlığına ilişkin eylemleri örnek gösteren yöre köylüleri, “Yüzlerce hektar alan orman yok oldu, Balaban eylemcileri sus-pus”  ifadelerini kullandı.
Ormanları gibi, meraları da düz ara kesimlerle yok edilen Merkeze bağlı köylerin yaşayanları; “Duyuyoruz ki ,20 den fazla RES yatırımı için İl Genel Meclisi’nde bir görüşme yapılacakmış. Yatırımcı kuruluşa inşaat imar iznini verecek olan İl Genel Meclisi’nin kararı olacakmış. 
Bizlerin de kulağına ulaşan bazı iddialar, ‘RES yatırımları için İl Genel’ de bir ittifakı mı kuruldu?’ sorusunu aklımıza düşürdü”  diyerek, çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

SON SÖZ, İL GENEL DE..!
İl Genel Meclisi’nin, gündeme alıp almayacağı merak konusu RES Dosyaları, Çanakkale’ nin tartışma konusu oldu.
Uzunca süredir devam eden, Merkeze bağlı köyler başta Çan ilçesi sınırları içindeki köylere komşu Ormanların düz ara kesimleri, “Kesimler RES’ ler için..” iddialarını beraberinde getirmişti.
Bu çalışmalar kapsamında oluşturulan 60 metre genişliğindeki yollar, bölgede kurulması planlanan Rüzgar Enerjisi Santrallerine ilişkin yapıldığı kanısına da yol açmıştı.
Dikkatlerin çevrildiği Bölgede yaşam süren yüzlerce köylünün, yok olan ormanlara ilişkin sözleri ve yaptıkları değerlendirmeler ise hayli dikkat çekti.
 “Maden karşıtlığında, Çevreci oluşumlara açık destek veren CHP’ li Belediye ve parti yöneticileri, RES’ ler konusunda İl Genel Meclisi’ni oluşturan üyeler ile ittifak mı kurdular?”  şeklindeki soruyla, İl Genel Meclisi’nin vereceği kararın, son söz,  ya da, ilk söz anlamı taşıyacağı görüşünü savundu.
Konuya ilişkin dillendiği gözlenen İddiaların, hayli çarpıcı ifadelerle kulaktan kulağa yayıldığı gözlenen Çanakkale kamuoyunda,  Ana Muhalefet CHP’ nin, İl Başkanlığınca desteklendiği izlenimi veren RES Dosyalarına dair olumlu sözler içerir bir takım ikili görüşmelerin, İl Başkanı ve İl Genel Meclis üyeleri arasında geçtiğinin önü sürülmesi oldu.

BAĞIŞ MI, DESTEK VERİN ADIMI MI?
Kamuoyuna yansıyan bir diğer iddia ise, İl Genel’de yapılacak RES Dosyaları görüşmesi için, Partili Meclis üyelerinden destek vermeleri konusunda yapıldığı ileri sürülen görüşmeler oldu
İddiaya göre, bir spor kulübüne verileceğine dikkat çekilen bağış ve miktarı bazı Meclis üyelerine iletildi. Bu sayede de, ‘Destek verelim’  çağrısı yapıldığı ileri sürüldü.  

Erdem Sürek