Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Oda’nın 65. Kuruluş Yıldönümü dolayısı ile gerçekleştirilen akşam yemeğinde, Makine Mühendisleri bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen geleneksel gecede meslekte 40 ve 25 yılını dolduran Makine Mühendisleri Çanakkale Şubesi Üyeleri onur plaketi ile ödüllendirildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)  Makina Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi odanın kuruluşunun 65. Yılında üyeleri için bir akşam yemeği düzenlendi. Düzenlenen akşam Yemeğine MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli, MMO Çanakkale Şubesi Başkanı Tolga Satar ve Makine Mühendisleri katıldı. Yoğun bir katılımın yaşandığı gecede bir araya gelen Makine Mühendisleri gecesinde bir konuşma yapan MMO Çanakkale Şubesi Başkanı Tolga Satar, odanın sorunları hakkında bilgiler vererek, geceye katılan ve Odanın bu günlere kadar gelmesine vesile olan mühendislere teşekkür etti.

Gecede bir konuşma yapan Makine Mühendisleri Odası Busra Şubesi Başkanı Fikri Düşünceli ise “Bugün TMMOB’nin en büyük Odası haline gelen MMO, ülke, toplum, meslek ve meslektaş çıkarlarından yana bir meslek kuruluşu olarak, yurtsever bir çerçevede, çözümler öneren bir yaklaşımla, bütün birikimlerini, ülkemizin sanayileşmesi ve demokratikleşmesinden yana bir çalışma anlayışı içerisinde seferber etmektedir. Bugün MMO, ülkemizin sanayileşmesinde 65 yaşında dev bir çınar, demokrasi mücadelesinde 65 yaşında bir gençtir. Şube olarak bizler, bir yandan ülke ve kent sorunlarına müdahil olmaya çalışıyor, diğer yandan üyelerimize yönelik eğitim, belgelendirme ve her türlü destek çalışmaları ile sosyal, kültürel ve sanatsal etkinler düzenliyoruz. Bir yandan da, asli görevimiz olan Kamusal hizmet ve kamusal denetim çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Rant Hırsı Mesleğimizi Geriletiyor
Son dönemde yaşanan ekonomik kriz, dış sermayenin ülke içinde istediğini yapmaya başlaması Makine mühendislerini zor durumda bıraktığının altını çizen Düşünceli, özellikle mesleğin ranta kurban edildiğini belirterek “Ülkemizde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yılı daha geride bırakıyoruz. Cumhuriyetimizin 96. yılını yaşadığımız bu dönemde, ülkemizde ve mesleğimizde önemli gelişmeler yaşanıyor. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik kriz, meslek alanlarımızı doğrudan etkilemekte; emeğiyle geçinen mühendislerin hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamu çıkarlarının göz ardı edilerek rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, meslektaşlarımızın mesleki yetki ve sorumlulukları giderek geriletilmektedir. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendislerin öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. İktidarın ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları, sosyal devlet anlayışının terkedilmesi ve uluslararası sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal durumları giderek daha da kötüleşmektedir. Kısaca sorunlu bir ülkede yaşıyoruz. Sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal birçok alanda, içte ve dışta, ciddi sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlar karşısında aciz kalan siyasi iktidar her geçen gün ülkemizi sonu belli olmayan bir karanlığa doğru sürüklüyor.

Kentin Sakini Değil Sahibiyiz
Odanın 65 yıllık geçmişine vurgu yapan ve aynı hizada hizmet edeceklerini belirten Düşünceli “Makine Mühendisleri Odası, geçmişte olduğu gibi 65. yılında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "yurtta barış, dünyada barış" anlayışıyla ülkemizde, bölgede ve dünyada savaşa karşı barışı, kin ve nefrete karşı halkların kardeşliğini, bir arada özgür, eşit yaşamı savunmaya, bağımsız Türkiye mücadelesini büyütmeye devam etmektedir. Makine Mühendisleri Odası, 65. Yılında da; Demokrasi, insan hakları, barıştan yana, ülke ve toplum yararı gözeten ve yurtsever bir çerçevede çözümler öneren bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmeye, Ülke, toplum, meslek ve meslektaş çıkarlarından yana bir meslek kuruluşu olarak, bütün birikimlerini ülkemizin gelişmesi, bağımsızlığı, sanayileşmesi, çağdaşlaşması, kalkınması, hakça bölüşüm, barış ve demokratikleşmeden yana bir çalışma anlayışı içerisinde seferber etmeye, Ülkemize sahip çıkmaya, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamı, toplumsal refahı ve huzuru savunmaya, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkmaya ve mücadele etmeye kararlıdır. Bizler, “Kentin sakini değil, sahibi ve “Bizim sorunlarımız ülke sorunlarından ayrılamaz parçasıdır" anlayışı ile; ülke, kent ve demokrasi mücadelesinde yerimizi aldık, almaya devam edeceğiz. Tüm saldırı ve hedef göstermelere rağmen dün olduğu gibi bugün de, kamu ve toplum yararı için çabalamaya, ülkemize, halkımıza, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkmaya, aklın ve bilimin ışığında gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından 65 yıllık geçmişe sahip Makine Mühendisleri Odasına bağlı olarak meslekte 40’ıncı ve 25’inci yıllarını dolduran Makine Mühendislerine plaket verildi.
 
Şerife Erdem