Mahalle araları ve cadde üstü hatalı parklara, emniyet güçleri yeni yöntemi uygulayacak.
Alınan bilgiye göre, Bakanlık: park yasağı kuralı ihlali yapan araçlara trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği hallerde para cezası verilmesini, araçların otoparklara çekilmemesini istedi
Çanakkale’de de zaman zaman gözlemlenen, trafik akışını engelleyen hatalı parklar nedeniyle sürücülere zor anlara yaşatılıyordu.
Başkent’ten gelen dikkat çeken uyarı, 81 İl’i kapsadı.  İçişleri Bakanlığı,  81 ile park yasağı ihlallerine ilişkin hayata geçirilecek uygulamayı tebliğ etti.

ARAÇ ÇEKİ İŞLEMİ, POLİS GÖZETİMİNDE OLACAK..
Trafik düzeni ve güvenliğini etkileyen araçların, bulunduğu bölgeden çekici yardımıyla kaldırılması işlemi esnasında oluşabilecek hasarın önüne geçilmesini amaçlayan Bakanlık, 81 İl’in Emniyet Müdürlük’ lerine; ‘Araç çekilmesi trafik görevlilerinin refakatinde olacak’  dedi.

Hatalı parkta yeni dönem:
CEZASINI YAZIN, OTOPARK’A ÇEKMEYİN..!
İçişleri Bakanlığı,  81 İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazdı.  Park yasağı kuralı ihlali yapan araçlara trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği hallerde para cezası verilmesini, otoparklara çekilmemesini istedi
81 ile gönderdiği genelge ile kamuoyunda sıkça eleştirilen konuya çözüm üreten Bakanlık,  park yasağı kuralını ihlal etmiş ve sadece para cezası ile cezalandırılabilecek araçların,  trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği halde otoparklara çekildiği;  çekilme esnasında ve otoparklarda muhafazasında, mevzuatla belirlenen usul ve esaslara uyulmadığı,  bu durumun çeşitli mağduriyetlere yol açtığı uyarısında bulundu.

BU HATA VAR İSE, CEZA..
Özellikle Sağlık kuruluşları giriş ve çıkışları başta, toplu taşıma araçlarının duraklara girişini engelleyen hatalı parklara ilişkin Genelgede yer bulan şu vurgu dikkat çekti.
Genelgede, Belediye otobüsü, taksi, dolmuş, tramvay gibi yolcu taşıtlarının duraklarına 15 metre mesafede, yaya kaldırımı ve geçitlerine, okul geçitlerine, kamu kurum ve kuruluşları ile hastane, sağlık kuruluşu, garaj, park, konut gibi yerlerin giriş ve çıkışlarına 5 m mesafede park eden her türlü aracın çekileceğinin altı çizildi.
İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlıklarına, Bakan Süleyman Soylu imzalı “Park Yasağı Uygulaması ve Araçların Çekilmesi” konulu bir genelge gönderdi. Trafikte araç ve sürücü sayısının artmasıyla birlikte uygun park ve duraklama alanlarının belirlenmesi ve belirlenen kurallara uyulması trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem arz ettiği vurgusunun geçtiği Bakanlık genelgesinde,  İl sınırları içerisinde hangi alanların park yeri olacağı, yol üzerinde park disiplininin bozulması veya işgal edilmesi durumunda uygulanacak cezai müeyyideler ve araçların kaldırılması esas ve usullerine ilişkin hususlar mevzuat ile düzenlendiği hatırlatıldı.
Genelgede ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 59, 60, 61 ve 62 inci maddeleri ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin duraklama ve park etmenin yasaklandığı haller ve yerler belirtildiğine dikkat çekildi.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin maddelerinde ise park etme yasaklarına uymayan araçların hangilerinin kaldırılacağı, araçların kaldırılması esas ve usulleri, tarafların sorumlulukları ile otoparkların belirlenmesi ve araç çekme işlemlerindeki masrafların tespitine ilişkin hususlarda Genelgede altı çizilenler oldu.

 ‘Mevzuatta belirlenen usul ve esaslara uyulmadığı vurgusu..’
Bakanlığın 81 İle gönderdiği genelgede, uygulamada, park yasağı kuralını ihlal etmiş ve sadece para cezası ile cezalandırılabilecek araçların trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği veya mevzuatta yer alan şartlar oluşmadığı halde otoparklara çekildiği; çekilme esnasında ve otoparklarda muhafazasında, otoparklar ve çekicilerin belirlenmesinde mevzuatla belirlenen usul ve esaslara uyulmadığı, bu durumun ise çeşitli mağduriyetlere yol açtığı uyarısı da yer buldu.

Haklar istisnasız korunacak..
Genelge kapsamında, altı çizilen ve hayli dikkat çeken bir diğer ifade şöyle idi;
“Trafikten sorumlu kuruluşlar ve görevlilerce standart bir anlayışla ve Kanunun amacına uygun hareket edilmesi, araç sahipleri ve sürücülerin yanı sıra trafikte bulunan tüm yol kullanıcılarının haklarının istisnasız korunması, yaşanabilecek keyfi uygulamaların ve olumsuzlukların önüne geçilmesi konusunda belirlenen hususlara dikkat edilmesi”
Bundan böyle araçlar, trafik görevlilerinin gözetiminde çekilecek..  
Genelgede istenen ve işitildiğinde kamuoyunun beğenisini topladığı gözlenen şu oldu;
“Hatalı park etmiş araçların çekme işlemi sırasında; aracın ihlalinden dolayı tescil plakasına gerekli cezai işlem uygulanacak. Aracın çekilmesine bizzat trafik görevlilerince karar verilecek ve refakatinde gerçekleştirilecek.
Aracın plakası ve ihlal durumunu gösterecek şekilde görüntü kaydı kamera veya fotoğraf ile alınacak ve bu kayıtların uygun ortamlarda muhafazası sağlanacak. Aracın çekiciye yüklenmesi esnasında çekilen aracın ve çevrenin güvenliğine dikkat edilecek. Araç çekiciye yüklendiği veya götürüldüğü sırada sahibinin veya sürücüsünün gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilecek, varsa yapılan masrafların UKOME veya İl Trafik Komisyonları tarafından güncel belirlenen tarifeler üzerinden makbuz karşılığında ödenmesi halinde araç sahibine sürücüsüne teslim edilecek. “

Cuma Deren