TBMM’ DE TERÖR TARTIŞMASI,
ÇANAKKALE’DE , SUR’A DAYANDI..
Geçtiğimiz ayların eleştirilen konusuna, kamuoyundan özet yorum;
‘SUR KARDEŞLİĞİ DEVAM EDİYOR,
SUR’A DA BAŞKAN DAYANMIYOR..’
Geçtiğimiz yıllarda İktidar kanadından eleştiri alan,‘Çanakkale-Sur Kardeşliği’, yaşanan son gelişme üzerine Meclis çatısı altında Terör tartışması yaşanınca, yine siyasetin diline dolandı.
Hafta sonu, ‘Alın size Kardeşlik..’ diyerek, Çanakkale Belediyesi’nin Sur Kardeşliğindeki  ısrarlı tutumuna tepki veren AK Partili onlarca isim şu görüşü savundu;
“Milli İradenin Merkezinde, Meclis çatısı altında, halen terör savunuculuğu yapılıyor,
Manevi Başkent Şehitler coğrafyasına bu kardeşlik hiç yakışmıyor..!”

TBMM’ DE TERÖR TARTIŞMASI,
ÇANAKKALE’DE , SUR’A DAYANDI..


Çanakkale Siyasetinin bir dönem tartışma konusu, Sur kardeşliğini, Meclis çatısı altında yaşanan terör tartışması yeniden açtı.
Çanakkale kamuoyu,”Kardeşlik sürüyor, Görevden almalar da..” diyerek, manidar bir ifadeyle gözlemini özetledi.
TBMM’de terör tartışması yaşatmaya, ‘Sur’ Belediye Başkanı’nın görevden alınması konusu üzerine edilen sözler yol açtı.
Hafta sonunda, TBMM Genel Kurulu’nda Libya ile imzalanan mutabakat muhtırası görüşmeleri devam eder iken dile gelen açıklamalar hayli dikkat çekti.
 HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin' in görevden alınmasını eleştirdi.
 AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, Eren Bülbül’ü kimin şehit ettiğini sorgulayıp,  şehit eden PKK’lı cenazesinin Sur Belediye Başkanı tarafından kaldırıldığını hatırlattı.
HDP Grup Başkan Vekili Hakkı Saruhan Oluç, 10 yaşında bir çocuğun başına silah dayandığı iddia etti. Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Muş, “Sayın Başkan ‘burada böyle bir olay var mı, yok mu’ diyor. Böyle bir şey yapıldı. Araştırdık, ‘yok’ diyor.
Sizin avukatlarınızın verdiği bilgi yanlış. Eren’i şehit eden teröristlerden birinin cenazesine gidiyorsunuz. Eren’in cenazesine değil onu katledenin cenazesine gittiniz” dedi.

TBMM’ DE ÇIKAN TARTIŞMA, KARDEŞLİK ÜZERİNE SÖZLER ETTİRDİ..
Meclisin tansiyonunu yükselten bu tartışma, Çanakkale’ den dikkat çeken yorumlara yol açtı.
Geçtiğimiz yıllarda, iktidar kanadı başta, Milliyetçi Hareket Partisi saflarında da eleştirilen Çanakkale – Sur kardeşliği, Mecliste çıkan terör tartışması ile yeniden siyasetçilerin diline dolandı.
Manevi Başkent Çanakkale’nin, CHP’ li Merkez ilçe Belediyesi’nin halen süren Sur kardeşliğine ilişkin çarpıcı ifadeler kullanan AK Partili onlarca isim; “Milli İradenin Merkezinde, Meclis çatısı altında, halen terör savunuculuğu yapılıyor. Manevi Başkent Şehitler coğrafyasına bu kardeşlik hiç yakışmıyor.” Diye tepki verdi.
 
TBMM’ de terör tartışması yaşatan sözleri anımsatan Çanakkale’nin AK Partili siyasetçileri;   “Bir HDP’ li vekil,  İstanbul ve Ankara’da arkadaşlarının evlerine polislerin gittiğini söyleyerek, İçişleri Bakanlığının ve Emniyet Müdürlüğünün söylediklerine inanmadıklarından söz ediyor.  Alenen herkesi güvensizliğe davet ediyorlar. Terör seviciliklerine, bir de Devlete karşı güvensizlik çağrısını ekleyenlerle ne kardeşliği?” diyerek, dikkat çeken çıkışa imza attı.
Çanakkale ve Sur kardeşliği üzerine yeniden dikkat çeken ifadeler kullandırtan,  TBMM’ de hafta sonu yaşanan terör tartışmasında,  Ana muhalefet adına CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, tartışmaları doğru bulmadığını aktarıp,“Burada kimsenin kimseye ayar vermeye hakkı yok. Şuraya ne kadar gittin, dua okudun, kaç sure okudun? Böyle bir şey yok. PKK’nın işlediği cinayetler için siz 6 milyon oy almış grubu hedef gösterirseniz, Meclis dışındaki can güvenlikleri ile de oynamış olursunuz” ifadelerini kullandı.
AK Partili vekil Muş, bu sözleri üzerine CHP’ li Altay’a dönerek, “Kusura bakmayın, kendileri cevap verebilir. Size avukatlık vazifesi mi verdiler? Yapmayın bunu Altay. Grubumuza dönüp fırça atmaya çalışıyorsunuz. Böyle bir şey olur mu” diyerek yanıt verdi.
Muş, Eren Bülbül’ü öldüren teröristlerden birinin cenazesine gitmeleri halinde buna tavırlarını koyacaklarının altını çizdiği konuşmasını şu sözlerle tamamladı “Kimseye terörist ifademiz olmadı. Söylediğimiz şu, siz meşru alanda siyaset diyeceksiniz. Anne diyor ki ‘evladımı götürdüler’. Biz hiçbir partiye ‘terörist’ demedik. Meşru zeminde siyaset yapın”

Erdem Sürek