Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka,  ‘Çöp’ bırakıp ‘Kis’ alanlar için konuştu;
“BUNUN ADI ÇEVRE KATLIAMI,
EDENİN YANINA KALMASIN…!”
Kepez’ in kanalizasyonu ile Mavi Vatan’ı kirletenlere sessiz kalınmasından dolayı Çevre ve Doğa Dernekleri kurduklarını hatırlatan Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka;
“Şehrimizin tek su kaynağı Atikhisar havzası için Çevreci geçinenler, Baraja komşu çöp alanı oluşturulmasına nasıl olur da göz yumarlar?” diye sordu.
Belediye adına şehrin çöpünü toplayan şirketin, Kayadere bölgesindeki uygulamasına ateş püsküren Tonka;
“Çöp deponi alanı gibi kullanılan alanda, çöpün üzerini kapatarak göz boyayanlar bilmeli ki, etrafa uçuşan kalıntılar Çanakkale’nin göz bebeği Sarıçay’a dek ulaşıyor.” vurgusu yaptı.
 İlgili makamların, Hassas tavır içinde gereken cezai işlemi uygulamalarını isteyen Çanakkale Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka; “Pek  yakında, Sarıçay çalışma gurubumuzun hazırladığı veriler eşliğinde, Sarıçay’ ın hangi eller ile kirletildiğini kamuoyunun bilgisine sunacağız” dedi.

KAYADERE’ DE OLUŞAN ÇÖP DAĞLARINA, SERT VURGU;
“GÖRÜNEN KÖY KLAVUZ  İSTEMEZ..!”


Gazeteniz VİTAMİN’ in, “ÇÖPÜ BIRAK, KİS’İ  KAP.. KAYADERE RESMEN ERİDİ..!” Manşetini değerlendiren Çanakkale Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu başkanı Bünyamin Nami Tonka, “Atikhisar’a komşu çöp dağları oluşmasına engel olunmalı..” çağrısı yaptı.
Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar’ ı koruma adına aylardır süren nöbetlerin katılımcılarının, Kayadere’ de oluşan çöp dağlarına sessiz kalmamaları gerektiğini söyleyen Tonka;
 “Şehrimizin tek su kaynağı Atikhisar havzası için Çevreci geçinenler, Baraja komşu çöp alanı oluşturulmasına nasıl olur da göz yumarlar?
Çanakkale belediyesi adına şehrin çöpünü toplayanların oluşturduğu çöp dağları, Atikhisar’ ın burnunun dibinde gün geçtikçe yükselmekte. Etrafa rüzgarın da etkisiyle saçılan çöp kalıntıları Sarıçay’ a ulaşmakta.
Şehirden çıkan atık, şerrin göz bebeği Sarıçay’a, adeta ‘U’ dönüşü yaparak geliyor. Çevre elden gidiyor, en çevreciler ise görmezden geliyor” şeklinde dikkat çeken ifadeyle, Kayadere köyünü Çöp deponi alanı gibi kullanılmasına tepki gösterdi.
Temizlik görevini üstlenen şirketin, Kayadere yakınlarında, Atikhisar’ a komşu  çöp dağları oluşturmasının cezai karşılığı bulunması gerektiğini savunan Tonka, İlgili Kuruluşları bu konuda duyarlılığa davet etti.
“HANGİ ELLER SORUMLU, PEK YAKINDA AÇIKLAYACAĞIZ..!”
Çanakkale Doğa ve Çevre Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka; “Pek yakında, Sarıçay çalışma gurubumuzun hazırladığı veriler eşliğinde, Sarıçay’ ın hangi eller ile kirletildiğini kamuoyunun bilgisine sunacağız” diyerek, Şehrin göz bebeği Sarçay’ ın göz göre göre kirletilmesine seyirci kalmayacaklarını, bilimsel veriler ile kirliliğin boyutu ve nedenlerini açıklayacaklarını belirtti.

SARIÇAY HEPİMİZİN
Sarıçay çalışma grubuna ilişkin bilgi veren Tonka şunları söyledi:
‘Sarıçay, su yatağının değiştirilmesi de diğer bir problem... Ben yaptım oldu, tavrı yanlış...
Bilimsel verilerle Sarıçay'a sahip çıkacağız...
Sarıçay eski güzel günlerine mutlaka kavuşturulacaktır...
Sarıçay'a sahip çıkmayan ve kirletenler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız... Sarıçay hepimizin...’dedi.
DUR DİYECEK ADRESİN TABELASINI GÖRDÜM..
Kayadere köyünün girişinde, Orman Genel Müdürlüğü’ ne ait uyarı tabelasına karşın, çöp dağları oluşturmaya neden girişime imza atanlar gibi, bölgeden Kis diye tabir edilen malzemeyi alıp, doğaya verilen tahribatın yaptırımı olması gerektiğini dile getiren Tonka;
“Uygulamaya Dur diyecek adresin, bariz uyarısına karşın,  ‘bu ne pişkinlik?’ diye sormamak elde değil” şeklinde konuştu.

Erdem Sürek