Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni işletme izni yenileme sürecinde yaşanan gecikmeye bağlı olarak,  istihdamda azaltma kararı aldı.
Çalışan sayısını düşürdüğünü duyuran Şirket, yaşanan son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen’ in sözleri, işsiz kalan 200 kişinin yüreğine su serper niteliğindeydi;
“Şirketimizin güçlü bir taahhüdü olarak vurguluyoruz.
200 işçi ile şimdilik yola ara verdik..!”

GAZETECİLER SORDU, ŞEN KONUŞTU;
“BİZ DE MERAK EDİYORUZ..!”

Basın kuruluşlarının temsilcileri; "Bölgede başka Altın Madenciliği yapan şirketler var.
Lapseki'de Eczacıbaşı gibi, Atikhisar Barajının son derece yakınında sondaj çalışması yapan Koza gibi. Tepkiler neden sadece Alamos Gold firmasına gösteriliyor sizce? Neden diğer firmalara tepki gösterilmiyor?" şeklinde sordu.
Şirket sözcüsünden gelen yanıt şöyle oldu; “Bu soru; benim kişisel olarak cevabını en çok merak ettiğim sorulardan birisi.
Hem kurumsal hem de kişisel olarak bu sorunun cevabını merak ediyoruz. “

İŞLETME İZNİ YENİLEME SÜRECİ GECİKTİ,
200 ÇALIŞAN EKMEĞİNDEN OLDU..!


Metalik maden işletmesi karşıtı eylemlerin adresinde yaşanan son gelişmeler yöre yaşayanı 200 kişiyi ekmeğinden etti.
Doğu Biga Madencilik, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni işletme izni yenileme sürecinde yaşanan gecikme ardından, istihdam sayısını düşünme kararı aldı.
Maden sahasına yakın yerleşim bölgelerinin yaşayanlarının işçi olarak çalıştığı İşletmede görev alan 200 kişi, böylelikle işsiz kaldı.
Çalışan sayısını azaltma kararı ve yaşanan son gelişmeleri, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşan isim, şirket adına, Proje Müdürü ve Şirketin sözcüsü Çağın Şen oldu.
Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Şen, yaptığı açıklamada aralarında yöneticilerin ve eğitim süreçlerini yeni tamamlamış olan işçilerin de yer aldığı 200 kişiyi, üzülerek işten çıkarmak durumunda kaldıklarını vurguladı.
Yasal zorunluluk olmamasına karşın, işten çıkarılan 200 kişinin tazminatlarının ödendiğini anlatan Şen;
“Ara vermek sözünü özellikle kullanıyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla tekrardan yeniden bir araya gelip, işlerimize kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz.
Bunu şirketimizin güçlü bir taahhüdü olarak vurguluyoruz” sözünü verdi.
Metalik maden karşıtı eylem, gösteri ve mitinglerin adresi, Kirazlı-Balaban mevkiindeki maden çıkarma faaliyetlerinin, ruhsat yenileme işlemlerindeki gecikmeden kaynaklı kararı detaylıca dile getiren Şen,   İşletme faaliyetlerinin durmasına neden gecikme sebebiyle,  önceki gün 200 personel ile geçici olarak yolların ayrıldığını duyurduklarını yineledi ve;
“Önceki gün yapılan yazılı açıklamada ruhsat yenileme işlemlerindeki gecikme sebebiyle 200 personel ile geçici olarak yolların ayrıldığını duyurmuştuk.
Ruhsat yenileme ile ilgili işlemlerinin tamamlanmasının ardından 200 personel ile yeniden çalışmaya devam edeceğiz bilgisini de iletmiştik” diye konuştu.
Doğu Biga’nın Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, Çanakkale’nin basın kuruluşlarının temsilcileri ile dün bir araya geldi ve soruları da yanıtladı.

“RUHSAT YENİLEME SÜRECİNDE GECİKME”
 Yaşanan süreç ve ruhsatta yaşanan gecikme nedeni ile inşaat çalışmalarına devam edemediklerinin altını çizen Şen;
“Dünya ortalamasında bir madenin keşfinden, o madenin ekonomiye kazandırılmasına kadar geçen süre yaklaşık 15-20 yıldır. Madenler hepinizin bildiği üzere bulunduğu yerde çıkarılmak zorunda olan bir iş kolu. Bu nedenle de çoğu zaman şehir merkezinden uzakta, icra yerlerde yapılan bir meslek. Bu da ona ayrı bir zorluk katıyor. Bizler de Doğu Biga Madencilik olarak, Kirazlı projesinde geçtiğimiz mayıs ayı itibariyle bütün proje hazırlığı ve yasal süreçleri başarıyla tamamlayarak ilk kazmayı vurduk.
Akabinde tabi bizleri o zaman da çok üzen ve hiçbir gerçeğe dayanmayan büyük bir manipülatif ve yanlış bilgi ekseninde büyüyen bir kampanyanın sonucunda temmuz ayında protestoların olduğu bir süreç başladı.
Bu dönemde, biz şirket olarak çalışmalarımıza ara verdik. Sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduk.
Geçen 13 Ekim’de işletme ruhsat süremizin yenilenmesi gereken son gündü. Ruhsatın yenilenmesi sürecinde bir gecikme ile karşı karşıya kaldık. Bu da bizim sahada inşaat faaliyetlerimizi durdurmamız gerekliliğini doğurdu.
Bu nedenle de 13 Ekim’den günümüze kadar olan süreçte de inşaat çalışmalarımıza ne yazık ki devam edemedik" diye konuştu.

“ŞİMDİLİK AYRILDIK.. YENİDEN İSTİHDAM..”
200 personel ile geçici olarak yolları ayırmak zorunda kaldıklarına vurgu yapan Şirket sözcüsünün sonrası sözleri, işsiz kalan isimlere müjde anlamı taşıyordu.
Çağın Şen, "Dün almış olduğumuz üzücü karar, hepimizi derinden yaralayan, çok değerli arkadaşlarımız ile beraberliğimize ara vermemizi gerektiren bir durumdu. ‘Ara vermek’ sözünü özellikle kullanıyorum. Özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla en kısa sürede tekrardan yeniden bir araya gelip, işlerimize kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz. Bunu da hem yazılı açıklamamızda, hem de şirketimizin güçlü bir taahhüdü olarak vurguluyoruz. Dün iş akdini feshetmek zorunda kaldığımız tüm arkadaşlarımızla, ruhsat yenileme sürecini tamamlamamızın ardından hepsini yeniden istihdam edip sahada faaliyetlerimize ivedilikle devam edeceğiz. Dünkü konuşmalarımızda bunu kendilerine de ilettik. İçlerinde çok değerli yöneticilerimiz de vardı. Konusunda uzman arkadaşlarımız vardı. Mühendis arkadaşlarımız vardı. Türkiye’nin dört bir yanından aileleri ile buraya gelmiş, burada bir düzen kurmaya çalışmış arkadaşlarımızla da yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. Çoğunluğu civar köylerden olan işçi arkadaşlarımız da var. Onlarla da yollarımızı ayırmak zorunda kaldık. 30 kişilik bir eğitim grubumuz vardı. Bu arkadaşlara birçok alanda çok önemli eğitimler verdik. Geçtiğimiz 3 ay içerisinde kendilerini tabiri caizse tamamen sıfırdan böyle bir eğitime tabi tuttuk. Tabi üzülerek söylüyoruz ki, yetiştirdiğimiz bu insan gücüyle de yollarımızı geçici bir süre ayırmak zorunda kaldık” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE 15 ALTIN MADENİ FAALİYETTE”
Türkiye’de 15 altın madeninin çalıştığına vurgu yapan Şen,  “Şirketin Kirazlı Projesi’nde ve önümüzdeki dönemdeki yatırımlarında bir değişiklik bulunmuyor.  Madencilik projelerinde bu tür gecikmeler ve sancılı dönemler yaşanır. Türkiye’de şu anda çalışan 15 altın madeni var. Dünyada son 20 yılda dünyanın hiçbir yerinde 15 altın madeni açılmadı. Türkiye bu konuda dünyada en çok madencilik yapılan ülke konumunda. Bu ülke olarak potansiyelimizi gösteren ve nerelere varabileceğimizi gösteren bir durum.  Biz de bu kapsamda en kısa sürede ruhsat yenileme sürecimizin tamamlanacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

“BUNDAN SONRAKİ DENETİMLERİ,  BU ALTERNATİF KOMİSYONU DA DÂHİL EDEREK YAPALIM”
 Çanakkale Belediyesi’nin de içerisinde olduğu alternatif bir komisyonun denetimine her zaman açık olduklarını tekrarlayan Şirket sözcüsü Şen, “Bu noktada bir çağrımızı da yinelemek istiyorum.  Bu zamana kadar Çanakkale Belediyesi ve birçok sivil toplum örgütü protestolar sürecinde, sürecin içerisinde idi. Biz ziyaretlerimizde de bu çağrımızı dile getirdik. Lütfen, içerisinde Çanakkale Belediyesi’nin, sivil toplum örgütlerinin, alanında uzman kişilerin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin olduğu alternatif bir denetim mekanizması oluşturalım. Biz içerisinde birçok kamu kurumunun olduğu dokuz ayrı denetimden geçtik.  Sahada yapılan hiçbir faaliyette yasalara aykırı bir davranışta, bir uygunsuzlukta bulunmadık.   Geçtiğimi dokuz yıllık süreçte ÇED’lerimiz dava edildi, iki ayrı bilirkişi heyeti oluşturuldu.  İki ayrı heyet ÇED raporunun yeterli olduğu yönünde görüşlerini belirtti.  Atikhisar üzerinde Başkan Gökhan’ın büyük bir hassasiyeti var, bunu büyük bir saygı ile karşılıyorum. Bundan sonraki denetimleri,  bu alternatif komisyonu da dâhil ederek yapalım.  Hem kamu kurumlarının hem de komisyonun denetim sonuçlarını kamuoyu ile paylaşalım” dedi.

“HEM KURUMSAL HEM DE KİŞİSEL OLARAK BU SORUYA CEVABI MERAK EDİYORUM”
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen, Basın mensuplarından gelen;
"Bölgede başka Altın Madenciliği yapan şirketler var.
Lapseki'de Eczacıbaşı gibi, Atikhisar Barajının son derece yakınında sondaj çalışması yapan Koza gibi. Tepkiler neden sadece Alamos Gold firmasına gösteriliyor sizce?
Neden diğer firmalara tepki gösterilmiyor?" şeklindeki soruya, şu yanıtı verdi;
“Bu soru; benim kişisel olarak cevabını en çok merak ettiğim sorulardan birisi.
Hem kurumsal hem de kişisel olarak bu sorunun cevabını merak ediyoruz.
Bende aynı soruyu aslında her gün dostlarımıza soruyorum. Bu vesile ile sizlere de sormak istiyorum; neden acaba sadece Alamos Gold özelinde bu tepkiler gösteriliyor, bilmiyorum"

“YENİLEMEYİ ENGELLEYECEK, OLUMSUZLUK YOK..”
 Geçen 13 Ekim 2019 tarihinde yenilenmesi gereken fakat yenilenmeyen işletme ruhsatı ile ilgili olarak; "Gecikme" ifadesini kullanan Doğu Biga Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen; gecikmenin sebebine ilişkin ise;
"Yaklaşık olarak Aralık 2018 tarihinde ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvuruda bulunmuştuk. Bu da aslında ruhsat yenilenmesi için çok da makul bir süreç. Tabi burada bürokratik bazı gecikmeler yaşanabiliyor. Ben burada çok özel bir durum olduğunu düşünmüyorum. Fakat şirket olarak biz ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvurumuzu yeterince vaktinde yaptık. Yenileme başvurularında geçen süreçte bir komisyon vardır. Ruhsat yenileme sürecinde birçok şart var yerine getirilmesi gereken, bunlar yerine getirilir. Ardından sahada çok ciddi denetim gerçekleştirilir. Burada yenilemeyi engelleyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığına dair bir rapor tutulmuştur. Bundan sonraki süreç sadece idari bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

Cuma Deren