Bu sözler, Kadın sürücüye;
“Işıklarda geçiş sıkıntısı yaşayan görme engellilere karşı, özellikle bayan sürücüler duyarsız”
Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde engellilere yönelik önemli mesajlar verdi. Kadın sürücülere hitaben ifadeleri hayli dikkat çekti.
Bolaman, otizmli çocukların yuhalandığı ve Türkiye’nin tepki gösterdiği olayı da hatırattı ve şöyle dedi;
“Sözlerime ‘Bize neler oluyor?’ diye başlamak istiyorum.
Belki unutuluyor ama, hani diyorlar ya eğitim,  herkesin hakkı diye..!
 Daha geçen gün özel çocuklarımıza yapılan o hareketi ben şahsım olarak tüm engelliler adına çok üzüldüm. 
Madem özgür eğitim herkesin hakkıdır, orada o çocuklarımızın, annelerimizin yuhalanması insanlık için çok büyük bir ayıptır.”

ÇAĞRI NET, SÖZLER SERT;
“ENGELLİYE ENGEL OLMAYALIM..!”


3 Aralık Dünya Engelliler gününde, Çanakkale’den yükselen ses net oldu. Çağrıda geçen sözler ise hayli sert. Çanakkale kent konseyi Engelli Meclisi Başkanı Remzi Bolaman’ in bir ifadesi ise hayli dikkat çekti.
Bolaman;  “Özellikle Bayan Sürücülerimiz Duyarsız” dedi.
 Hepimizin bir engelli adayı olarak yaşadığımız dünyada, engelli vatandaşların engellerine bir de biz engel olurken, kutlanan 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, engellilere yönelik önemli mesajlar geldi.
Çanakkale’de düzenlenen Engelliler Gününde,  Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi bir program düzenledi.
Düşündüren bir tespitini dile getiren Engelli Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, engelli vatandaşların sorunlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında Görme Engellilerin konuşan ışık talebini de dile getiren Remzi Bolaman, ışıklarda geçiş sıkıntısı yaşayan görme engellilere  karşı özellikle bayan sürücülerin duyarsız olduğunu söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanında bir program gerçekleştirildi. Kent Konseyi Başkanı Evren Kızoğlu, Engelli dernek ve STK Temsilcileri, engelliler ve vatandaşların katıldığı program Çelenklerin Atatürk anıtına bırakılması ile başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlamına binaen şiirler okundu. Şiir okunmasının ardından Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, günün anlam ve önemine binaen bir açıklama yaptı.
Aksaray’daki Merkez Mehmetçik İlkokulu geçtiğimiz gün  İddiaya göre, okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı haberi Türkiye gündemine oturmuştu.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende günün anlamına binaen gerçekleştirdiği konuşmasında bu olayda yaşanan insanlık dışı hareket ile başlayan Kent Konseyi Meclis Başkanı Remzi Bolaman “Sözlerime ‘Bize neler oluyor?’ diye başlamak istiyorum. Belki unutuluyor ama, hani diyorlar ya eğitim,  herkesin hakkı diye. Daha geçen gün özel çocuklarımıza yapılan o hareketi ben şahsım olarak tüm engelliler adına çok üzüldüm.  Madem özgür eğitim herkesin hakkıdır, orada o çocuklarımızın, annelerimizin yuhalanması insanlık için çok büyük bir ayıptır. Ben yakıştıramadım şahsen. Ben isterdim ki tüm engelli dernekleri birleşsin ve yapılan bu haksızlığa karşı  bir deklarasyon yayınlasın.  Ama maalesef insanlar, yaşadığımız hayata artık kalbinde hiç mi sevgi kalmadı? O yüzden ‘Bize neler oluyor?’ Bu kadar mı  tahammülsüzleştik artık.  Bunlar maalesef Çanakkale’de de oluyor. Mesela bir özel çocuğumuz, annesi ile bir yere gidiyor.  Özel çocuklarımız Çanakkale’de de otobüslere biniyorlar, kamuya açık alanlara giriyorlar ve hala ikinci sınıf muamelesi görüyorlar. Bunun için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. İçimizde birazcık insanlık kaldıysa bu özel çocuklarımıza sevgi, saygı ve hoşgörü ile yaklaşılmasını istiyoruz” dedi.

Kent Konseyi Engelliler Meclisi olarak hazırladıkları, iki yıllık araştırmanın ardından engelli vatandaşların sorunlarının yer aldığı kitapçığın müfredata girmediğini de hatırlatan ve engellilerin sorunlarının bilinmesi için kitapçığın herkes tarafından alınmasının iyi olacağını belirten Başkan Bolaman “Biz Kent Konseyi Engelliler meclisi olarak bir buçuk yıl önce ‘Çocuk Kalbi Engel Tanımaz’  diye bir kitap yayınladık. Dedik ki müfredata girsin istedik. Ama maalesef ilgilenen olmadı. Bu kitapçık engellileri ilgilendiriyor. Kent Konseyinin yerini herkes biliyor. Lütfen gidin ve bu kitapçıktan alarak  engellilerin sorunları hakkında bilgi alın. Bu kitapçık iki buçuk yıllık bir ürünün projesi. 10 okul, 850 öğrenci ile anket yapılarak meydana getirilmiş bir kitapçık. Kent Konseyinin yerini bilmeyenler, Sora sora Bağdat bulunurmuş. Çanakkale ile ilgili, Çanakkale halkının yeridir Kent Konseyi. Ne şekilde bilgi almak istiyorlarsa, lütfen gitsinler ve bilgi alsınlar” dedi.

“Bayan Sürücüler Duyarsız”
Engelliler Meclisi Başkanı Remzi Bolaman, konuşmasında görme engellilerin talebine de değinerek, özellikle ışık geçişlerindeki zorluklardan bahsetti. Görme engelli vatandaşların konuşan ışık talebi olduğunu yetkililere seslenerek duyuran Bolaman, görme engelli vatandaşlara yol vermeyen özellikle duyarsız bayan şoförlere de seslendi. Bolaman  “Görme engellilerden bana bir talep geldi.  Konuşan ışık kip istiyorlar. Şu anda ışıklarımız var  ama maalesef şoförlerimiz duyarsız. Özellikle Bayan sürücülerimiz.  Ben geçerken bir çok kez buna şahit oluyorum. Bir çok insan yol verirken Bayan şoförlerimizin kafasında ne var bilemiyorum  transit gidiyorlar. Görme engelli kardeşlerimizin sorunlarını buradan Çanakkale’nin tüm idarecilerine sesleniyorum. Lütfen konuşan ışık yaptıralım ki görme engelli vatandaşlarımız daha rahat geçsin” dedi.
 
“Yetkililer Katılırsa Daha Kalabalık Kutlarız”
 Engelliler Gününde yaşanan katılım azlığı üzerinden yetkililere de seslenen Meclis Başkanı Remzi Bolaman, Yetkililerin bu tür etkinliklere katılması halinde, yaşanacak yoğun katılım sayesinde duyarlılığın daha fazla artacağının altını çizerek “Birlikte hareket edelim. Engellilerin birinin canı yandığı zaman, orada kıyıda köşede kalmasın. Birlik olalım, beraber olalım, hep birlikte olursak sesimiz daha gür çıkar. Buradan resmi kurumlara sesleniyorum. Yıl 365 gün. Engelli günlerini saysan 10-16 Mayıs engelliler haftasında 6 günlük bir programdır. Diğer günleri de hepsini toplayın  yılda yapar 10 gün. Bunları takvimlerine işaretleseler, belki bu Cumhuriyet Meydanı daha fazla insanla beraber dolar ve duyarlılık daha fazla artar” dedi. 

Kent Konseyi Çalışmalarına Davet
Konuşasının sonunda Kent Konseyinde yapılan çalışmalara da değinerek, katılım çağrısı yapan Bolaman “Son olarak Kent Konseyi hakkında konuşmak istiyorum. Biz Kent Konseyi’nin tematik meclislerinden biriyiz. Biraz önce de dediğim gibi Kent Konseyi halkın yeridir. Halk Kent Konseyine gider, yapmak istediklerini orda soracak, öğrenecek. Yolu yakın yeri de yakın. Çanakkale’de herkes bilir Mersin dede sokağı. Lütfen gelin, o kent konseyinde hep beraber Çanakkale’miz için elimizden ne geliyorsa her şeyi yapalım” dedi.
Konuşmaların ardından, engellilerden oluşan Hak dansları grubunun gösterisi ile Cumhuriyet Meydanındaki program tamamlandı.

Cuma Deren-Şerife Erdem