2018 Troya yılı kapsamında Ören Yeri ve Troya Müzesi için özellikle yurt dışında güçlü tanıtımlar gerçekleştirildi. 2018 Troya yılı kapsamında hayata geçirilen ve Troya hazinelerinin yer aldığı Troya Müzesine ziyaretçi akını devam ediyor. Müzenin namını duyan İspanyalı Prudencio Antuna Suarez , Müzeye bir mektup yazdı ve Mektuba 25 Euro yapıştıran Suarez 14 cm boyutlarında bir tahta Troya Atı istedi. Mektubu alan Müze Müdürü Rıdvan Gölcük de çiftin isteğini yerine getirerek tahta atı göndermek için hazırladıklarını söyledi. Gölcük Heykel ve beraberindeki bazı eserleri parası ile beraber Prudencio Antuna Suarez geri yollayacaklarını söyledi.

Homeros’un İlyada ve Odyseus destanlarına konu olan Troya, 5 bin yıllık tarihi ile sadece Türkiye’de değil Dünyada da insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Özellikle 2018 Troya Yılı kapsamında yapılan tanıtımlar ve Troya Müzesinin açılışı, Troyanın önünü sınırların dışına taştı. Troyayı bilen bir isim de İspanya’nın Oviedon şehrinde yaşadığı tahmin edilen Prudencio Antuna Suarez, Troya Müzesine bir mektup yolladı. Mektubunda Troya ile ilgili övgü sözler dizen suarez mektuba bir de 25 Euro yapıştırarak 14 cm boyutlarında bir tahta Troya Atı istedi.
Sınırları aşan Troyanın bu sevgisi ile ilgili gelen mektu hakkında bilgi veren  Troya Müzesi Müdür Rıdvan Gölcük  “Büyük bir merakla zarfı açtım ve ilk gördüğüm şey A4 kâğıdı üzerine yapıştırılmış 25 Euro oldu. A4 kâğıdının bir yüzünde Troya Ören yerinde atın önünde fotoğraf çektirmiş yaşlı bir çift gözüküyordu. Kâğıdın ters yüzünde, paranın yapışık olduğu bölümde ise kısa mektubu vardı. Bay ya da Bayan Prudencio Antuna Suarez, Mağazamızdan yaklaşık 14 cm boyutlarında bir tahta Troya Atı alıp kendisine kargolamamızı rica etmiş. Açıkçası mektup bana çok şaşırtıcı gelmişti. Oveido kenti Troya Müzesi’ne tam 5.000 kilometre mesafede ve zarfın içine koyduğu parayla tahta Troya Atından istiyor. Binlerce kilometre mesafeden bu merak ve ilgileri beni çok sevindirdi. Kargoyu göndermeye karar verdim ancak 5.000 kilometre ötedeki bu sevgiye hak ettiği karşılığı göndermek istedim”

Ebru Sanatçısı da Bir Hediye Yapıtı
Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, bu durumu mensubu olduğu Yunus Emre Kültürel Diplomasi Akademisi’nden dostlarıyla paylaşmasının ardından aynı heyecanı onların da yaşadığını şu ifadelerle dile getirdi; “ Ebru sanatının Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesini ve her yıl Eylül ayının 2. Cumartesi gününü Dünya Ebru Günü ilan edilmesini sağlayan değerli sanatçımız Atilla Can ‘Oveido’ya gidecek kargo için bir eserimi vermek istiyorum’ dedi. Bunun şaşkınlığını henüz üzerimden atamamışken Meral Evcin Özdemir Hanım  ‘Rıdvan Hocam, ben de Troya Kardeleni yaka çiçeği yapacağım İspanya için lütfen kargoya dahil edelim’ dedi. Hayatımın en güzel anlarından birini yaşadım. Meral Hanım İpek Koza İşleme Sanatının önde gelen isimlerinden, sanatçılarından biridir. Onun can verdiği bir ipek kozayı yakamda taşımak benim için bir onur olmuştur her zaman” dedi.

Truva Atı İspanya Yolculuğuna Hazırlanıyor
 İspanya vatandaşı Prudencio Antuna Suarez’in 25 Eurosu kimse tarafından kabul edilmedi. Kağıdın ters yüzüne yapışık halde gönderilen bu para Prudencio Antuna Suarez’e emek ve mutluluk ile hazırlanan kargo ile geri gönderilecek. Yakında Troya Atı İspanya’ya doğru yola çıkıyor. Fakat bu kez Troya Atı’nın içinde dostluk var, barış var, muhabbet var, yaratılanı yaratandan ötürü seven Yunus var...” ifadelerini kullandı.
 


Kaynak: Haber Merkezi