Hafta sonunda, Çanakkale’ de görev yapan Gazetecilere bir Çağrı geldi.
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale şubesi Başkanı Av. Zeki Tezel 'Engelli Hakkı istismar ediliyor Kamuoyunun haberdar olması için konunun gündeme getirilmesi lazım’ dedi. 
Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi yönetimi tarafından Akol Otel'de düzenlenen kahvaltılı Basın Toplantısına, Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı  Av. Zeki Tezel’ in sözleri damga vurdu.
 Başkan Av. Tezel ve Yönetim Kurulunun hazır bulunduğu toplantıda, İstismara ilişkin tüm detaylar masaya yatırıldı.
Başkan Av. Tezel, Engelli istismarına karşılık gazetecileri göreve davet ederek, yeni birf arkındalığa da imza attı.
Başkan Av. Tezel; "Anadolu İnsanının duygusallığından yararlanan ve Engeli istismarı  da kolay olduğu için bu alandan yararlanarak 'paravan' dernekler ile  anlaşarak Engellileri istismar ediyorlar.   Ben liseyi görmüyorum diye bırakmıştım. Fakat körlerin de bir dünyası olduğunu keşfedince,  Türkiye Görme Engelliler Derneği ile tanışarak Üniversiteye Hukuk Fakültesinden girdim.  4 yılda üniversiteyi bitirerek  20 yıldır mesleğimi yapıyorum . 4 tane sigortalı çalışanım var. tek çalışanım var ve hiçbir kurumsal müvekkilim yok ve anlımın teri ile çalışıyorum. Çalışırken de bu derneklerde çalışmaya ve hizmetleri Çanakkale'de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.  Tüzüğümüz gereği Derneğimize görenler de yer alabiliyor.  %51  engelli %49 engelsiz üyelerden oluşan yapıya müsait bir dernek.  Dolayısı ile engelsiz olanları da derneğimize davet ederek çalışmalara katılabilirler" dedi.
Bizim Derneğimiz Farklı
Çanakkale'de bulunan derneklerden farklı olduklarını yaptıkları çalışmalar ile gösterdiklerini söyleyen Av. Zeki Tezel;
 "Çanakkale'de çok sayıda dernek var fakat biz bu derneklerden farklı olduğumuzu iddia ediyorum.  Yaptığımız çalışmalar ile Demircioğlu caddesinde  bir dernek yerimizi satın aldık.  Yetmedi  yeni bir daire daha aldık.  Bir de resmi plakalı bir araç aldık.  Yani bunların toplamı yapıldığında yaklaşık 2700-300 bin TL'ye yakın maddi değer yapıyor.  Bu da gösteriyor ki biz halkımızdan aldığımız destekler ile müsrif davranmadık, onları çar çur etmedik. Hepsini derneğin taşınmazına ve hizmetine çevirdik" dedi.  
Gazetecileri Göreve Çağırdı
Kendini engelli derneği sanan 'paravan' dernekler ile anlaşarak Engelli haklarını istismar ederek sokakta engellilere adına satılan kişilere karşı kamuoyunu bilgilendirmek için Gazetecileri göreve çağıran Zeki Tezel "Bu gazetecilik olayı nerden çıktı. Bu görme engelliler neden gazete ile uğraşırlar.  Örneğin Kilitbahir Motorlarına bindiğinizde yanınıza hemen birileri geliyor ve engelliler yararına diye bir şeyler satıyorlar.   Fakat bunların sattıkları engelli yararına değil.  Bu işi yapan arkadaşlar bizim derneğimize de geldiler. dediler ki 'Satışlarda Sizin derneğinizin adını kullanalım 5 bin TL'de para verelim' dediler.   Biz de bunları güvenli bulamadığımız ve istismar anlamına geldiği  çalışmayacağımızı söyledik.  Şimdi de aynı teklif ile İzmir, Ankara gibi illerden gelen   Anadolu Engelliler derneği, bu kamu yararına dernek filen değil.  Kaldı ki kamu yararına bile olsa Ankara nere Çanakkale nere. Buradaki arkadaşlarımızı zor durumda bırakıp satışına engel olma rekabetine giriyorlar.  Kilitbahir Motorlarında bizim gazetemizi satan arkadaşlara şiddet kullanarak gemiden uzaklaştırıldı.  Yani Ticarette rekabete de izin vermeyen bir anlayış var bunlarda.  Biz bu gazeteyi çıkarmadan önce, İzmir, Ankara, Kocaeli gibi illerden buraya gelerek Engelliler yararına gazete, dergi, kitap satıyorlar.  Yani engellileri kullanarak duygu sömürüsü yapıyorlar.  Peki Ankara ve İzmirli engelliler adına çalışanlar Çanakkaleli engellilere ne verdi? Gazetecileri göreve çağırarak bu konuyu araştırmalarını istiyorum" dedi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi