Şirket tarafından yapılan açıklamada, Çanakkale Gelibolu Yarımadası'nda 2006'dan bu yana devam eden söz konusu projeyle Tevfikiye Köyü'nü "arkeo-köy"e dönüştüren OPET'in, bu değişimi köyde yaşayanların anlatımıyla "Anlat Troya" belgeseline aktardığı belirtildi. Açıklamada, köy meydanında gerçekleşen fiziksel değişim, yerleştirilen heykeller, evlerdeki iyileştirmeler, köylülerin ihtiyaçlarına özel kurslar ve ortak bir bilinçle Tevfikiye Köyü'nün bir açık hava müzesine dönüştürüldüğü kaydedildi. Ayda iki bine yakın kişinin ziyaret ettiği köyde sosyal yaşam kalitesinin yükseldiğine dikkati çekilen açıklamada, OPET'in bölgede yürüttüğü çalışmalarla Troya'nın dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek verdiği vurgulandı.

“Belgesel 3 ana bölümden oluşuyor”

Efsanelere konu olan Troya kenti, binlerce yıl sonra Troya'nın taşlarıyla kurulan Çanakkale Tevfikiye Köyü ve Son Troyalılar’ın hikayesi ‘Anlat Troya'da. Belgeselde Troya efsanesini, Tevfikiye Köyü'nün geçmişini ve bugün OPET’le yaşanan büyük "Arkeo-Köy” dönüşümünü, köyde yaşayan Son Troyalılar anlattı. Anlat Troya belgeseli, bir yıl süren çekimlerin ardından yönetmenliğini İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy’un üstlendiği, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe’nin danışmanlıklarıyla hazırlandı.

“Troya’nın destansı hikayesi, Opet desteğiyle Çanakkale Tevfikiye Kköyü’nde geleceğe taşınıyor. Son Troyalılar, geçmişten bugüne Troya’nın hikayesini ve Tevfikiye Köyü’nün dönüşümünü anlatıyor…” Açıklamasıyla ilk gösterimi 19 Temmuz’da Digiturk 18’inci kanalda beIN İZ HD’de yapılan Anlat Troya, Anlattroya.com adresinden izlenebiliyor. 28 Temmuz Pazar günü saat 22:15’de beIN İZ HD’de tekrar yayınlanacak. ‘Anlat Troya’, beIN CONNECT platformu belgesel kategorisinden ise yılsonuna kadar izlenebilecek.


 
Adem Y. Bağ