SEN, YAPARSIN ÇANAKKALE…!
“TUT ŞUNUN UCUNDAN, YAPI VERELİM ARTLİM…”
STK’ lar başta, Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Merkezli Şirketler ve irili ufaklı Derneklerin katkısıyla, imece usulü oluşacak bütçeyle, ‘Kültür-Sanat ve Tarihi Anlatımlar’ içerikli festival programının düzenlenebileceğini savunan çok sayıda Çanakkale’ li şöyle dedi;

“ÇANAKKALE’NİN DEĞERİ FESTİVALE, EKONOMİK GEREKÇE, BİR TÜR TRUVA ATI OLMASIN. MÜSAADE ETMEYELİM”
 Çanakkale yakın tarihinde, girişimleri ile alkışlanası iz bırakan isimleri akla getiren Festival’ in iptal kararı, şehrin eskilerden bir gazetecisinin arşivindeki şu fotoğraf eşliğinde, düşündürücü yorum da getirdi; 

“ONLARIN, KEMİKLERİ SIZLIYOR.”
51’ncisi düzenlenen festival günlerinde,  dönemin Gazetecilerinden, Şimdilerde ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim görevlilerinden Güney Nair tarihe not düşmüş, sosyal medya hesabından bir süre önce şu paylaşımda bulunmuştu;
“İşte Çanakkale yakın tarihine ait belge bir fotoğraf. Yanımdaki üç isim, Çanakkale Troia Festivali’ nin kurucularıdır.  12-16 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 51. Düzenlenecek olan festivalin başlangıç günlerine ait röportajımın ses kayıtları elimde mevcuttur.”
----------------------------------------

FESTİVAL İPTAL KARARI,
İMECE TEKLİFİ GETİRDİ
-------------------------
CHP’ li Çanakkale Belediyesi’nin, bütçe yetersizliği nedeniyle Troia Festivalini iptal kararına, sokak “Sen yaparsın Çanakkale” çıkışıyla, adeta seferberlik çağrısı yaptı. İmece usulü teklifi getirdi.

“TUT ŞUNUN UCUNDAN, YAPI VERELİM ARTLİM…”
Çanakkaleliler, genelleme yapıp; STK’ lar başta, Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Merkezli Şirketler ve irili ufaklı Derneklerin katkısıyla, oluşturulabileceğine dikkat çektikleri bütçe örneği verip,  şaşalı, abartılı masraflarla, ünlü isimlerin sahne alacağı organizasyonlar yerine,  Uluslar arası etkinlikler için de Kardeş Kent Moorabbin ‘ in davet edilip,  programın renklendirilebileceğini savundu.
Vitamin, iptal kararını duyan Çanakkalelilere fikrini sordu.  Sokaktan yükselen ses; “ ‘Kültür-Sanat ve Tarihi Anlatımlar’ içeren programlarla, Çanakkale’ nin her sokağında Festivalin yaşam bulabileceği” yönünde çıktı.
Mahalle kıraathanelerinde birçok kıdemli Çanakkale’nin söylediği ise; “Geçmiş yıllarda şehre renk katan festivalimiz vardı. Köylerden, karşı kıyılardan binlerce insan, Halk Bahçesindeki festival alanına doluşur,  katılımcı esnafın reyonlar için ödediği kiralar, girişte kesilen biletlerin karşılığı Festivali düzenleyen belediye’nin bütçesine katkı olurdu.” Şeklindeki dikkat çeken bir anımsatmada bulundu.
 Troia’ nın geçmişini kentlilere anlatacak ve Kent Konseyine bağlı mahalle Meclisleri’nin sorumluluk bölgelerinde etkinlikler yapılabileceğini de dile getiren çok sayıda kıdemli Çanakkaleli; “Tarihimizi mahalle mahelle, sokak sokak anlatacak kültür aktarımı, Troia konusundaki bilinçlendirmeyi de sağlar” ifadeleriyle, dikkat çekici bir diğer öneriye imza attı.

KURUCULARI BU GÜN YAŞASA,
TEPKİLERİ BÜYÜK OLURDU…
Çanakkale’nin yakın tarihinde, girişimleri ile alkışlanası iz bırakan isimleri akla getiren Festival’ in iptal kararı için, seslerin anlam yüklü yükseldiği  bir diğer nokta ise, “Kurucuları bugün hayatta olsa, tepkileri çok farklı olurdu” şeklinde bir iradeyle geldi.
1963’ de, bir grup Çanakkale tutkununun girişimleriyle hayata geçen Troia Festivali, ilerleyen süreçte uluslar arası kimliğe bürünmüş, Festivalin kurucuları da ayrı bir mutluluk yaşamışlardı.

ONLARIN, KEMİKLERİ SIZLAYACAK…
Bugün hayatta olmayan, festivalin kurucularından merhum Av. Cahit Altan, dönemin Ticaret Odası başkanı merhum İzzet Melih Dilmaç ve Belediye Bayındırlık müdürü merhum İsmet Baykal ile, Troia Festivali üzerine röportaj yapan,  o dönem Çanakkale’nin keskin kalemlerinden gazeteci Güney Nair, bir süre önce o günleri yad etmiş, sosyal medya hesabından o günleri anlatan bir fotoğraf paylaşmıştı
Bir gazetecinin arşivinde yer alan o fotoğraf,  düşündürecek yoruma neden oldu.
 51’ncisi düzenlenen festival günlerinde,  dönemin Gazetecilerinden, şimdilerde ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim görevlilerinden Güney Nair tarihe not düşmüş, sosyal medya hesabından;
“İşte Çanakkale yakın tarihine ait belge bir fotoğraf. Yanımdaki üç isim, Çanakkale Troia Festivali’ nin kurucularıdır.  12-16 Ağustos tarihleri arasında bu yıl 51. Düzenlenecek olan festivalin başlangıç günlerine ait röportajımın ses kayıtları elimde mevcuttur.” İfadeleriyle paylaşımdı bulunmuştu.
Troia Festivali’nin kurucuları ile sağlıklı günlerinde yapılan o röportaja ilişkin paylaşımı aklına getiren çok sayıda Çanakkale’ li; “Bu gün, ekonomik nedenle iptal kararı çıkan festival için, bu değerli isimlerin vereceği tepkiyi hayal dahi etmek istemiyoruz. Şu anda, onların kemikleri sızlıyor olmalı” şeklinde konuştu.

NE BUHRANLI GÜNLERE GÖĞÜS GERDİLER…
Kıdemli Çanakkaleliler, Festivalin kurucularından merhum Hüseyin Uluarslan ve Mehmet Alaaddinoğlu’ nun, Türkiye’nin en buhranlı dönemlerinde, ellerini taşın altına koyan isimler olduklarını, kurucuların onlarca yıl önce, ekonomik zorluklar başta, pek çok olumsuz etkene göğüs gererek dev bir adım attıklarını anımsattılar.
Erdem Sürek