Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde Bilime olan ilgi de git gide büyüyor. Ülkemizdeki bilime katkı sunmak amacı ile 10 yıldır Çanakkale’de öğrencileri bir araya getiren ve bilim adına önemli etkinlikler gerçekleştiren Proje yürütücüsü ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Arzu Bayındır ve ekibi, bu yıl da 10. Kez düzenlenecek olan Bilim kampı hazırlık çalışmaları toplantısını gerçekleştirdi. 

2006 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından desteklenen ve bu yıl 10.’su ‘Sihirli Dünyalara Açılan Kapılar ve Bilime Yolculuk’ Yaz Bilim Kampı – 2019 projesi hazırlık çalışması toplantırı gerçekleştirildi. Parıon Otelde gerçekleştirilen toplantıda Proje yürütücüsü ÇOMÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Arzu Bayındır, yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Bayındır,  geçmiş dönemlere ait kamp görsellerine ilişkin bir sunum ve TRT Çocuk kamp belgeseli ile toplantıyı başlattı. Sorumlu Arzu Bayındır, kampın 10. kez TÜBİTAK destekli Çanakkale’ de düzenlendiğini, her kamp döneminde proje ekibi olarak aynı heyecanı yaşadıklarını, her dönem kamp içeriklerinin yenilendiğini, ekip olmanın en güzel örneğinin kamp süresince yaşandığını söyledi.

Öğr. Gör. Arzu Bayındır projenin TÜBİTAK, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,  Çanakkale Valiliği,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Özel  Kolej, Manisa Soma Kaymakamlığı ve Soma İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile, İstanbul Darüşşafaka Eğitim Kurumu işbirliği ile planlandığını ifade etti.

3 Grup Halinde Yapılacak Kamp 24 Haziranda Başlıyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve farklı üniversitelerden alanlarında uzman öğretim elemanları tarafından yürütülen programa Ortaokul 6.sınıfa devam eden 7. sınıfa geçmiş, akademik başarıları yüksek, sosyal ve  bilim yatkınlığı olan, devlet okullarına devam eden 12 yaş çocuklar çalışma gruplarına  alınıyor. 24-29 Haziran 2019  tarihlerinde Çanakkale ve  Darüşşafaka Eğitim Kurumlarından çocuklar kampa  gelirken, 01- 06 Temmuz 2019 tarihleri arası  Çanakkale ve Soma,  08-13 Temmuz 2019  tarihleri arası ise; Çanakkale’den oluşturulan grup  ile birlikte  Gazi ve Şehit Çocukları da  programa alınacaklar.

Toplantıda 10 yıldır öğrencilere bilim hakkında yol gösteren proje ile ilgili bilgiler veren Öğr. Gör. Arzu Bayındır konuşmasında  “2006 yılından bu yana TÜBİTAK destekli 10 . kez, üniversitemiz adına 12.’si  gerçekleşecek olan kamp programının içerikleri yenilenerek program hazırlıkları tamamlanmıştır. Bilim Kampının amacı, 7. sınıfa geçmiş katılımcı öğrencilerin fen ve sosyal bilimler alanlarına yönelik; popüler bilimle tanışmalarını, yaşamla içi çeliğini tanımalarını, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği ile bilimsel farkındalıklarını sağlamaktır. Bilimin yaşamımız üzerine etkilerini ve bilimin yaşamımızı nasıl doğru yönlendirdiğini sezdirmenin yanında farklı disiplin alanlarına yönelik hazırlanan etkinliklerle tanışmaları sağlanacak; bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu verilmeye çalışılacaktır. Kamp etkinlikleri ana merkezi Çanakkale Özel Kolej Yerleşkesi olup, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi, Çanakkale ilinin doğal ve kültürel kaynaklı eğitim ortamları eğitsel amaçlı kullanılarak öğrencilerde farkındalık yaratılmaya çalışılacaktır. Bu anlamda derslik, işlik ve laboratuvarlar yanında, doğanın kendisi, müzeler, Astrofizik Araştırma Merkezi Ulupınar Gözlemevi, orman alanları, Troya Müzesi, arkeolojik kazı alanları birer eğitim ortamı olacaktır. Gözleme, sorgulamaya, problem çözmeye ve yaparak yaşayarak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutulacaktır. Bu projede bu güne kadar  yaklaşık bin iki yüz elli öğrencinin katılımcı olarak yer almıştır. Uzun yıllar daha fazla öğrencimizle birlikte olmak dileği ile tüm proje ekibi arkadaşlarıma, öncelikle bizleri destekleyen ve geleceğimiz çocuklarımızla bizleri buluşturan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na sonsuz teşekkürlerimi sunarım” dedi.

Türkiye’nin Sayılı Projeleri Arasında 

Toplantıya katılan proje danışmanlarından Prof. Dr. Osman Demircan popüler bilimin sevdirilmesi ve bilim farkındalığı yaratması açısından geniş içerikleri ile bu projenin Türkiye’nin sayılı projelerinden olduğunu ve sürdürülebilir olmasının yaygın etkinin en önemli göstergesi olduğunu ifade etti.

Proje danışmanlarından Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çavuş Şahin ise  programın uygulamalı bir içerikle gerçekleşmesi ve sürdürülebilir olması farklı disiplin alanlarından ve farklı üniversitelerden katılan öğretim elemanlarının bizzat etkinlikleri gerçekleştirmesinin eğitim alanına katkılarının tartışılamaz olduğunu,  bu tür uygulamaların öğrencilerin problem geliştirme becerilerini geliştirdiğini ve bu projenin  eğitime yıllardır vermiş olduğu katkı için teşekkür etti.  
Toplantı yıllardır bu projenin bir parçası olan ve benzer projelerde çok fazla deneyimi olan farklı üniversitelerden öğretim elemanlarıyla işbirliğine giderek oluşturulan, alanlarında uzman  öğretim elemanlarının projeye ilişkin görüş, temenni ve içeriklerin tartışılması, dilek ve temenniler ile son buldu.
  
Şerife Erdem