12 Eylül’den sonra, dönemin Kapatılan siyasi partilerinin Genel Başkanları ve kurmaylarının 121 gün süreyle zorunlu ikamet ettirildiği Zircirbozan, Demokrasi ayıbının adresi olarak hafızalara kazınmıştı.Aralarında, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski Başbakanlardan Bülent Ecevi, CHP Genel Başkanlarından Deniz Baykal’ın da bulunduğu, 12 Eylül döneminin siyasete yasaklı 16 politikacısına zorunlu ikametin adresi Zincirbozan Askeri üs’sü, şimdilerde ağıl ve ahır karışımı görüntüsüyle dikkat çekiyor.

80 Askeri Darbesi ardından, Milli güvenlik Kurulu kararınca, ikisi BTP' li, yedisi CHP'li ve yedisi AP'li 16 siyasetçinin, 2 Haziran 1983 tarihinden başlayarak 4 ay süreyle sürgüne gönderildikleri adres olmuştu.Zincirbozan askeri kışlasında, radyolardan yapılan çağrıların ardından, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hüsamettin Cindoruk,  Ekrem Ceyhun, İhsan Sabri Çağlayangil, Ali Naili Erdem, Sırrı Atalay, Yüksel Çamur, Sadettin Bilgiç, Celal Doğan, Mehmet Gölhan gibi siyasete yasaklı isimler, 2 Haziran 1983 günü saat 17:00 itibariyle sürgün hayatına başlamıştı.
90’lı yılların iktidar partisi DYP’ nin, Doğru Yol adını almasına, Zircirbozan Askeri üs’süne doğru uzanan, o uzun doğru yol ilham olmuştu.
Tarihler 16 Aralık 2011’i gösterirken, Demokrasi ayıbının adresi Zircirbozan Askeri üs’sü lav edilerek, kapılarına da kilit vurulmuştu.
O dönem, Demokrasi Müzesi yapılması başta, çeşitli projeler için aday adres gösterilen Zircirbozan, geçtiğimiz yıllarda Keçi’ lere ağıl, şimdilerde ise Koyunlar’ ın barındığı, bahçesinde otladığı hali aldı.
--------------------------------------
‘90’LARIN İKTİDAR PARTİSİ’NİN ADINAİLHAM OLAN ADRES…’
---------------------------------
TÜRK SİYASET TARİHİ’NE GEÇEN, ‘DOĞRU YOL PARTİSİ’ NİN TEMELLERİ,  ZİNZİRBOZAN’A DOĞRU UZANAN, UZUNCA BU ‘DOĞRU YOL’ DA ATILMIŞTI…
Demokrasi ayıbının yaşandığı 80’ li yıllarda, dönemin siyasete yasaklı isimleri, Zincirbozan Askeri üs’sünde, sorunla ikamete alınmış, aylarac sürgün hayatı yaşamıştı.
UTANCIN ADRESİ LAV EDİLDİ, AĞIL’A DÖNÜŞTÜ…
Tarihler 16 Aralık 2011’i gösterirken, Demokrasi ayıbının adresi Zircirbozan Askeri üs’sü lav edilerek, kapılarına kilit vuruldu.
Bir dönemi Askeri esaret altında geçiren Türkiye’ nin, sonrakı yıllarında yeniden Demokrasi’ yi yaşatan siyasetçilerinin sürgüne gönderildiği Lapseki ilçesi yakınlarındaki Zincirbozan Askeri Üs’sü, kapılarına kilit vurulduktan sonra, çeşitli projeler için biçilmiş kaftan olarak görüldü.
O dönem, Demokrasi Müzesi yapılması başta, çeşitli projeler için adres gösterilen Zircirbozan, geçtiğimiz yıllarda Keçi’lere ağıl, şimdilerde ise Koyunlar’ ın barındığı, bahçesinde otladığı bir hal aldı.
Lapseki ilçesi Çardak beldesi yakınlarındaki sahil kesiminde kalan ve 12 Eylül’den sonra Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi siyasetçilerle, devlet adamlarının zorunlu ikamete tutulduğu Zincirbozan Mevkii’ndeki askeri tesis, kapısına vurulan zincir ile bir anda Türkiye’nin gündemine oturmuştu.
“Zircirbozan’a zincirli kilit…” başlıkları ile kaleme alınan haberler, kilit vurulan askeri tesis, bir anda çeşitli projelerin gündeme alınmasına yol açmış,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ ne tahsis edilmesi gibi düşünceleri de beraberinde getirmişti.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi ünlü siyasetçilerle devlet adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişinin tutulduğu Zincirbozan Mevkii’ndeki 30’uncu Deniz Hava Savunma Batarya Komutanlığı’nın kullandığı tesisin , yöredeki küçükbaşlara ev sahibine dönüşmesi, dikkatleri yeniden Zircirbozan’a yöneltti.
Lapseki İlçesi Çardak Beldesi ile Adatepe Köyü arasındaki sahil kesiminde kalan ve 31 yıl sonra boşaltılan Zincirbozan’ın kapısı zincirle bağlanıp, kilit vurulduktan sonra, uzunca süre Türk siyasetçilerinin anıları ile birlikte gündemdeki yerine korumuştu.
Tesisin lav edilmesinden yıllar önce, zorunlu ikamete alınan ve 4 ay sürgün hayatı yaşayan siyasetçilerden Hüsamettin Cindoruk, Zincirbozan’ ı ziyaret etmişti.
Türk siyasetçi ve hukukçu Cindoruk, 2000 yılı 12 Eylül’ün de geçekleşen Anayasa Paketi değişikliğine ilişkin Referandum öncesi, 29 Temmuz 200’ günü sürgün hayatı yaşadığı Zincirbozan’ı ziyaret etmiş, bir Dönem kurmay kadrosunda görev aldığı, ve adını Partinin Genel Başkanı da olan Merhum Cumhurbaşkanlarından Demirel’ ile birlikte sık sık yürüyüş yaptığı yoldan ilham alarak koydukları, Zincirbozan’ a uzanan  600 metrelik Doğru Yol’da, anılarını tazeleyen yürüyüş yapmıştı.
O tarihte, DP Genel Başkanı olan Hüsamettin Cindoruk, 27 yıl aradan sonra ilk kez, Zincirbozan tesislerine yaptığı anı ziyaretinde,  1980 askeri darbesi ardından 1983'te kurdukları Büyük Türkiye Partisi'nin kapatılması ardından Zincirbozan'a götürüldüğünü anlatmıştı.
Cindoruk, tam 27 yıl sonra 4 ay hapis yattığı yerde, askerlerin nöbet tuttuğu kapıdan otomobiliyle girip, çıkışta ise yürümeyi tercih etmişti.
Cindoruk,  Askeri üs’sün devlet karayoluna bağlantısını sağlayan 600 metrelik dar ancak uzunca yolda, 90’ ların İktidar partisi ‘Doğru Yol Partisi’ne konulacak isme ilham olan, yolu yürüyerek anı ziyaretini tamamlamıştı.

Erdem Sürek