Konuyla alakalı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, rehberlik öğretmenlerinin diğer öğretmenlerden daha ayrıcalıklı konumda olduğunu, bu durumun da okuldaki çalışma barışını bozduğunu ileri sürerek önümüzdeki haftalarda yayınlanacak Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği ile aslında olmayan sıkıntının çözüleceğini söylemiştir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma servisleri okullarda sorun oluşmasını engelleyen, bu nedenle önleyici tedbirler alan, sorun yaşandığında ise en az hasarla sürecin tamamlanmasını sağlayan birimlerdir. Eğitim sisteminin özel ve ana hizmet birimidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde okulların Rehberlik ve Psikolojik Danışma servislerinin kadrosu alan mezunlarından oluşturulması gerekmektedir.

Ancak yönetmelikte yapılan değişikliklerle, rehber öğretmenlere yönelik nöbet, sınav gözetmenliği, ders ve etüt görevleri, haftada 40 saat çalışma zorunluluğu gibi düzenlemeler yapılmıştır.

Taslak yönetmelikte Rehberlik Öğretmeni tanımı yapılmıştır. Bu yanlış bir ifadedir. Çünkü rehberlik adında bir ders yoktur. Rehberlik bir yaklaşımdır. Rehber yol gösterendir. Rehber öğretmen ders vermez, bir şeyi dikte etmez, ezberletmez, yollar gösterir. Birey kendi gelişimi için bu yollardan birini seçer. Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetinin de amacı budur. Rehberlik Öğretmeni dendiğinde branş dersi olur. Sorun çözme ile ilgisi kalmaz.
Rehber öğretmenler, veli öğrenci, öğretmen ve idareci arasında bir bağ oluşturur. Öğretmenin kendini geliştirmesine destek olur. Not kaygısı olmaksızın, ezber bilgiye değil bireyin kendine güvenine, gelişimine, problem çözme becerisine ve hayata uyumuna katkı sağlayan bir alandır ve oldukça önemli bir yerdedir.

Yönetmelik değişikliğinin hayata geçirilmesi durumunda, zaten sorunlu olan eğitim sistemimizin niteliği daha da bozulacaktır. MEB’i uyarıyoruz, öğretmenler arasında olmayan bir çatışmayı bahane göstererek büyük fedakarlıklarla görevlerini yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlerin taleplerini görmezden gelmeyin.  

Eğitim-İş olarak MEB'in temelsiz,  bilimsel gerçeklerden ve gerekçelerden uzak tavrı ve ısrarıyla karşı karşıya kalan rehber öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu belirtiyor, yönetmelik değişikliği ile ilgili sürecin takipçisi olacağımızı vurguluyoruz.”
 


Kaynak: Haber Merkezi