Sosyal İler Komisyonu bir karar alarak, İlk Deniz Şehidi Üsteğmen Ziya'nın Öz geçmişinin yer aldığı bir panonun, Donanma Çay Bahçesi ve Çimenlik Kalesi girişindeki alana yerleştirileceği kararı verildi. Üsteğmen Ziya'nin isminin yaşatılması kararına teşekkür edenTonka, pano yerine şehidin isminin neden sokak, cadde ya da parka verilmediğine sitem etti. 
 
13 Aralık 1914 tarihinde İngiliz Denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye gemisinde Üsteğmen olan Ziya, Çanakkale'nin ilk deniz şehidi olarak kabul ediliyor. Çanakkale'nin İlk Deniz Şehidi olan Ziya'nın isminin Çanakkale'de yaşatılması için harekete geçen Araştırmacı yazar Bünyamin Nami Tonka 26 Aralık 2016  Belediyeye bir dilekçe verdi. Aradan geçen 7 ayın ardından  Belediye Meclis İmar Komisyonu ve Sosyal İşler Komisyonundan Emine Kardelen, Mustafa Kurt, Yalçın Ülkü, Ethem Hırçın, İsmet Yılmaz, Ufuk Demirbaş, Mustafa Kemal Özkan ve Kadir Eren Kemerli’nin oy birliği ile Donanma Çay Bahçesi ve Çimenlik Kalesi girişindeki alana İlk Deniz Şehidi Üsteğmen Ziya'nın Öz geçmişinin yer aldığı bir panonun yerleştirilmesine karar verildi. Komisyon tarafından verilen bu karara teşekkür eden Araştırmacı Yazar Bünyamin Nami Tonka "Daha önce Belediye Başkanlığına verdiğimiz dilekçelerin bir tanesinde Çanakkale'de 13 Aralık 1914 tarihinde Mesudiye gemisinin B-11 adlı İngiliz denizaltısı tarafından batırılması sonucunda 35 tane Mehmetçik şehit düşmüştü. Bunlardan bir tanesi de Üstteğmen Ömer Oğlu Ziya Bey'dir. Ömer Oğlu Ziya Bey'in Çanakkale'nin hiçbir yerinde adı yok. Ben de 26 Aralık 2016 tarihinde bir dilekçe ile Belediye Başkanlığına durumu dilekçe ile müracaat ettim. Ömer Oğlu Ziya Bey'in herhangi bir parki cadde veya sokağa isminin verilmesini istemiştim. Aradan 7 ay geçti ve Belediye Meclisimizin  İmar ve Sosyal İler Komisyonu benim dilekçeme istinaden bir toplantı yapıyor. Bu toplantı sonucunda Çanakkale'nin denizlerdeki ilk şehidi olan Çanakkale'li Üst teğmen Ziya'nın ismi, Donanma Çay Bahçesi ile Çimenlik Kalesinin girişindeki alana Şehidin özgeçmişini gösteren bir panonun yapılarak kurulmasına Belediye Meclisi  İmar ve Sosyal İler Komisyonuna katılanların oybirliği ile karar verilmiştir" dedi. 
 
 
Tonka, konuşmasının devamında diğer şehitler için de verdikleri dilekçeler için aynı hasasiyeti beklediklerini belirterek "Tabi ki oraya bir panunun kurulması güzel bir şey ama bizim asıl amacımız, normal adreslerde girecek şekilde, cadde, sokak veya parka adını vermek suretiyle tanınmasını sağlamaktır. Her ne kadar Belediye Başkanlığımızın Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş meydanlarında şehit düşmüş olan 68'inci Alayın içinde 15 alay komutanımız şehit düşmüştü bunların isimlerini de Çanakkale'nin cadde ve sokaklarına verilmesini istemiştik. Onlarla ilgili de çalışmaların yapılmaması bizi üzüyor. Yine Çanakkale'nin Demokrasi şehidi idyebileceğimiz ve Çanakkale Milletvekili, dönemin Dışişleri Bakanı olan, Kıbrıs Davasının en büyük şahsiyetlerinden biri olan rahmetli Fetin Rüştü Zorlu'nun da adının Çanakkale'de her hangi bir yere verilmesini istemiştik. Bu kunuda herhangi bir cevap daha alamadık. İnşallah kısa bir zamanda bu kahramanların da Papatya, leylak, Manolya kadar kıymeti olur" dedi.
 

 


Kaynak: Haber Merkezi