Evlilik Öncesi Psikolojik Danışmanlık, çiftleri evliliğe hazırlamak üzere gerçekleştirilen psikoterapi türüdür. Farklı sürelerde, farklı içeriklerde yapılan evlilik öncesi danışmanlık uygulamalarının ortak noktası, iki bireyi evli bir çift olma konusunda doğru bilgilendirmek ve gerekli olduğunda bazı bireysel ve çift becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Biga Belediyesi Psikolojik Danışmanı Ece Nur Öztürk, evlilik öncesi psikolojik danışmanlık hizmetini anlattı.
 
“Evlilik Öncesi Danışmanlık, bireylere evlenmeden önce ilişkilerine objektif bir gözle bakma ve gerekirse zayıf noktaları güçlendirme şansı verir” diyen Öztürk; danışmanlık sürecinde çiftin bazı önemli başlıklar üzerinde konuşma ve hatta tartışma konusunda yüreklendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
 
“El değmemiş konular, gizli kalmış korku, kaygılar ve dile getirilmemiş beklentiler açıkça konuşulmalı” diyen Öztürk; evlilik öncesi danışmanlıkta yer alan önemli başlıkları, iletişim, bütçe ve maddi konular, evlilik rolleri, görev ve sorumluluklar, çocuk sahibi olma, karar alma, birlikte geçirilen zaman, bireysel ve çifte ait alanlar olarak açıkladı.
 
Evlilik öncesi danışmanlığı ile ilgili de bilgiler veren Psikolojik Danışman Öztürk şunları söyledi:“ Araba kullanırken bile ehliyet alırken; aile kurarken hiçbir bilgi olmadan, büyüklerimizin deneyimleriyle yeni aileler oluşturuyoruz. Buraya gelen her çocuğun ilk önce aile hikayesine bakıyorum. Anne babası ile ilişkisi nasıl, aile içindeki ilişkiler nasıl, çocuğa davranışlar nasıl. Psikolojide aile çok önemlidir. Genetik anlamda bir bozukluk yoksa çocukların en büyük sorunlarının kaynağı aile içi iletişim olarak dikkat çekiyor. Sağlıklı bir evliliğin formülünde aslında aile kurmadan önce eğitim alınmış olması çok önemli. İki bireyin aynı yuvayı paylaşmasından itibaren davranışlarının belli bir sistematiği olması gerekiyor ki, o ilişki düzenli olarak yürüsün. Toplumdaki boşanmalara baktığınız zaman günümüzde bu anlamda ciddi bir eksiklik olduğunu görüyoruz. Bireyler birbirini tanımadan bu adımı atıyorlar. Evlenmeden önce farklı bir karakterdeyken evlendikten sonra farklı bir karaktere bürünebiliyorlar. Biz buna biraz rol yapma diyoruz. Biri evlenmeden önce çok sakinken evlendikten sonra çok hırçın olabiliyor. Bu evlilik öncesi danışmanlık, evlilikte ortaya çıkacak sorunların öncesinde çözüme kavuşması ile ilgili bir durum. Evlilik öncesinde evlilikte başımıza gelebilecek sorunlara karşı çiftlere uyarıyor ve bilinçlendiriyoruz.”
 
Evlilik öncesi danışmanlık dışında da 7’den 70’e herkesin bu hizmetten yararlanabileceğini ifade eden Öztürk kısa sürede gösterilen ilgiden dolayı memnuniyet duyduğunu ifade ederken; “Buraya 7’den 70’e herkese açığız. Daha çok 7 yaştan sonrası geliyor. Bu yaş grubuna da bakacak olursak ilkokul çocuklarında daha çok anneden ayrılma kaygısı, okul reddi, öfke problemi, alt ıslatma sorunlarıyla ilgili geliyorlar. Ortaokul düzeyinde sınav stresi başlıyor. Yalan söyleme, aile içi sorunlarla ve sorumluluk alamama gibi konularda geliyorlar. Lisede de ergenlik sorunları, karşı gelme bozukluğu, sınav stresi, meslek ve alan seçimiyle ilgili kariyer danışmanlığı konuları dikkat çekiyor. Yetişkin grubundan da gelenler var. Kadınlar ve çiftler geliyor. Kadınlar daha çok eşleriyle yaşadıkları iletişim sorunları, aldatma, boşanma, çocuklarıyla yaşadıkları çatışma gibi konularda geliyorlar. Gelen çiftlerde de genellikle iletişimle ilgili sorunlar öne çıkıyor” şeklinde konuştu.
 
Biga Belediyesi’nin psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti Atatürk Kültür Merkezi’nde veriliyor. Bu hizmetten yararlanabilmek için Atatürk Kültür Merkezi’ni 0286 317 33 23 numaralı telefondan aranarak randevu alınması yeterli oluyor.
 
Cuma Deren
 


Kaynak: Haber Merkezi