Doların artışıyla beraber vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Vatandaşlar doların artışıyla beraber birçok sorunun da beraberinde geleceğini düşünüyor. Esnaflar dolar üzerinden mal alındığı için bu durumun satışları kötü etkilediğini söyledi.
 
Doların son zamanlarda yurt içinde artış göstermeye başladı. Bu durum siyasi riskin artacağı endişelerini bunun yanı sıra işsizlik oranının da yükseleceğini düşünülmeye başlandı. Çanakkale halkına doların yükselmesi hakkında sorduğumuz soruya, vatandaşların cevapları şu şekilde oldu:
 
Alper AHMETLER (30),“ Doların artması piyasayı çok etkilemedi. Dolar çok fazla artış yaşanmadı aslında beklediğimiz gibi yılsonu olmasına rağmen altın alımında da büyük ilgi olmadı. Satışlarımız normal seviyesinde devam ediyor. Doların bu seviyede devam edeceği görüşündeyim daha fazla yükseliş olmaz ama bu seyrinde devam eder.
Dolar 3,63 seviyesinde bunun daha fazla artış göstermesi durumunda altın fiyatlarında da değişiklik gösterir. Altın alım satımlarımız da doları etkileyen bir durum yok” şeklinde konuştu.
 
Sevcan ÖZTÜRK (35), “Doların yükselişi altın fiyatlarının etkilemedi şuan için cumhuriyet altın fiyatı 951 TL iken bunu yaz ayıyla kıyaslarsak cumhuriyet altını kış ayında 850-860 arasında satılıyordu altında da yükseliş olmuş doların yükselmesi bizim sektörümüzde çok etki göstermesi ne alımlar azaldı nede alımlar arttı orta seviyede devam ediyor. Ama geçen sene aralık ayına göre satışlarımız daha durgun seviyede dolar için kampanyalar yapılıyor bu yapılan kampanyalar ekonomi için nasıl etki eder bilinmez ama bu durum biraz daha devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
 
Murat TEPE (40),“Bu olaylar bizim gibi esnafı ister istemez etkiliyor. Çünkü bizimki ithalattır dolar bazında çalıştığımız için. Dolarla mal alıyoruz. Dolarla aldığımız malları burada TL ile yapıyoruz. Doların yükselmesiyle birlikte burada da ciddi bir fark oluştu. Buradaki zararımız çok büyük. Alışverişlerde durgunluk oluştu. Dolar borcu alan insanlar borçlarını vermek istemiyor. Çünkü dolar çok yükseldi. Borcu olan insanlar doların düşmesini bekliyorlar. Dolar bazında çalışan bütün esnaf bu durumdan kötü etkilendi” şeklinde ifade etti.
 
Esra KANATLI(50),“Eskiden dolar düşük olduğundan işleri daha revaçta olurdu, şimdi ise doların yükselmesi inmesi sırasında piyasayı etkiliyor. Kira kontratlarımız dolar bazında olduğundan her yıl bir artış oluyor. Dışarıdan getirdiğimiz bir ürünü belli bir kar oranıyla satıyorduk zaten ona bir kar oranı üstüne koyuyorduk birde onarın yükselmesiyle birlikte ürün fiyatı yükselimde müşteri almıyor, biz artık günden güne zarar etmeye başladık” dedi.
 
HABER: DUYGU DOĞAN