Geçtiğimiz hafta başında İzmir’in  Karaburun açıklarında yaşanan deprem Ege ve Marmara’yı sallamış, vatandaşlar korku dolu anlar yaşamıştı. Çanakkale’de görülen yılanlar kimi vatandaşlar tarafından deprem habercisi olarak nitelendirilmişti. 

Ege Denizi depremi öncesi yılan görülmesi akıllarda soru işareti yarattı. Ege depremi öncesinde görülen ve sosyal medyada paylaşılan deprem olmadan önce yılanların görülmesi olayı hala konuşuluyor.

Deprem uzmanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, deprem öncesi hayvanların davranışlarında farklılıklar gösterebildiğini ancak depremin bir parametreden oluşmadığını, sadece hayvanların davranışlarına göre bir öngörüde bulunulamayacağını belirtti.

Öte yandan Gelibolu’da görülen 3 metrelik yılan vatandaşlar tarafından sopayla vurularak öldürüldü. 

3 Metrelik Yılanı Sopayla Öldürdüler
Yılanlar Şehre İndi
 
Gelibolu İlçesinde, Çarşı merkezindeki bir hamamın bahçe duvarında görülen ve korkuya neden olan 3 metre uzunluğundaki yılan, sopayla öldürüldü.

Camikebir Mahallesi, Pazaryeri Mevkisi'ndeki atıl durumdaki Pazar Hamamı'nın yanında bulunan kahve önünde oturan vatandaşlar, bahçe duvarı üzerinde büyük bir yılan gördü. Kısa süreli korku ve paniğe neden olan 3 metrelik yılan, vatandaşlardan Mehmet Göbekli tarafından başına sopayla vurularak öldürüldü. Bu kadar büyüklükte bir yılanın çarşı merkezinde ortaya çıkması, çevredeki ev ve işyeri sahipleri arasında tedirginlik yarattı. Vatandaşlar, yetkililerden hamamın bahçe temizliğini ve ilaçlanmasını yapmasını istedi.

Korkuya neden olan yılanı sopayla öldüren Mehmet Göbekli, "Hava sıcak olduğu için kahvehanenin önünde kimimiz hamamın duvarlarına dayalı, kimimizde yüzü dönük oturuyorduk. Yaşlı bir ağabeyimiz heyecanla, 'Yılana bakın, ne kadar büyük' diye, bağırdı. Hemen bir sopa kapıp, bahçeye girdim. Sopayla yılanın başıan vurup, öldürdüm" dedi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Pazartesi günüde Lapseki’de görülen yılanlar vatandaşları tedirgin etmiş, kimi vatandaşlar görülen yılanların depremin habercisi olduğunu iddia etmişlerdi.

Uzmanlar Ne Diyor?

Deprem uzmanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, deprem öncesi hayvanların davranışlarında farklılıklar gösterebildiğini söyledi. Ancak depremin bir parametreden oluşmadığını, sadece hayvanların davranışlarına göre bir öngörüde bulunulamayacağını belirtti. Özener, depremlerin önceden belirlenmesi çalışmalarının dünya üzerinde uzun zamandan beri yapıldığını, ancak bunların bir sonuca bağlanmadığını dile getirerek, "Denizden çıkan gazları incelemek, elektromanyetik enerjideki değişim, yeraltı su seviyelerinin izlenmesi gibi çok sayıdaki parametrelerin gözlemlenmesi ve hepsinde bir anormali görülürse, bir deprem olma ihtimali yüksek denilebilir. Hayvanların duyu organları insanlardan çok daha fazla gelişmiştir. Köpeklerin havlamaları gibi farklı davranışlar var. Bunların hepsinin izlenmesi gerekir. Deprem sadece bir parametreyle kestirilmiyor, çok fazla bilinmeyen var" değerlendirmesini yaptı.



 


Kaynak: DHA