Din sömürgeciliği yanı sıra, kucaklarındaki ‘Can’ larıyla çocuklarını da bir şekilde istismar eden dilencilerin, kendilerine yardım eli uzatana ağız dolusu dualar ettiğini, tersleyenlere ise karşılık beddualar ettiğini söyleyen onlarca Çanakkaleli,
“Elin ayağın tutuyor. Çalışsana dediğimizde, aldığımız yanıtlar dudak uçuklatan türden” diyerek, pabuç gibi dilleri ile dilencilerin yaptığı edepsizliği özetledi.

Şaka gibi ama gerçek;
“Bir saatte, 300 Lira…!”

Çanakkale Belediyesi Zabıta Ekiplerinin dilencilere karşı başlattığı hummalı mücadelede akıllara durgunluk veren detaylar ortaya çıktı.
Ramazan ayının maneviyatına sığınıp, Din üzerinden para kazanmanın kısa yolunu seçen dilencilere ilişkin Çanakkalelilerden gelen yoğun şikayetler üzerine, Zabıta ekipleri dün gün boyu operasyonlar gerçekleştirdi.
Son günlerde sayıları kum gibi artan ve çevre illerden minibüslerle Çanakkale’ ye geldikleri öğrenilen dilencilerin, iş koluna çevirdiği “Fakire bir sadaka” repliğiyle yaptıkları dilencilik sayesinde, saatte ortalama 300 lira para kazandıkları öğrenildi. 
Zabıta ekipleri ile tartışmaya da tutuşan ve bu anlarda da Polis ekiplerinin devreye girdiği dilenci operasyonlarının haklılığını ortaya seren detaylar, duyana ‘Yok artık’ dedirtmeye yetti.
“Fakire bir sadaka’ repliğiyle dolaşan dilencilerin, saat başı marketlerde bozuk paralarını banknotlarla bütünlettiği ve her seferinde de marketten 300 lira alarak çıktıkları alınan bilgiler arasında.

TOPLA TOPLA BİTMEDİLER…
Zabıta ekipleri, haklarında 153 Alo Zabıta Hattına düşen ihbar sayısı günden güne artış gösteren Dilencilerin, cadde, sokak ve mahalle aralarında vatandaşları rahatsız edici hale dönüşen ısrarcılığına dur demek üzere dün düğmeye bastı.
Rutin olarak her gün üç zabıta ekibinin dilencilere karşı yürüttüğü operasyonlara rağmen, Ramazan ayının maneviyatından faydalanmayı amaçlayarak çevre ve komşu illerden minibüslerle Çanakkale’ ye adeta akın eden Sadaka avcıları, yapılan tüm çalışmalara rağmen engellenemedi.
Dilenciye göz açtırmayan tutumu ile alkışı hak eden Çanakkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, dün onlarca ismi zaman zaman yaşanan kovalamaca ile yakalayıp, haklarında yasal işlem yapmak için belediye Binasına götürdü.

Zabıta Ekipleri özellikle yaz sezonunda çoğalan, vatandaşlardan para dilenen şehirdeki dilencilere yönelik düzenlenen sayısız operasyona karşın Sadaka için çocuğunu dahi istismar eden dilencilerle baş edilemez duruma gelindiğini belirti.
Ekipler, “Yakaladığımız dilenciler görevlilerimize Kafa tutup, Sinkaflı sözler dahi ediyorlar. ‘Ramazan mübarek günde, aç mı kalacağız?’ Diye çıkışıp, güler misin, ağlar mısın dedirten bahaneleriyle, o anlara tanık olan vatandaşlarımızın büyük tepkisini alıyorlar” diye konuştular. 

KILIK DEĞİŞTİREN DİLENCİYE KARŞI, SİVİL ZABITA GÖREVDE…
Çanakkale Belediyesine bağlı Zabıta ekipleri kentte dilenen sadaka avcıları içinde Suriyeli sığınmacılar yanı sıra, çeşitli uyruklarda kişiler olması da dikkat çekti.
Çeşitli kılıklara girerek dilencilik yapan ve vatandaşlardan para isteyen, aralarında 4 Suriye uyruklunun da bulunduğu 30 kadar dilenciyi dün suç üstü yapan Zabıta ekipleri, suçüstü için yeni yöntem geliştirip, Sivil ekiplerle tanık oldukları vakalara müdahale ettiği öğrenildi.
Yönteme yöntem anlayışı ile hareket eden Zabıta ekipleri, “Resmi ekiplerimizi görür görmez kaçanları yakalayıp, kentin yoğun şikayet konusuna dönüşen bu olayı çözmek için çalışmalarımız sürecek” bilgisini de verdiler.
Zabıta ekipleri suç üstü yakaladıkları dilencileri toplayarak merkeze götürdü. Merkeze götürülen çok sayıda dilenciye yasa gereği idari para cezası kesildi.

EVLADINI BU SÖZLERLE İSTİSMAR ETTİ;
“Dilenci değilim, çocuğumun ateşi çıktı”
Çocuğunun ateşini çıktığını bahane edip, hastanede değil de, avuç açıp sokakta dilenirken yakalanan bir kadın, o anlara tanık olan vatandaşlardan tepki gördü.
Toplanan dilencilerin arasında çocuğu ile beraber arabaya bindirilen bir anne, dilencilik yapmadığını, çocuğunun ateşinin çıktığını, ona ilaç almak için evden çıktığını, bir dilencinin yanından geçtiği sırada kendisinin de dilenci sanılarak alındığını söyleyerek, suçsuz olduğuna ekipleri inandırmaya çalıştığı gözlendi.

Suriye Uyruklu Oldukları İçin İşlem Yapılamıyor…
Ülkemizde vatandaş gibi gezen Suriyelilere dilencilik yaptığı halde işlem yapılamadığı alınan bilgiler arasında.
Ülkelerindeki iç karışıklık nedeni ile Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir kısmı iş bulup çalışırken bir kısmı da dilencilik yapıyor. Çanakkale Belediyesi Zabıta ekipleri de dilencilere yönelik yapılan operasyonlarda Suriye uyruklu dilencileri suç üstü yakalamalarına rağmen işlem yapamıyor. Sadece belgesi olmayanların, göç merkezine gönderilip serbestlik belgesi alı geriye geldikleri edinilen bilgiler arasında.  

Cuma Deren
 
 


Kaynak: Haber Merkezi