Türkiye’nin ağır sanayi kuruluşları arasında yer alan İÇDAŞ A.Ş., şimdi de ‘tohum bankası’ kurmak için harekete geçti. Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’nin üçüncü tohum bankası Çanakkale’de kurulacak.
İnceleme yaptıkları dünyanın en önemli 10 tohum bankası arasından Londra ve Amsterdam’dakileri örnek aldıklarını belirten İÇDAŞ Tarım İs¸letmeleri Müdürü Turgut Odabas¸ı “Yüksek teknoloji donanımlı bir tohum bankası kurmak için çalışmalara başladık. Anadolu cogˆrafyası dünyanın en zengin gen varlıgˆına sahip. Bu zenginligˆimize sahip çıkmayı ve onu korumayı milli bir görev biliyoruz. Anadolu tohumlarını güvence altına alarak gelis¸tirme ve güvence altına alarak milli tarımımızı yabancı ülkelere bagˆımlılıktan kurtarmayı hedefliyoruz.” dedi.
Turgut Odabaşı, dünyadaki bitkilerin dörtte birinin gelecek 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle kars¸ı kars¸ıya oldugˆu bilinirken, tohum bankalarının öneminin gün geçtikçe arttığını söyledi. Adeta zamana karşı bir yarış içinde olunduğunu belirten Turgut Odabaşı, İÇDAŞ Tohum Bankası’nın Çanakkale’de kurulacağını ve bunun için hem Ar-Ge hem de fizibilite çalışmalarına başladıklarını açıkladı.
İÇDAŞ Tarım is¸letmeleri Müdürü Turgut Odabas¸ı şöyle konuştu: ”I·ÇDAS¸ olarak binlerce dönüm tarımsal arazimizi tohum bankasıyla taçlandırmak, tohumlarımızı güvence altına alarak milli tarımımızı yabancı ülkelere bagˆımlılıktan kurtarmayı hedefliyoruz. Anadolu cogˆrafyası dünyanın en zengin gen varlıgˆına sahip. Bu zenginligˆimize sahip çıkmayı ve onu korumayı milli bir görev biliyoruz. Tohum bankası Akdeniz havzasında olası kuraklıgˆa kars¸ı Nuh’un gemisi yani gelecegˆimizin sigorta poliçesi olacaktır. Sebze, meyve, hububat, sera bitkileri ve digˆer bitki varlıgˆında kendi tohumlarımızın patentine sahip olmamızın stratejik açıdan Türkiye için hayati önem tas¸ıdıgˆına inanıyoruz. S¸irket olarak bu bakıs¸ açısıyla ilgili kurumlarla görüs¸ ve çalıs¸ma bas¸latmıs¸ bulunuyoruz. Dünyanın en önemli 10 tohum bankasını inceledik. Londra ve Amsterdam örnekleri üzerinde çalıs¸ıyoruz. Tohum korumak sanıldıgˆından çok daha ciddi bir is¸tir. Sandıgˆa tohum konarak çeyiz gibi saklanamıyor. Projelendirecegˆimiz banka iç ortamı minimum nem seviyesinde tutulan, tohumuna göre -20, -5 ve 5 derecelik farklı atmosferik koruma kos¸ullarında ciddi enerji sarfıyla tohumların en sagˆlıklı ve uzun ömürlü s¸ekilde saklanmasını sagˆlayacaktır. Milyonlarca dolarlık bu yatırımı en yetkin donanımıyla en kısa zamanda Çanakkale’ye kazandıracagˆız.”
Kaynak: Haber Merkezi