“Ayarı millet Verir…!”
“Artık, Demokrasiden Geri Dönüş Yok…!”  diyerek Referandum sonuçları üzerine  Net Mesaj da veren başbakan Yıldırım; Referandum sonuçlarına itirazlar için de konuştu, Milletin verdiği karar içinde…
“Kazanan vatandaşımızdır, kazanan millettir, kazanan Türkiye’dir” dedi.
AK Parti Grup başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan ile Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’i makamında ağırlayıp, sonuçları değerlendiren Başbakan,  aralarında Partisinin Çanakkale İl Başkanı da dahil, 81 il Başkanı ile 116. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Başbakan, burada yaptığı konuşmasında;
“Artık demokrasiden geri dönüş yok. Bunu da herkesin bilmesini istiyorum”  dedi ve sonuçlara itiraz için ise;
“Sonuçları tanımazsan, millette seni tanımaz” sözleri ile CHP liderine yüklendi.

“Anlama Gayreti,
Hayır Diyenlere…”
Başbakan Yıldırım, “Hayır diyen kardeşlerimizi anlamak için gayret edeceğiz” dedi.
“2023, 2053, 2071 hedeflerine hazırlamak için düne göre bugün daha fazla çalışmak mecburiyetindeyiz” mesajı ile de dikkat çekti.

Başbakan Binali Yıldırım, Başkentten dikkat çeken bir açıklamaya imza attı. Başbakan Yıldırım;   “Demokrasiye bundan böyle balans ayarı verecek tek merci millettir” dedi.
16 Nisan referandum sonuçlarına itirazlar başta olmak üzere, benzeri Çanakkale’de de gözlenen iktidarı protesto gösterilerine ilişkin de adeta çağrı yapan Başbakan Yıldırım; “Ben milletime çağrı yapıyorum; provokasyonlara gelmeyin, tahriklere kapılmayın ve buna benzer çağrılara kulak asmayın” diye konuştu.
Başkent’ten, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Neymiş, bu halk oylamasının sonuçlarını tanımayacakmış. Eğer sen bu sonuçları tanımazsan bu sonuçları ortaya koyan millet de seni tanımaz. Tamam kabul ediyoruz iyi çalıştın, çok koşturdun ama milletin takdiri ortada, oraya takılıp kalırsan yol alamazsın” diye çıkışan Başbakan Binali Yıldırım, sandıkta son sözü söyleyen, millet iradesine karşı mahkemeye yapılan itirazlar için de dikkat çeken sözlere imza attı.
Başbakan Yıldırım; "Demokraside, hukuk devletinde itiraz etmek haklarıdır, bunu anlayışla karşılıyoruz" dedi.
Dün Başkent Ankara’da gerçekleşen, AK Parti 116. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 16 Nisan referandum sürecine ilişkin konuşan Başbakan Yıldırım’ın mesajı net oldu.
“Çeşitli iletişim araçlarını kullanarak insanları sokağa davet etmek, sonuçları tanımamak, asla ve asla kabul edilemez. Milletin iradesine saygı duyduğunu ifade etmek yerine sandıktan çıkan sonuca gölge düşürme çabası boştur.
Anlamsız ve faydasızdır. Bu en başta oy vermiş vatandaşlarımıza yapılmış bir haksızlıktır. Şimdi ana muhalefet partisine düşen yaptıkları itirazların sonucunu beklemektir. Bunun aksine yapılacak her hareket hukukun dışına çıkmak olacaktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Dolayısıyla hiç kimsenin hukuksuz bir tutum sergilemesi asla hoş karşılanmayacaktır. Siyasi tartışmaların zemini meşru siyaset zeminidir. Herkese davetimiz bu meşru zemini korumak olmalıdır. Her vatandaşımdan istediğim azami hassasiyet göstermesidir. Tahriklere kapılmadan, uzak durmalı ve sonucu sükunet içerisinde izlemelidir” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NA YÜKLENDİ…
Başbakan Yıldırım, “Siyaset yapıyorum diye kimse kimsenin duyguları ile oynamaya kalkmasın” diyerek hedef alıdğı isim, CHP lideri kemal Kılıçdaroğlu oldu.
Başbakan Binali Yıldırım, CHP liderine şöyle seslendi; “Sayın Kılıçdaroğlu’nun 50 milyona yakın insanımızın sandığa giderek oyunu kullandığı bir seçime gölge düşürme çabası hem üzücü hem de büyük talihsizliktir”

İTİRAZLAR ÜZERİNE…
Başbakan Yıldırım, sandık sonuçları üzerine itirazlara; “Eğer sen bu sonuçları tanımazsan bu sonuçları ortaya koyan millette seni tanımaz” diyerek tepki verdi.
AK Parti Genişletilmiş il başkanları toplantısında, Referandumla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Yıldırım,
“Kemal Bey, ağzını ‘hayır hayır’ demeye o kadar alıştırmış ki 16 Nisan’da sandığa gitmemiş gibi ‘hayır hayır’ demeye devam ediyor.
Neymiş, bu halk oylamasının sonuçlarını tanımayacakmış. Eğer sen bu sonuçları tanımazsan bu sonuçları ortaya koyan millet de seni tanımaz.
Tamam kabul ediyoruz iyi çalıştın, çok koşturdun ama milletin takdiri ortada, oraya takılıp kalırsan yol alamazsın. Türkiye meşru demokratik süreçler içerisinde bu muazzam değişikliği gerçekleştirdi. Bu değişikliği artık kabul et. Milletin kabul ettiğini sen kabul etmezsen ne yazar” diye çıkıştı.
Millete fatura çıkaracağına, başarısızlığı kendinde aramasını istediği CHP liderine yönelik;
“Değişiklik teklifi müzakereler ardından komisyona geldi. Mecliste görüşüldü. Müzakereler oldu. Hatta şiddete bile başvuruldu. Ve nihayet kabul edildi. Cumhurbaşkanımız onayladı ve dedik ki, ‘şimdi artık söz de karar da milletindir’ hep böyle dedik.
 Demokrasinin gereğini yaptık. Referandum süreci başladı. Dolayısıyla bu değişiklik referandum sürecinde bütün araçlar kullanılarak, medyada, kamuoyunda, muhalefet, iktidar partisi, lehte aleyhte bütün çalışmayı yaptık. İki ay boyunca bütün çalışmaları ortaya koyduk. Biz de anlattık. ‘Hayır’ diyenler de anlattı.
Milletimiz herkesi dinledi, hatta bu değişikliği ‘hayır’ kampanyası yapanlar hiçbir sınır tanımadı her şeyi söylediler. Gerçekle yakından uzaktan alakası olmayan bu değişiklikte yer almayan her şeyi söylediler ama bir türlü değişiklik ne getirecek tek bir kelime söylemediler” diye konuşTU.

İLBAŞKANLARINA SESLENDİ,  ÖNÜMÜZDE İKİ SEÇİM VAR HATIRLATMASINDA BULUNDU…
 “2023, 2053, 2071 hedeflerine hazırlamak için düne göre bugün daha fazla çalışmak mecburiyetindeyiz” diyerek İl Başkanlarına seslenen Başbakan Yıldırım;
Seçimler sonrasında provokasyonlar olduğunu söyledi ve “Ben milletime çağrı yapıyorum; provokasyonlara gelmeyin, tahriklere kapılmayın ve buna benzer çağrılara kulak asmayın.
Türkiye bir demokratik hukuk devletidir. Hukuk devleti gerekeni yapmıştır. Milletimizin önüne sandığı getirmiştir. Millette kararı vermiştir. Bundan sonra bize düşen şey önümüze bakmaktır. Yapacak çok işimiz var. Ülkemizin ekonomisinin daha da büyütüp, yatırımları daha da hızlandırmak, reformları hayata bir bir geçirmek ve 2019 3 Kasım’ına hazırlanmak. 2019’da iki tane seçimimiz var. Bir tanesi 2019 Mart sonu yerel seçimler, belediye seçimleri olacak. Bir de 3 Kasım 2019’da yaptığımız bu anayasa değişikliğine göre birleştirilmiş meclis ve cumhurbaşkanı seçimleri olacak”  dedi.

MİLLET İRADESİNE SAYGISIZLIK…
İl Başkanları ile buluşan Başbakan Yıldırım, “Hayırdan hayırsız bir sonuç çıkarmaya çalışmak, en hafif deyimi ile millet iradesine saygısızlıktır” diyerek, Türkiye’nin seçimlerde sandığı namus olarak gören bir siyasi kültüre sahip olduğuna dikkat çekti ve ekledi;
“Milletimizin oyu, vatandaşımızın tercihi namusumuz kadar önemlidir. Sonuçlardan memnun olunmayabilir ama vatandaşın tercihini kimse gölgeleme hakkına sahip değildir. ‘Hayır’dan hayırsız bir sonuç çıkarmaya çalışmak, en hafif deyimi ile millet iradesine saygısızlıktır”
Gönülleri kazanmadan, halkı siyasetine ikna etmeden siyaset yapmanın,  sonuç çıkarmadığını da anlatan Başbakan Yıldırım;
“ Milletle barışma yolunu seçeceğine bize iktidar partisine saldırma yolunu tercih ediyor” dediği CHP lideri için;
“ Biraz bu kampanya döneminde dedik ya bunların aklı başına geldi. Kuzu gibi oldular. Sakin sakin konuşuyorlar. Cevap vermiyorlar. Ben o zaman şunu söyledim dedim ki, ‘Kemal Bey kuzu taktiği yapıyor. İnşallah referandumdan sonra da bunu devam ettirir. Kalıcı hale gelir.’ Ama gördük ki sonuçlar açıklanınca birden bire referandum sürecindeki ana muhalefet partisi başkanı gitti ve ana muhalefet partisi kendi eski fabrika ayarlarına döndü.
Bunu milletimiz takip ediyor görüyor. Doğrusu Sayın Kılıçdaroğlu yenilgisini, gürültüyle, tahrikle bastırmak istiyor. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Belli ki durumunda sıkıntı var. Bizim işimiz onların iç meseleleriyle uğraşmak değil. Biz yolumuza devam edeceğiz” dedi.

TERCİHİ ‘HAYIR’ OLAN SEÇMENE…
Referandumda ‘hayır’ oyu kullanan seçmene de seslenen Başbakan Yıldırım;“Bugünden itibaren hayır diyen kardeşlerimizi daha iyi anlamak için gayret edeceğiz” sözleri ile de dikkat çekti.

AYAR VERECEK TEK MİRCİ, MİLLETTİR…
Geçmişte edilen ‘Demokrasiye ayar’  şeklindeki kelimeler yerine, “Demokrasiye bundan böyle balans ayarı verecek tek merci millettir” sözleri ile dikkat çeken Başbakan Yıldırım;
 “Vesayet odaklarının siyasete müdahalelerini sona erdirmek için Anayasa değişikliği önemli bir başlangıçtır” dedi ve ekledi;
 “Demokrasiye bundan böyle balans ayarı verecek tek merci millettir. Biz siyaseti her zaman milletle beraber yaptık. Millete rağmen iş yapmak asla bizim tarzımız olmadı olmayacak. AK Parti var oldukça bu ülkede demokrasinin hukuk devletinin özgürlüklerin teminatı olmaya devam edecek.
Bizler bu zamana kadar hiçbir kimseyi inancı, kimliği sebebiyle ya da başka nedenlerle dışlamadık ötekileştirmedik. Her bir vatandaşımızın hukukunu korumayı kendimize görev bildik, görev bilmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
 Referandum sonuçlarına itirazlar için de konuşan Başbakan Yıldırım: "Demokraside, hukuk devletinde itiraz etmek haklarıdır, bunu anlayışla karşılıyoruz" dedi.
Başbakan Yıldırım; “Her seçimden sonra çıkan tablodan duyulan memnuniyetsizlikler, şikayetlenmeler, sızlanmalar hep olmuştur. Hukuk düzeni her türlü ihtimali öngördüğü içindir ki itirazların gideceği adresi de belirlemiştir. Bu adres Yüksek Seçim Kuruludur. İtirazlar değerlendirilecek ve bir karar verilecektir" diye konuştu.
"Bu halk oylamasında 'evet' diyenler de, 'hayır' diyenler de başımızın tacıdır" sözleri ile açıklamalarına devam eden Başbakan Yıldırım; Halk oylamasının büyük bir demokratik olgunluk içerisinde tamamlandığını da vurguladı.

Cuma Deren – Duygu Doğan
 


Kaynak: Haber Merkezi