Değerli Basın Mensupları,
Birey hak ve özgürlüklerinin savunulması, bireylerin devlet karşısında haklarını korunabilmesi, Olağanüstü Hal koşullarında bile hukukun üstünlüğünün var olabilmesi için özveriyle durmaksızın çabalayan avukatlarımızın, meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlarım. Bilinmedir ki avukatlarımızın mesleki itibariyle gerçekleştirdikleri şey, basit bir savunma değildir. Avukatlarımızın çabaları demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletinin devamı için de yaşamsal önemdedir.

Yaşadığımız süreçte OHAL KHK'ları ile nasıl hukuksuzluklar yaratıldığı ortadadır. OHAL süresini aşan, kalıcı düzenlemeler gerçekleştiren KHK'lar, hatta FETÖ ile ilgisi olmayan hukuki düzenlemeler ve bunların denetlenememesi hukuka güveni sarsmaktadır. Sözde FETÖ ile mücadele edenler, FETÖ'nün siyasi ayağına dokunmamakla birlikte, kendilerine muhalif herkesi susturmak amacıyla OHAL sürecini bahane etmektedir. Tıpkı AKP ile FETÖ'nün birlikte gerçekleştirdiği Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Oda TV kumpasları sürecindeki gibi yapılan her hukuksuzluk, halkın hukuka güvenini yerle yeksan etmektedir. Bunlara son vermek ise siyasi iktidarın elindedir. Yoksa anayasaya "bağımsız ve tarafsız" yargı yazmak, yaşanan hukuksuzlukları değiştirmemektedir.

Değerli Arkadaşlar,
Türkiye'nin, "2015 Hukukun Üstünlüğü Endeksi"nde, bir önceki yıla kıyasla 21 sıra gerileyerek 102 ülke arasında 80'inci olması, getirilen Anayasa değişiklik paketinden ziyade başka şeyleri tartışmamız gerektiğini göstermektedir. Eğitim döneminde, eğitimden sonra mesleğe girişte, meslek icra edilirken her aşamada çok ciddi sorunlar yaşayan avukatlarımızın bu sorunları çözülmediği sürece ülkemizde hukukun tam anlamıyla ilerlemesi beklenemez. Hem kamu hizmeti hem de serbest meslek niteliği bulunan avukatlığın, sosyal ve ekonomik
sorunların; hukuk sistemi içinde yaşadıkları eşitsizliklerin çözümü için elimizden gelen desteği vermeye hazırız.
Bu vesileyle mesleğimizin ve yargının sorunlarının çözüldüğü bir Türkiye'de yaşama arzusuyla meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü bir kez daha kutlar, yaptıkları kutsal görevlerinde başarılar dilerim.

Saygılarımla.


Kaynak: Haber Merkezi