Şehitler Coğrafyasından verilen mesaj; 15 Temmuz hainliği üzerinden geldi.
102 yıl önce, Dünya’ ya kafa tutan ecdadın savaş tarihine altın harflerle yazılı Çanakkale Destanı hatırlatması ile, Çanakkale Ruhu’ nu şahlandıran torunların, FETÖ’ cü hainlere ‘Dur’ demesine vurguyu; Belediye Başkanı’ da, Vali’ de dikkat çeken sözlerle yaptı.
12. Cumhurbaşkanı adını şanlı Zaferden alan 18 Mart Stadından, Başbakan Yıldırım ise, Dünyanın en büyüğü olacak köprünün kurulacağı Lapseki Sütlüce’ den tüm Dünya’ ya ses verdi.
"Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Buradan cumhurbaşkanlığı seçimini isteyenleri mutlu edecek, istemeyenleri ise huzurunu kaçıracak bir müjde: 102 yıl önce düşmanlarımızı şu boğazın derin sularına gömen, kıyılardaki yamaçları mezarları haline getiren Çanakkale şehri için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor bu. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz. Avrupa’yı Asya’ya bağlıyoruz. Aynı şekilde İstanbul’da dünyanın bir numaralı havalimanını yapıyoruz” dedi.
“Hayırlı Olsun”
Başbakan Binali Yıldırım ise, “Lapseki'deki tören alanında konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, geçmişten geleceğe bir köprü kurduklarını belirterek, "Türkiye’ye yakışan büyük bir eserin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Cumhuriyetimizin en büyük projelerinden birisinin temel atma töreninin 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde gerçekleşmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Bugün Avrupa ve Asya’yla 6.kez birleştiriyoruz. Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığı hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
1915, 18 Mart’ında Dev Armada’ya geçit vermeyen Çanakkale Ruhu’nun Destan;
15 Temmuz Hainliğinde, Dünyaya Türk’ ün dirayetini, Egemenlik ve Bağımsızlık için ölüme kafa atarak gösteren, Ecdadın izindeki torunların ise; Yurt savunmasında tarih yazdığını anımsatan konuşmalar uzun süre alkışlandı.
Cumhuriyetin ön sözünün yazılıp, temelinin atıldığı topraklarda; ‘1915 Çanakkale Köprüsü’ ismiyle 2023’ de tamamlanıp, Cumhuriyetin 100. Yılını taç’landıracak dev yatırım için temele ilk harç törenle konuldu.
-----------------------------------------------
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale’den Dünya’ya Seslendi
‘ŞAHADETİ GÖZE ALANLARIN ELDE EDEMEYECEĞİ HİÇBİR ZAFER YOKTUR’
Başbakan olduğu günden bu yana Çanakkale’ye olan özel ilgi ve alakasıyla bilinen ve her yıl 18 Mart Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü sebebiyle Çanakkale’yi onurlandıran Erdoğan, bu kez Cumhurbaşkanı olarak tüm Dünya’ya ‘GEÇİLMEZ’ dedirten Çanakkale’ye geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale’de asrın projesinin startını verdi.
18 Mart Stadyumu’ndaki törenlerde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin vatan söz konusu olduğunda gözünün hiçbir şeyi görmediğine işaret ederek, "15 Temmuz’da sokaklara, meydanlara inip, darbecilerin karşısına aslanlar gibi dikilen bu milletin önünde kim durabilir? Şahadeti göze alanların elde edemeyeceği hiçbir zafer yoktur. Korkaklar zafer anıtı dikemez. Milletimiz cesaretini 15 Temmuz’da F16’lara, tanklara, helikopterlere, silahlara karşı gösterdi. İşte bu millete, bu gençliğe karşı şükran borcumuzu ödemek için 14 yıldır gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık, çalışıyoruz. Türkiye’yi 14 yılda 3 kat büyüterek geri kalmışlık zincirini kırdık. Şimdi hedefimiz, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir" dedi.
TÖRENLER, ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI
18 Mart Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 102’nci yıldönümü törenleri Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.
Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Atatürk Anıtına çelenk sundu. Törende, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törene, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Bülent Öz, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Jonathan Curr, Yeni Zelanda Kıdemli Savunma Ateşesi Tuğgeneral Evan Williams, Avustralya Hükümeti Askeri Temsilcisi Tümamiral Tony Dalton, Avustralya Savunma Ateşesi Albay Adrew Zidge, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Dylan Walsh ile askeri ve sivil yetkililer katıldı. Şehitleri selamlamak için 'TCG Heybeliada' firkateyninden 21 pare top atışı yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla buradaki tören sona erdi. Törene katılanlar, Atatürk anıtı önünde, Anzak askerleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Törenin ardından, burada CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ile Bülent Öz, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek'in de bulunduğu bir grup CHP'li, anıta çelenk sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Halkı Selamladı
18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 102. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halkı selamlayarak tören alanına geçti.
En yoğun günlerinden birini yaşayan Çanakkale’de Zaferi’nin 102’inci yılı coşku ile kutlanıyor. Çanakkale Havaalanı’na inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı otobüsü ile Çanakkale sokaklarında halkı selamlayarak 18 Mart Stadyum’da yapılacak törene geçti. Ayrıca stadyumdaki törenleri yerinde izleyemeyen vatandaşlar için İskele Meydanı’na dev ekran kurularak, programlar canlı olarak verildi. Cumhurbaşkanı'nın geçişi sırasında yoğun güvenlik önemleri alınırken, Stadyumun bulunduğu alana araç geçişine izin verilmedi.
TÖRENLER STADYUMDA DEVAM ETTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın stadyumda yerini almasının ardından, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı törenleri, Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda devam etti. Törene Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Betül Sayan Kaya ile milletvekilleri ve binlerce vatandaş katıldı.
"O katiller ve onları destekleyen kim varsa hak ettikleri cezayı alacak"
"Her fırsatta tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz. İşte bu bizim Rabia’mızdır" diyen Erdoğan, "Bölünmeyeceğiz, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız. İşte gücümüzü buradan alıyoruz. Kuvvetimizi buradan alıyoruz. Bu şekilde de almaya devam edeceğiz. Ülkemize yönelik bütün saldırıları boşa çıkanlar, 15 Temmuzda bu defa kanlı darbe girişimiyle hedeflerine ulaşmak istediler. Bu millet tankı, topu görünce kaçar, evine saklanır, onlar da ellerini kollarını sallayarak gelip ülkeyi teslim alırlar sandılar. Tabii öyle olmadı. Milletimiz o gece, tarihimizin en büyük kıyamlarından birini gerçekleştirerek, FETÖ ihanet çetesi mensuplarını derdest etti. Şimdi hepsi mahkemelerde hesap veriyor. Yakalandıklarında itiraf ettikleri ne varsa şimdi hepsini inkar ediyorlar. İstedikleri kadar inkar etsinler, ortada 249 vatandaşımızın şahadeti, 2193 vatandaşımızın yaralanması var. Ortada işgal edilmek istenen bir ülke var. Ortada istiklali ve istikbali tehdit edilen bir millet var. O gece dökülen kanın sorumlusu kim, silah arkadaşına kurşun sıkan kim, vatandaşın üzerine tankla topla saldıran, meclis ve külliyeyi özel harekat merkezini bombalayanlar kim? Hepsi de suçüstü yakalandı. Milletimiz müsterih olsun, o katiller ve onları destekleyen kim varsa hak ettikleri cezayı alacak" şeklinde konuştu.
"İdamı Tereddütsüz Onaylarım"
Referandumdan sonra meclis idam cezasını önüne getirdiği takdirde onaylayacağının altını çizen Erdoğan, "Şu anda karşımda şehit ve gazi aileleri var. 16 Nisan’dan sonra parlamento inanıyorum ki, inşallah onlarla ilgili idam talebinizin de gereğini yapacaktır. Bu bana geldiği zaman tereddütsüz onaylarım. George, Hans ne diyecek, şu ne diyecek, bu ne diyecek? Hiç birisi bizi ilgilendirmez. Halkım ne diyecek? Hak ne diyecek? Bizi bu ilgilendirir. 15 Temmuz musibeti, bize değişimin kaçınılmaz olduğunu gösterdi. Hem bu tür musibetlerle bir daha karşılaşmamak ve 2023 hedeflerine, 2053 hedeflerine ulaşmak için ihtiyacımız olan yeni yönetim sisteminin startını verdik" dedi.
‘’Yazıklar Olsun Sizlere’’
Erdoğan, "Yeni yönetim sistemini anlatmak üzere çalışmaya başladığımızda karşımızda bir tablo bulduk. Terör örgütlerinin hepsi bir oldu. Karşı çıkıyor. Ana muhalefet partisi karşı çıkıyor. Hollanda’nın yönetimi benim dışişleri bakanımın uçuş iznini iptal ediyor. Bayan bakanımı Hollanda’ya sokmuyorlar, atlarını, itlerini benim oradaki vatandaşlarımın üzerine salıyor. Almanya’nın şansölyesi de onun yanında yer aldığını söylüyor. Yazıklar olsun sizlere. Bunların birbirinden farkı yok. Al birini, vur öbürüne. Ne yaparsanız yapınız, bu milleti yolundan çeviremeyeceksiniz. 16 Nisan'da, benim milletim, batının bu yanlış tavırlarına karşı en güzel cevabı, inşallah sandıklarda demokratik bir şekilde verecektir. Kardeşlerim, bütün bu olanlar, inanıyorum ki, herkesi bir yere doğru sevk ediyor. Yurtdışında 3 milyona yakın seçmenimiz var. Bunları engellediler. Varsın engellesinler. Almanya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Belçika, Danimarka’sıyla, kim olursa olsun, biliniz ki, cumhurbaşkanınız her zaman dik durdu, bundan sonra da dik duracaktır" ifadelerini kaydetti.
"Yeni Sistemin Tekrar Çanakkale Zaferinin Yolunu Açacağını Gayet İyi Biliyorlar"
Avrupa’nın Çanakkale ruhunun yeniden canlanmasından korktuğunu ifade eden Erdoğan, "Hayır diyenler, açtıkları kapıları evet diyenlere sıkı sıkı kapattılar. Öyle ki, bakanlarımız sürekli salonlarının iptalleriyle, sudan bahanelerle dışlandılar. Kendi konsolosluk binamıza giremedik. Uluslararası hukukta bunların yeri yok. Bakana kapı kapatamazsınız. Eğer böyle giderseniz bunun karşılığını Türkiye’den de bulacaksınız. Türkiye’de yapılan halk oylamasından size ne? Öyle değil. Onlar bu değişimin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor. Bir asır önce hasta adam diyerek taziyesine geldikleri adamın Çanakkale’de onları nasıl hüsrana uğrattığını unutmamışlar. Yeni sistemin her alanda yeni Çanakkale zaferlerinin yolunu açacağını gayet iyi biliyorlar. Beyhude uğraşıyorlar. Yarasalar istemiyor diye güneş doğmaktan vazgeçmez. Onlar istese de, istemese de Türk milletinin yeniden dirilişi kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.
"Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz"
Çanakkalelilerden referandum için 'evet' sözü alan Erdoğan, "Aslında bugünlerde yaptığım il ziyaretlerinde anayasa değişikliğinin ülkemize neler kazandıracağını uzun uzun anlatıyorum. Yalancıların, iftiracıların ağızlarını kapatmak için anayasa değişikliği maddelerini teker teker izah ediyorum. Çanakkale’de böyle yapmayacağım. Ziya Paşa’nın güzel sözü var: ‘Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri’ diyor. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yapıldığında birileri ona ‘hayır’ dedi. Fatih Sultan Köprüsü yapıldığında ‘hayır’ dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yapıldığında ‘hayır’ dediler. Osmangazi Köprüsü yapıldığında ‘hayır’ dediler. 3 yıl içinde 200 milyon insanın geçtiği, boğazın altından Marmaray’a ’hayır’ dediler. Avrasya Tüneli yapıldığında ‘hayır’ dediler. Şimdi bugün 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Hayır mı, evet mi? İnanın onlar yine ‘hayır’ der. 5 yıl sonra inşallah bu köprünün açılışına geliyoruz. Buradan cumhurbaşkanlığı seçimini isteyenleri mutlu edecek, istemeyenleri ise huzurunu kaçıracak bir müjde: 102 yıl önce düşmanlarımızı şu boğazın derin sularına gömen, kıyılardaki yamaçları mezarları haline getiren Çanakkale şehri için yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geliyor bu. Bu köprü dünyanın bir numarası oluyor. Asya’yı Avrupa’ya bağlıyoruz. Avrupa’yı Asya’ya bağlıyoruz. Aynı şekilde İstanbul’da dünyanın bir numaralı havalimanını yapıyoruz. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde, yılda 90 milyon yolcu kapasiteli olacak. 2023’te 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Dünyada bunların eşi benzeri yok. İşte geleceğe böyle yürüyoruz. Bu millet, inşallah azmederek, inanarak neleri yapabileceğini açık ve net ortaya koymuştur. İşte bugün burada şehitlerimizin Çanakkale’de ortaya koydukları o inancın, o azmin bizlere neler kazandırdığını ispatı bakımından bu çok önemlidir. Boğazın üzerine öyle bir köprü yapıyoruz ki, inşallah hem ecdada, hem de gelecek nesillere layık bir eser olacak. Bunun bedeli 10,5 milyar Türk lirası" dedi.
‘Türkiye Cumhuriyeti Bizim İlk Değil, Son Devletimizdir’
Gayelerinin, Çanakkale’de 7 düvele meydan okuyan, dönemin en modern ordularını dize getirerek tarihin akışını değiştiren ecdada layık olabilmek olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: "Çanakkale Savaşlarını bilmeyen, oradaki ruhu, heyecanı, azmi, kararlılığı kalbinde hissetmeyen hiç kimsenin yüreği bu ülke için, bu millet için çarpmaz. Ülkemizde böyle bir kesim her zaman olmuştur. Bundan bir asır önce de kahraman askerlerimiz Çanakkale sırtlarında, kıyılarında düşmana dünyayı dar ederken, birileri bu savaşa ne gerek var havasındaydı. Fırsat bulsalar İstanbul ve vatanın anahtarlarını düşmana kendi elleriyle teslim ederlerdi. Öylesine idrak tutulması içindeydiler. Tıpkı bugün ‘Suriye, Irak, Balkanlar, Kafkaslar’da, Afrika’da ne işimiz var’ diyenler gibi. O zaman da milletimizin verdiği mücadeleyi sorguluyorlardı. Milletimiz, Çanakkale Savaşını da, Kurtuluş Savaşını da kazandı. Kendine yeni bir devlet kurdu. Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir. Dolayısıyla Osmanlı da bizimdir, Selçuklu da bizimdir. Binlerce yıllık tarihimizde gelip geçen bütün devletler bizimdir."
Kesintisiz İstikrar Yaşasaydık, 2 Kat İleride Olacaktık
Devleti yaşatmanın yolunun insanı yaşatmaktan, onun kendisini huzur içinde, güven içinde hissetmesini sağlamaktan geçtiğini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ülke, daha önce insanı yaşatmak yerine, kendi saplantılarının esiri olan bir anlayışa çok bedel ödedi. Sadece 1991 yılından bu yana Türkiye kesintisiz bir istikrar içinde yaşasaydı, bugün şu anki yerimizin tam iki kat ilerisinde olacaktık. Yani milli gelirimizi biz 3 bin 400 dolardan aldık, şu anda 11 bin dolardayız. Fakat 1991 yılından itibaren istikrar ve güveni yakalasaydık 22 bin dolar olacaktık. 2023 hedeflerimize çoktan ulaşmıştık. 14 yılda telafi edebileceğimiz kadar zararı telafi ettik. Ülkemizi götürebileceğimiz kadar ileriye götürdük. İş geliyor bir yerde tıkanıyor. 2007 yılını hatırlayın; Türkiye, büyümesiyle, kalkınmasıyla, yatırımlarıyla gayet güzel yolunda ilerlerken birden karşımıza olmadık engel çıkardılar. Mecliste bize Cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. 367 gibi akıl, mantık dışı bir bahaneyle meclisi kilitlediler. Biz de çözümü millete gitmekte bulduk. 2011’de kapatma davası açtılar. Anayasayı değiştirelim dedik."
18 Mart Stadyumu’nda program devam ederken bu kez gözler 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma törenine çevrildi.
TARİHİ AN; VE TEMEL ATILDI!
Avrupa ve Asya kıtalarını bir kez daha birleştirecek, Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da telekonferansla katılımıyla atıldı.
Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temeli atıldı. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te tamamlanarak açılması planlanan köprünün yanı sıra proje kapsamında 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üst geçit inşa edilecek.
Lapseki'deki tören alanında konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, geçmişten geleceğe bir köprü kurduklarını belirterek, "Türkiye’ye yakışan büyük bir eserin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Cumhuriyetimizin en büyük projelerinden birisinin temel atma töreninin 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde gerçekleşmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Bugün Avrupa ve Asya’yla 6.kez birleştiriyoruz. Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığı hayırlı uğurlu olsun. Çanakkale’den dünyaya güçlü büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz. Ey Avrupa Çanakkale’ye bak. “Çanakkale geçilmez” diyen ecdadın torunlarına bak. Dünyanın en büyük eserini Cumhuriyetimizin 100.yılında milletimize, Çanakkale’ye kazandırmak için bugün ilk harcı koyuyoruz, başlangıcı yapıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü ile artık 45 dakikada geçilen boğaz 3-4 dakikada geçilecek. Bu millete helal olsun. Bu milletin dertleriyle dertlenmek milletimizin hayallerini gerçeğe dönüştürmek Ak Parti iktidarlarına nasip oluyor. Bu köprü, “Çanakkale geçilmez” diyen ecdadımızın aziz hatıraları için yedi düvele en güzel cevaptır Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Milletimizin içi rahat olsun. Vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Yıldırım, Çanakkale’de ecdadın çok ağır şartlarda zaferi kazandığını hatırlatarak, "Ecdadımız burada düşmana 'Çanakkale geçilmez' dedi. Ancak bugün gelinen noktada Çanakkale milletimiz için her türlü geçilir. Denizden de havadan da 1915 Çanakkale Köprüsü ile de geçilir. Hayırlı uğurlu olsun. Bu mücadele, çok büyük zorluklarla buraya geldi. Çok ağır şartlarda bu zaferi ecdadımız kazandı. Bizim Kurtuluş Savaşı’nda ve öncesinde yaşadığımız en büyük zorluklardan birisi yoldu. İstanbul’dan Yemen’e gitmek, asker götürmek, oradakileri Anadolu’ya getirmek için aylarca yabancıların gemileri beklenirdi. Seyahat bir eziyete dönüşürdü. Yolculuk yapmak isteyenler limanlarda perişan olurdu. Deniz yolu taşımacılığı hep yabancıların elindeydi. Hicaz, Körfez’deki silah bırakan askerlerin geri getirilmesi büyük bir problem oluyordu. Ulaşım sıkıntısının bedelini bu millet o dönemlerde çok ağır ödedi" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 18 Mart Çanakkale Stadyumu’ndan telekonferansla Lapseki’deki tören alanına bağlanarak hayırlı olsun dileklerini iletti.
Konuşmaların ardındna Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve yüklenici firma temsilcileri hep birlikte dualarla butona basarak dev eserin temelini attı.
Başbakan Binali Yıldırım, "Çanakkale geçilmez diyen ecdadımızdan aldığımız güçle Çanakkale’yi cumhuriyetimizin 100'üncü yılına taşıyacak bu büyük eserin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini sizlerin huzurlarında atıyoruz. Ülkemize, Çanakkale’ye milletimize hayırlı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.
"Dünyanın en uzun asma köprüsü olacak"
Ayakları arasındaki 2 bin 23 metre açıklık ile dünyanın en uzun asma köprüsü olarak inşa edilecek Çanakkale 1915 Köprüsü'nün tabliyelerinin 36 metre genişlikte ve 5 metre yükseklikte olması planlanıyor. Boyu 3 bin 869 metre olacak olan köprünün ayakları deniz içine inşaat edilecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğün ise 900 metre uzunluğunda olacak. Yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edilecek olan köprü için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira harcanacak. Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek köprü ayrıca Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin 5'inci asma köprüsü olma özelliğini taşıyor. Köprü depreme ve şiddetli rüzgara da dayanıklı olarak inşa edilecek. Köprüde 6 şerit yol bulunacak. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün içinde yer alacağı İstanbul Silivri ile Balıkesir Savaştepe arasındaki otoyol ise 354 kilometre uzunluğunda olacak. Bu otoyol Gebze İzmir otobanına bağlanmış olacak.
"4 yılda tamamlamayı hedefliyoruz"
1915 Çanakkale Köprüsü için 'en kısa süreyi teklif eden' Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi OGG Grubu içinde bulunan Limak Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de köprüyü 4 yılda bitirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Köprü dünyanın en uzun köprüsü olacak. 2023 metre kule açıklığı olan en uzun köprüyü yapmak için ortaklık yaptık. Dünyada bugüne kadar yapılan köprüler içerisinde kule açıklığı en fazla 1920 metre köprü var. Biz bunu yaptığımız anda dünyanın rekoru Türkiye’nin eline geçecek. Çanakkale’ye nasip olacak. Ecdadımızın kazandığı zaferlerin bir anıtı olarak yapmayı düşünüyoruz. Dünyanın en büyük proje firmaları tarafından hazırlanan bir proje olacak. Kısa zamanda köprüdeki inşaatlara başlayacağız. Temel etüdlere göre dizayn ve statik hesaplar yapılıyor. Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek için 2023 hedeflerini ortaya koydu. 5.köprüyü yapmak üzereyiz. Ekonomiye çok büyük katkı sağlayacak. Önümüzdeki 4 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Türk Milleti’ne, ülkemize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
"Dünyanın en aerodinamik köprüsü olacak"
Yüklenici firmalardan Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Arıoğlu da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Arıoğlu, 1915 Köprüsü'nün dünyanın en uzun asma ve en aerodinamik köprüsü olacağını belirterek, "Bunu yapmazsanız proje sağlam ve verimli olmaz. Deprem anlamında en büyük depremleri oluşturan Kuzey Anadnolu fayına 10 kilometre mesafede olacağı için en çok etkilenmesi muhtemel bir yapı olacak. Japonya’daki de depreme yakın ama bu köprü de onunla yarışacak bir köprü olacak. Japonya’daki köprü tek parçadan oluşuyor. Buradaki köprü iki ayrı tabliye olacak. Bunlar çok sağlam birbirlerine bağlanmış oluyor. İki tabliye arasında hava geçişini sağlıyoruz. Rüzgar fırtınası sırasında hava akımını karıştırarak, köprünün havalanmasına engel olacak. Orta açıklığı boş bıraktığımız zaman aerodinamik bir köprü elde edilmiş oluyor. Burada bir numaralı sorun rüzgar, iki numaralı sorun deprem. İkisine karşı da tedbir alınmış oluyor. Bu köprü Osmangazi Köprüsü’ne benzeyecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne benzer bir çözüme gidebiliriz. Mühendislik bilgileri içinde en iyileri alıp buraya tatbik etmeye çalışıyoruz. Bizim arkamızdan gelen köprülere bilimsel ışık tutacak bir sonuç ortaya çıkabilir. Çin’de çok fazla köprü yapılıyor. Rekor kısa zamanda geçilebilir. Ama diğer köprüler gibi mühendislik tarihinde özellikle not düşülmüş bir köprü olarak kalacak. Vatandaşlar geçiş için 15 Euro artık KDV ödeyecek" dedi.
Kaynak: Haber Merkezi