Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısı ile hastalığın bulaşma riskine karşılık Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Personelleri tarafından kahvelerde ve köylerde vatandaşlara bilgiler verildi.

İnsanlar tarafından ağız ve solunum yoluyla alınan bu parazit larvaları insanların akciğer, karaciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Akciğer kist hidatik hayvan yetiştirilen kırsal bölgelerde daha yaygın görülür. Bu parazit genellikle köpeklerde bulunur ve enfekte hayvanların dışkısıyla çevreye yayılabilir. İnsanlar, bu parazitin larvalarıyla kontamine olmuş su veya yiyecekleri tüketerek enfekte olabilirler. Akciğer kist hidatiği, çoğu zaman belirgin belirtiler göstermeyebilir ve teşhis genellikle tesadüfen yapılan radyolojik incelemeler sonucu ortaya çıkabilir. Ancak ilerleyen durumlarda, öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Tedavi genellikle cerrahi müdahaleyi içerir, kistlerin çıkarılması ve enfeksiyonun kontrol altına alınması amaçlanır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ilerlemesini önleyerek sağlıklı bir iyileşme sürecini destekleyebilir.

Bu kapsamda Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü Personelleri tarafından Kurban Bayramı öncesi kist hidatik ve alınacak önlemlerle ilgili  bilgilendirmeler yapıldı. Özellikle kırsal alanlarda muhtarlıklara, camilere, iş yerlerine, kıraathanelere, köylere ve parklara afiş asılarak olası hastalıkla ilgili vatandaşlar uyarıldı.  Ayrıca kırsal alanlarda yapılan kahve ziyaretinde  vatandaşlar erken tanı ve tedavi konularında da bilgilendirildi.

Burcu Erdal