Gelibolu için kurduğu hayallerini anlatan ve İlçede yaşanacak değişimlerin ipuçlarını veren Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak , dünyaca bilinen  Gallipoli vurgusu yaparak “Eğer bir şey değişecekse bu ülkede ve dünyaya   marka değeri gösterecekseniz , değişimin Gelibolu'dan baBaşkan Kşlanması  gerektiğine inanıyorum” dedi.Çanakkale’nin en aktif Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfı , her ayın ilk haftasında farklı konu ve konukları ile gerçekleştirdiği söyleşilerin bu ayki konuğu Gelibolu Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak oldu.  Nedime Hanım Konağında gerçekleştirilen söyleşi programına  Vakıf Başkanı Bünyamin Nami Tonka,  Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak’ın yanı sıra vakıf üyeleri, davetliler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı. Program Çello resitali ile başladı.  Belediye Başkanı Soyuak’ın da çaldığı enstrümanlardan biri olan Çello resitali ÇOMÜ öğrencileri tarafından gerçekleştirildi. Ardından söyleşiye geçildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Eğitim Sağlık Ve Bilimsel Araştırma Vakfı Başkanı Araştırmacı Yazar Bünyamin Nami Tonka moderatörlüğünde gerçekleştirilen Söyleşide Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak,  çalışmalarını ve Gelibolu için yapacaklarını anlattı.  İki dönem Evreşe Beldesinde Başkanlık görevini yürüten ve yaptığı hizmetlerle adından söz ettiren  Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak, 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde ise Gelibolu Belediye Başkanlığına seçildi. Soyuak, göreve geldiğinden bu yana ilçedeki çalışmalarına başlarken yaptığı girişimlerle de isminden sokça bahsetti. 

Söyleşinin başında Siyasete giriş sürecine değinen Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak “Bir 10 yıllık doktorluktan sonra şimdiye kadar toplamda 16  yıllık belediye başkanıyım. Yani doktorluk biraz daha geride, Belediye başkanlığı biraz daha ön plana çıktı.   Üç dönem Evreşe Belediye başkanlığı yaptık. Üçüncü  dönemin sonunda da şimdi Gelibolu Belediye Başkanlığını olarak göreve devam ediyorum. Galiba beni biraz farklı kılan ya da hikayemi farklı kılan galiba şu, 2 bin nüfuslu bir belde de belediye başkanlığı yaptıktan sonra,  ideolojik olarak baktığınızda, sosyolojik olarak baktığınızda  Ege ve Trakya'da özellikle AK Parti tüm ilçelerde, beldelerde kaybederken, Gelibolu’da  kendi sosyolojisinde zaten mümkün olmayan bir şeyi, seçimlerden  sonra daha iyi anlıyorsunuz ve imkansız olan bir seçimi AK Parti olarak kazanmış olmalıyız. Ben  burada parti bazında bakmıyorum olaya.   Kendimi anlatırken de partisel durum yoktu. Ben hiçbir zaman yerel yönetimlerin, yerel yönetim döneminin partisel olmaması gerektiğine inananlardanım. Çünkü parti dediğimiz kavram yalnızca hizmet etmek için bir araçtır. Ama esas o aracı kullanacak olanlar belediye başkanıdır. Eğer o belediye başkanı aracı doğru kullanamazsa sonuç olarak yanlış yollara gidip arabayı devirtir. Bunun hangi ideolojide olduğu, hangi partide olduğunun bir önemi yoktur” dedi.

Biz Gelibolu’nun Gücünün Farkında Olarak Yola Çıktık

Gelibolu’nun tarih ve coğrafi önemine değinen ve bu güne kadar öz güveninin farkında olmadığını belirten Gelibolu Belediye Başkanı Kamil Soyuak,  Bu gücün farkında olarak yola çıktıklarını belirttiği açıklamasının devamında  “Biz biraz kendimizi anlatırken,  toplumun temel sorunlarını, Gelibolu'nun temel sorunlarını ki  bence Gelibolu'nun özelinde Çanakkale'nin temel sorunları birbirine çok uzak iki kent değildir. Mesela bana deseniz ki ‘Biga'yla Çanakkale birbirine benzer mi?’ sosyolojik olarak çok benzemez derim.   Ama Gelibolu ve Çanakkale çok benzer iki kenttir. Hem boğazın bir kenarında olması hem kendi insanın kalitesi,  sosyoloji  yapısı olarak birbirine çok yakındır.  Bu bağımda baktığınızda, Gelibolu'nun temel sorunlarının esasına baktığımızda bir nebze de Çanakkale’nin  temel sorunlarını görürüz.   Bölge ne yazık ki yeterince hizmet alamamanın, yeterince ilgi göremenin, ilgi göremediği kadar da eldeki insan kalitesinin yeterince siyasete nüfuz edememesi nedeni ile en büyük sorunları yaşıyor.  Ne yazık ki nitelikli insan sayısı fazla olmayınca siz ne yazık ki siyasette de ticarette de, sivil toplum örgütlerinde de etkin olamamanızın bedelini ödüyorsunuz. Size yol gösterilmiyor. Siyaset dediğiniz kavram size yol gösteren bir kavram.  Ticaret de onunla beraber büyüyen bir yapı. O yüzden Gelibolu'nun sorunlarından bir tanesi  de  kendini yenileyememesi, Batı'nın en batısında olup da ne yazık ki  kendini ayağa kaldıramaması, gücünün farkında olamaması, tarihsel gücü, coğrafi gücü, sosyolojik gücü  her açıdan baktığınızda, kendi gücünün farkında olmaması. İşte biz bu dinamizm değiştirmenin derdinde olarak yola çıktık” dedi.

Gelibolu Tarihsel Gücünü Eline Alıp Tekrar Ayağa Kalkacak

Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak, Gelibolu’nun tarihinden güç alarak yeniden ayağa kaldırılacağını belirttiği konuşmasının devamında “Gelibolu’da inanılmaz bir altyapısı var. Osmanlı dönemine baktığımızda  İstanbul'u fetheden gemilerin üretildi yer. Cumhuriyet'in ilk yıllarında il olan bir ticaretin merkezi oluyor.   Kaptan-ı Derya Piri Reislerin  yetiştirildiği yer. Cumhuriyetten sonra o ticari yapının kaybolmasından dolayı yavaş yavaş küçülen,  sonunda ne yazık ki 32 bin nüfusu olan kendi halinde bir kent olmuş.  Gelibolu tarihsel gücünü, coğrafi gücünü eline alıp tekrar ayağa kalkması gerekiyor” dedi.

Sadece Eleştirmeyin İşin İçinde Olun

Siyasetin dil ve üslubunun yanı sıra siyasetçilere de değinen ve siyasetçilerin sanat ruhlu olması gerektiğini belirten Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak “Birçok insan soruyor  ‘Sen doktorsun ne işin var senin siyasette? Memursun işini yap emekli ol siyasete ne derdi olur?’ diye soruyorlar. Bence siyasetin dilinde bir sorun var. Siyasetin acilen bizim gibi sanatçı ruhlu insanlara ihtiyacı var.  Eğitimli insanların,  meslek sahibi insanların siyasette olması gerektiğini düşünüyorum. Siyaset gelişim içinde.  Siyasetin içinde olanlar sizin aşınızda, ekmeğinizde, işinizde, alım gücünüzle, yaşamınızda, eğitiminizde ve sağlıkta kısacası bütün hizmetlerin tamamında etkili  olan insanlar.  Siyaset çok da çirkin bir yer, çok da çirkef bir yer. Niye bulaşacağız, ne uğraşacağız bununla? Dediğimiz sürece bu diğer  adamların eline geçiyor.  Siyaset diğer adamların eline geçtikçe  siz daha çok az yer bulmak zorunda kalıyorsunuz. Siz daha az yer buldukça, hayatınızın daha da kötüleşmesine neden oluyorsunuz.   Ben her zaman sunu söylerim  sadece eleştirmeyin, lütfen içinde olun. Dolayısı ile eğitimi   olan insanların siyasette olmasını gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 Benim Hedefim Sosyal Belediyecilik

Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak,  altyapı ve yol gibi hizmetlerin Belediyenin temel görevleri olduğunun altını çizerek, hedefinin sosyal belediyecilik anlayışı olduğunu belirterek “Siyasette hedefiniz ve   gelecekle ilgili bir planınız varsa  meslek sahibi erbaplara söylüyorum, ne olur lütfen siyasetin içine girin.  Girmediğiniz sürece eleştirmeye hakkınız yok. Girmediğiniz sürece gelecekte söz sahibi hakkınız yok. Girmediğiniz sürece işler kötü gittiğinde neden kötü demeye hakkımız olmuyor. O yüzden ben siyasete şunun için atıldım, gelecekle ilgili  hayallerim vardı. Benim çok kazanan az işim vardı.  Eğer içindeyseniz, eğer kas kazananlarla derdiniz varsa, onların yaşamlarını değiştirmek istiyorsanız ve onların hayatlarını güzelleştirmek istiyorsanız siyasetin içinde olmak zorundasınız.  Benim bir halim vardı şöyle başladım hikayeye. İlk önce doktor oldum ve siyasetçi olmayı hiç düşünemedim. Evreşe’ye atandım ve ben buraya Belediye Başkanı olacağım dedim. Evreşe Belediye Başkanı olduktan 2  dönem sonra ben Gelibolu’ya Belediye Başkanı olacağım muhakkak dedim.   Ben biraz sosyal belediyeciliğin çok olumlu olduğunu düşünen insanımdır. Yani yol yapmak, altyapı yapmak, kanalizasyon yapmak, kültür merkezi yapmak esasında belediyenin asli görevidir. Yani bir belediye başkanı bunun  için karşınıza çıkmaması lazım.   Eğer devlet sana maaş veriyorsa sen bunları millete çıkıp da bunları sana yapacağım diye nasıl dersin. Benim için bunlar asli  görev olduğu için benim derdim  biraz sosyal belirleyicilik. insanların yaşamları nasıl kolaylaştırabiliriz? Siyaset ve belediyeci insanların yaşamlarını nasıl kolaylaştırabilir ve nasıl dayanılır hale getirilebilir felsefesi ile yürütülmelidir” dedi.

Gelibolu İçin Hayallerim Var

Gelibolu için yola gidiş sürecini anlatan Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak  “Biz Evreşe’de her eve sınırsız  ve ücretsiz internet  verdik.  Bizde ekmek 5 TL, kıyma 150 TL’ydi. Bizde çocukların tamamına kreş ücretsiz.  Üstelik her şeyleri  belediye tarafından karşılanıyordu.  Aş evini açtığımızdan bu yana 12 yıldır her akşam ihtiyaç sahiplerinin evlerine yemek götürüyoruz.  0 tane öğrencimize İngilizce eğitimi veriyorduk.  Derdimiz şu oldu her zaman. Yaşamın içinde olalım, insanlara değelim be hayatlarını değiştirerek güzelleştirelim istedik.  Evet ya ben bir gün Gelibolu Belediye Başkanı olmalıyım diyerek yola çıktığımın hikayenin sonunda hayallerime  kavuştum ve Gelibolu belediye başkanı oldum. Bir hayaliniz olmalı, asla vaz geçmemelisiniz bir de hedefiniz olmalı. Eninde  sonunda kazanıyorsunuz. O yüzden Gelibolu bir hayalim var benim” dedi.

Değişim Gelibolu’dan Başlamalı

Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak  “Gelibolu'ya baktığınızda dünyada kaç  kent vardır ki bu kadar bilinebilen? Ya da boğazın kenarında olan, boğazın kenarında olup bu kadar uzun geniş bir sahili  olan. Eğer Anadolu’nun herhangi bir ilçesinin yollarını altından yapsak, ya da     İstanbul'da Esenyurt'un yollarının altından yapsak ve  bütün Avrupa'ya desek ki ‘İstanbul'un Esenyurt ilçesinin yollarını altından yaptık’ desek  ne Avrupa, ne Amerika, ne de Avusturalyalıların umurunda olur.  Ama siz eğer  Gallipoli’yi  yaşanabilir bir kent haline getirirseniz ‘bak biz böyle bir kent yarattık’ derseniz   Avustralya'nın, Yeni Zelanda'nın, İngiltere'nin Avrupa'nın bir anda ilgisini çekmeye başlarsınız. Çünkü onlar biliyorlar Gallipli’yi.  Eğer bir şey değişecekse bu ülkede ve dünyaya   marka değeri gösterecekseniz , değişimin Gelibolu'dan başlanması  gerektiğine inanıyorum. Daha kolay yurt dışında  lanse edebilir ve daha kolay anlatabilir bir kanıttır Gelibolu.  Türkiye bir şey değişecekse de siyasette bir anlayış değişecekse de dilin de Gelibolu’nun olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Derece Alan Minikler Ödüllendirildi

Moderatör Bünyamin Nami Tonka’nın öncülüğünde Gelibolu Belediye Başkanı Dr. Ali Kamil Soyuak’ın konuk olduğu söyleşinin ardından  ödül törenine geçildi. 26 Mayıs’ta Nevşehir’den düzenlenen Türkiye Okullar arası salon sportfiy tırmanış yarışmalarında üçüncülük derecesine ulaşarak Çanakkale’ye bu alanda ilk kupalarını getiren Troya Dağcılık Spor Kulübünün minik sporcuları ödüllendirildi. Tek tek anons edilen  öğrenciler ebir madalya da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  (ÇOMÜ) Eğitim Sağlık Ve Bilimsel Araştırma Vakfı tarafından takdim edildi. Madalyalar miniklerin boynuna Belediye Başkanı Kamil soyuak tarafından asılırken  kulüpte ve öğrencilerin eğitiminde emeği geçen  Doç. Dr. Emrah Aykora,  Deniz Etik ve Mustafa Göçmen' e de teşekkür plaketleri verildi.  Program hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

 Cuma Deren