Sarıçay kenarında düzenlenen yarışmada en çok çöp toplayan takım kazandı.

Plogging (çöp topla ve koş) sporu ilk olarak 2016 yılında, İsveç’in Stockholm şehrinin ev sahipliği yaptığı bir organizasyonla hayatımıza girdi. Bu spor adını İsveççede koşu anlamına gelen ‘jogga’ ve toplama anlamına gelen ‘plocka upp’ kelimelerinden alıyor. Koşarken çöpleri toplamak, böylece bulunulan ekosisteme katkıda bulunmak isteyenlerin yaptığı bu spor İsveç’in ardından tüm dünyaya yayıldı. 2016 yılından beri ülkemizde de olmak üzere 100’den fazla ülkede çeşitli plogging organizasyonları  düzenleniyor. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Çanakkale Belediyesinin de katkı sunduğu yarışma ‘Sıfır Atık için Koşuyoruz’ teması ile gerçekleştirildi. Sarıçay kenarında düzenlenen yarışmada en çok çöp toplayan takım kazandı.

Sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik ederken, çevre koruma bilincini de artırmayı hedefleyen yeni nesil bir spor dalı olan “plogging” etkinliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu başta olmak üzere kurum ve kuruluş temsilcileri, davetliler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğe Belediye Meclis Üyeleri Öznur Benderlioğlu Doğangün, Sevda Yıldız ve Mustafa Alptuğ Akkoca da katılarak, atık toplama çalışmalarına destek verdi.

Yarışma alanı olarak kent merkezindeki Sarıçay kenarı belirlendi. Belirlenen alanlara gelen gönüllüler ve öğrenciler takımlarını oluşturdu. Rektör Cüneyt Erenoğlu’nun konuşmasının ardından takımlar çöpleri toplamaları için start verildi. Startın verilmesi ile çöpleri toplamaya başlayan takımlar kısa sürede Sarıçay kenarını çöplerden arındırdılar.  Böylece katılımcılar hem rekabet etti hem de çevreyi temizlemiş oldular.

 

Cuma Deren