21-27 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı olarak kutlanan,  Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle hayata geçirilen, Türk Mutfağı Haftası kapsamında  Troya Müzesinde gerçekleştirilen söyleşilerin ardından ‘Geçmişten günümüze Çanakkale Mutfağı’ panelinin ardından Antik Roma keki olan ‘Libum’ tatlısının tadımı yapıldı. Panele katılan katılımcılara dağıtılan Antik Kek çok beğenildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm dünyada eş zamanlı olarak 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası Çanakkale’de de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirildi. Bu önemli haftada Çanakkale’nin benzersiz yemeklerini tanıtmak amacı ile yapılan ikramların yanı sıra düzenlenen panellerle Çanakkale Mutfağının geçmişi de gelecek nesillere aktarılıyor.  Türk Mutfağı haftası kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri de  Troya müzesinde yapılan ‘Geçmişten günümüze Çanakkale Mutfağı’ isimli panel  oldu.

 İl Kültür ve Turizm müdürü Çağman Esirgemez’in konuşmasıyla başlayan panelde bir sunum yapan Çanakkale Gastronomi Derneği Başkanı Kubilay Özben,  Çanakkale Mutfağında var olan yemekleri tanıttı. Troya müzesi müdürü Rıdvan Gölcük’ün moderatörlüğünü yaptığı panelde ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Tunceri, Carne Restaurant Mutfak şefi Ramazan Ertürk, Yıldız Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Osman Demirci de konuşmacı olarak yer alarak Çanakkale’nin Mutfağını tanıttılar.

Antik Roma Keki ‘Libum’un Tadımı Yapıldı

Panelde, Çanakkale Mutfağının geçmişi de irdelenerek, gastronominin kültürel mirası  ayrıntılı olarak tartışıldı. Panel sonunda, Çanakkale Gastronomi Derneği başkanı Kubilay Özben tarafından  antik Roma keki  olan ‘Libum’ hakkında bilgiler verildi.  Tarifin ardından Dernek tarafından hazırlanan kek, panele katılan vatandaşlara ikram edildi.

 

Cuma Deren