Bu yıl 4.'sü  gerçekleştirilen program Anadolu Hamidiye Tabyası Revgan Restoran’da Çanakkale Kahvaltısı programı ile   başladı.  Çanakkale Valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı destekleriyle Çanakkale’nin yöresel tatlarının ikram edildiği kahvaltı programına Vali İlhami Aktaş , Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dinçay Köksal, Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,    ÇATOD Başkanı Koray Özcan, Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İl müdürleri, Turizmciler,  akademisyenler, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Kahvaltıda Çanakkale’nin Ürünleri Yer Aldı

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren  İl Kültür ve Turizm Müdürü E. Çağman Esirgemez  “Bu seneki Türk Mutfağı Haftası açılış etkinliğimizi Çanakkale Valiliğimiz himayelerinde ve değerli paydaşlarımızın destek ve katılımları ile gerçekleştiriyoruz. Bu vesile ile Çanakkale’mizin yöresel lezzetlerini içeren Çanakkale Kahvaltısı'nda birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığımı belirtmek isterim. Kahvaltı masamızda bulunan ürünler İlimizin birçok farklı yerinden özenle seçilerek soframızda yerini aldı. Ezine'den peynir, Geyikli'den nohut ekmeği ve üretimi tamamen Çanakkale'de gerçekleşen zeytin, bal, kaymak salça” dedi.

Coğrafi Ürünlerin Tanıtımı İçin Önemli Bir Fırsat

Haftanın tanıtım açısından yarattığı fırsatları ve yaşattığı öneme değinen Çağman Esirgemez “ Hafta kapsamında hem yerel ürünlerimizi öne çıkarmak hem de coğrafi işaretli ürünlerimizi önce kendi halkımıza sonra da ülkemize tanıtmak için Türk Mutfağı Haftası değerlendirilecek en önemli fırsatlardan birini bizlere sunmakta. Bu yıl gerçekleştirilecek Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında yöresel lezzetlerimizi herkese tanıtabilmek adına birtakım sunumlar gerçekleştireceğiz. Adeta Çanakkale ile özdeşleşen ‘ağlı Buğday Çorbası’ ikramından, misafirperverliğimizin ve birlikte paylaşma kültürümüzün yegâne temsilcisi olan ‘Keşkek’ ikramına kadar birçok yerel ve yöresel gastronomi ürünümüzün ikramını Çanakkale halkı ile buluşturacağız.  Coğrafi işaretli ürünlerimizden oluşan tanıtım sergisi ile kalitesi ve gelenekselliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ve Avrupa Birliği tarafından korumalı olarak tescillenen ürünlerimizi önce İlimize sonra da ülkemize tanıtacağız. Troya Müzesi’nde Geçmişten Günümüze Çanakkale Mutfağı paneli ile İlimizin kıymetli eğitimcileri, şefleri ve aşçıları ile Çanakkale mutfağını konuşacak, Biga'da 4 nesildir hizmet veren ve geçtiğimiz yıl coğrafi işaret tescilini alan nohut kahvesinin tanıtımlarını gerçekleştireceğiz. Gastro-Kültür, Gastro-Turizm, Gastro-Diplomasi gibi birçok yeni terimin hayatımıza girdiği bu dönemde Çanakkale'nin gastronomi değerlerini ön planda tutarak her alanda tanıtmayı önem arz ediyor, yapılan faaliyetlere desteklerimizi sunmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

Program Çanakkale’nin değerli şef ve aşçıları İkram edilen yöresel ürünler hakkında bilgiler vermesinin ardından sona erdi.

Burcu Erdal