İnsanlarda böbrek yetmezliğine neden olarak yıllarca nakil beklemeye mecbur bıraka, bazı insanlarda ise kalp krizine neden olarak ani ölümlere sebep olan Hipertansiyon ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacı ile İl Merkezi ve İlçelerde stantlar kuran sağlık ekipleri vatandaşlara broşürler dağıtılarak bilgilendiriliyor.

Böbrek yetmezliğine neden olarak vatandaşların yıllarca organ nakli sırasında beklemesine neden olan, kalp krizi, kalp yetmezliği gibi önemli hayati fonksiyonları tetikleyen hastalıklardan biri olan Hipertansiyona ile ilgili farkındalık yaratmak ve vatandaşları bilgilendirmek amacı ile her yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon günü olarak kutlanıyor.  Yüksek kan basıncından kaynaklanan önlenebilir hastalıklar olan inme (felç), kalp ve böbrek hastalıklarına dikkat çekmek ve halkı korunma, tanı ve tedavi konusunda bilgilendirmek amacıyla organize edilmek amacı ile  Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Merkez ve İlçe Hastanelerinde kurulan stantlarla  vatandaşlar bilgilendiriliyor.

Hipertansiyon hastalığı ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi  Başhekim Yardımcısı Dahiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Semiz “Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu çalışmalara göre dünya genelinde 1,3 milyar kişi hipertansiyon ile yaşamını sürdürmekte olup her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde, 2023 yılında yapılan bir çalışmada 15 yaş üzerindeki nüfustaki hipertansiyon sıklığının %18,3 olduğu ve sıklığın yaşla birlikte arttığı belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre de ülkemizde gerçekleşen ölümlerin %3,5’inden hipertansiyon sorumludur” dedi.

En Büyük Neden Tuz ve Yağ Tüketimi

Hipertansiyonu en çok tetikleyen ürünler arasında yağ ve tuz tüketimi olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Semiz “Vakaların %95’inde hipertansiyona yol açan asıl neden tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte altta yatan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden fakir diyet, aşırı kilo ya da obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stresin yer aldığı gösterilmiş; olumlu yaşam tarzı değişikliklerini içeren birincil koruma yönteminin  hipertansiyondan kaynaklanan ilave hastalık ve ölümleri önlemede etkili olduğu ortaya konulmuştur” dedi.

Hastalık Tedavi Edilebiliyor

Hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da dile getiren Dahiliye Uzmanı Dr. Hüseyin Semiz “Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına ve ölümcül sonuçlarına rağmen toplumumuzun hipertansiyon farkındalığı, ne yazık ki istenilen düzeyde değildir. Yapılan güncel çalışmalar; erişilebilir ve kapsamlı sağlık hizmet sunumunun gerçekleştirildiği ülkemizde, nüfusumuzun %16,7’sinin şu ana kadar kan basıncını hiç ölçtürmediğini; daha önce hipertansiyon tanısı almış olanların %21,8’inin ise hipertansiyon tedavisi almadığını ortaya koymuştur. Çarpıcı tespitlerden biri de tedavi alan beş hastadan birinin ilaçlarını düzenli almadığıdır” dedi.

Tüm Hastanelerde Stantlar Kuruldu

Halk Sağlığına önemli ölçüde etki eden Hipertansiyon ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacı ile Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve Tüm İlçe Hastanelerinde stantlar kurularak vatandaşlar bilgilendiriliyor.

Cuma Deren