Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal’i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, adeta yeniden yaşandı. İzcilerin, öğrencilerin ve Askerlerin katıldığı cephe yürüyüşü öncesi, İzcilerin saçlarına kına yakıldı.109 yıl önce, tümü şehit olan 57’nci Alay askerlerinin son yediği yemek, ‘kırık buğday çorbası’ Kızılay tarafından hazırlandı. Yürüyüş başlamadan katılımcılara dağıtıldı.57’nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, ’Ata’nın izindeyiz’ mesajı veren gençler, sırtlarında “Dedeciğim ben geldim” yazılı cepkenleri ile kahramanlık marşları söyledi.

------------------------------

109.YIL’DA, AYNI YOLDA YÜRÜDÜLER

“DEDECİĞİM BEN GELDİM”

 -----------------------------

Çanakkale Kara Savaşları’ nın başladığı günün yıl dönümünde, binlerce Türk genci, Ata’sının izinde yürüdü.  Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bu anlamlı etkinliğe katılan isimlerdendi.

25 Nisan 1915’ de, tamamı şehit düşen 57. Alay’ ın cepheye gitmeden önce yediği kırık buğday çorbası, Kızılay tarafından hazırlandı. Yürüyüşe katılan binlerce gence ikram edildi.

Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal’i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, 109 yıl sonra adeta yeniden yaşandı.

İzcilerin, öğrencilerin ve Askerlerin katıldığı cephe yürüyüşü öncesi, İzcilerin saçlarına kına yakıldı.

109 yıl önce, tümü şehit olan 57’nci Alay askerlerinin son yediği yemek, ‘kırık buğday çorbası’ Kızılay tarafından hazırlandı. Yürüyüş başlamadan katılımcılara dağıtıldı.

57’nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, ’Ata’nın izindeyiz’ mesajı veren gençler, sırtlarında “Dedeciğim ben geldim” yazılı cepkenleri ile kahramanlık marşları söyledi.

Çanakkale savaşları sırasında, 57’nci Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran binlerce izci, 109 yıl sonra, o tarihi cephe yürüyüşünü canlandırdı.

Yürüyüş sırasında, patika kenarında oluşturulan koridorda yer alan yüksek rütbeli subaylar, ellerinde Şanlı Türk bayrakları ile cephe yürüyüşüne katılan gençleri selamladı. Bu sırada duygu yükle anlar yaşandı.

BİNLERCE İZCİ, ECDADIN İZİNDE

 

Çanakkale Kara Savaşları'nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak,  "Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler" diyerek, 109 yıl önce yazılan destan ve kazanılan şanlı zaferlere vurgu yaptı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından '57'nci Alay Vefa Yürüyüşü'ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Bigalı ve Kocadere köyü arasında, tıpkı 57. Alay askerleri gibi çadır kurdu.

 Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57'nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası ikram edildi.

Tarihi Alanda, Sabah Namazı

109 yıl önce, şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılan Cephe yürüyüşün katılımcılarından,  Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda yüksek rütbeli subay, saatler 06.00'yı gösterdiğinde ise, cephe yürüyüşü için harekete geçti.

ÜZERİNDE, “DEDECEĞİM BEN GELDİM” YAZILI CEPKENLER GİYDİLER

Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57'nci Alayı Conkbayırı'na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçtiği o günkü tarihi yürüyüş, 109 yıl sonar bir kez daha gerçekleştirildi.

Yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş güzergahını, 1,5 saatte tamamlayan binlerce genç ve protokol,  Conkbayırı'na ulaştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Conkbayırı’nda  yaptığı açıklamasında;

"Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos'taki, Sakarya'daki, 15 Temmuz'daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç,  bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz.

Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar.

Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya 'Çanakkale geçilmez' efsanesini anlattılar, gösterdiler.

Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" ifadelerini kulandı.

Cuma Deren – Şerife Erdem