Birinci Dünya Savaşında  Kaybeden Osmanlı Anadolu’yu İşgalcilere teslim etmişti. Samsuna çıkan Ulu Under Mustafa Kemal Atatürk, bir yandan özgürlük ateşini yakmış, bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temellerini atmıştı. 23 Nisan 1920 yılında Ulusal Egemenliği ve Bağımsızlığını ilan ederek Türkiye Cumhuriyeti devletini Kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları, bu özel günü  de geleceğin nesilleri çocuklara armağan etti.  Dünyada kutlanan tek çocuk bayramı özelliğini taşıyan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de büyük bir coşku ile kutlandı.

Tören Cumhuriyet Meydanında Etkinlikler Hamidiye Tabyalarında Gerçekleştirildi

  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkalr Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Tarihi Alan Başkanlığı ve daha bir çok kurumun katkıları ile 23 Nisan coşkusu Çanakkale’nin 4 bir yanında yaşatıldı.  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla ilk tören Cumhuriyet Meydanında düzenlendi.    Cumhuriyet Meydanı’nda  düzenlenen  Törene, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun,  Belediye Başkanı Muharrem Erkek, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, daire amirleri, gaziler, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Tören, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın iki öğrenci ile birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi ardından tören başladı.   Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden tören, bir öğrencinin şiir okumasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı aziz milletimizin azim ve iradesini milli egemenliğimizin gücünü göstermiş, Türk milleti, milli iradeden aldığı güçle ulusal egemenliğini tüm dünyaya duyurmuştur. Çanakkale'yi geçilmez kılan kurtuluş mücadelesini büyük bir kahramanlık ve sarsılmaz bir iradeyle kazanan şanlı Türk milleti, Türkiye Yüzyılında tarihte olduğu gibi tek yürek olmuş, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişiminde de milli iradenin gücünü göstererek, ulusal egemenlikten vazgeçmeyeceğini göstermiş, vatanımıza ve özgürlüğümüze göz dikenlere, demokrasimize kast edenlere gereken cevabı vermiştir. Sevgili çocuklar, gücünü şanlı tarihinden ve kahraman ecdadından alan Türk milletinin evlatları olarak, sizler aziz şehitlerimizin kanlarıyla sunlanmış, kutsal vatan toprağını her daim koruyacak, al bayrağımızı sonsuza kadar göklerde dalgalandıracaksınız. Bizler sizlerin başarıları ile gurur duyuyor, geleceğimizi aydınlatacağınıza gönülden inanıyoruz" dedi.

Cumhuriyet Meydanındaki resmi törenin ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, etkinlikleri gün boyu gerçekleştirildi. Çanakkale Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yanı sıra bir çok kurum  Hamidiye tabyalarında çocuklara yönelik etkinlikler gerçekleştirdiler.  

Çocuklarımız Her Şeyin En İyisini Hak Ediyor

Öte yandan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ da bir mesaj yayınlayarak “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz.  ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, birlik ve beraberliğinden ödün vermeden, kanını ve canını ortaya koyarak bağımsızlık mücadelesi veren Aziz Milletimiz, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla kendi idaresini eline almıştır.    Şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış tarihi olan 23 Nisan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemiz ve dünya çocuklarına bayram olarak armağan edilmiştir.   

Her şeyin en iyisini hak eden, egemenliğimizin ve geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve aileleriyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı onlar için hazırladığımız  farklı ve eğlenceli etkinliklerle günün anlam ve önemine uygun olarak neşe içerisinde hep beraber kutlayacağız.    Bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyetimizin ve Türkiye Büyük Millet Meclisimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehit ve gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın dünyanın bütün çocuklarına huzur sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi.

Şerife Erdem