Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay;  “Kıymetli Meclis Üyeleri, Herkesi sevgiyle saygıyla selamlıyor, iyi ve verimli bir toplantı olmasını diliyorum.Kutsal Ramazan ayı sonrasında birlik-beraberliğimizi tazelediğimiz, ailelerimiz ve dostlarımızla kucaklaşma fırsatı bulduğumuz Ramazan Bayramı’nı bir kez daha hep birlikte idrak ettik. Herkes için keyifli geçtiğini ümit ediyorum. Geçmiş bayramınız mübarek olsun… iafeleriyle konuşmasına başladı.

 Meclis Başkanı Osman Okyay konuşmalarını şu ifadeler ile sürdürdü:   En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon. Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor. Milli paramızı pul ederken dar gelirliden sanayiciye kadar herkesin yaşamını, yaptığı işi etkiliyor .

Bildiğiniz gibi bayram öncesinde ülkemizde bir yerel seçim gündemi de yaşandı. Birbiri içine geçen her iki süreçte ekonomik konular biraz geri planda kalmış gibi görünse de bayramdan dönüşle birlikte ekonomi ülke gündemindeki öncelikli yerini yeniden aldı. Mevcut zorluklara çözüm oluşturulması elzem hale geldi. En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon. Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor. Milli paramızı pul ederken dar gelirliden sanayiciye kadar herkesin yaşamını, yaptığı işi etkiliyor. Enflasyon, kurda dalgalanma, yüksek ham madde ve emtia fiyatları ne yazık ki sanayide, ticarette istediğimiz performansı ortaya koymamızı engelliyor. Bugün için olduğu kadar önümüzdeki dönemde de bu durum çok önemli bir risk oluşturuyor.

TÜM PAYDAŞLARIN DAYANIŞMA SERGİLEMESİNİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA VURGULAMAK İSTİYORUM

Bildiğiniz gibi, kurdaki oynaklık ve artan ham madde fiyatlarının etkisiyle maliyet baskısı sürerken, bu durum tüketici fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Ancak maliyet baskılarının ötesinde kimi örneklerde maalesef fırsatçıların da rol oynadığı fiyat hareketlerine tanık oluyoruz. Bu vesileyle enflasyonla mücadelede tüm paydaşların dayanışma sergilemesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, her fırsatta hükümetin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunun altını çiziyor. Bu konuda kati politika izleneceği ve güçlü mali tedbirler alınacağı anlaşılıyor. Bunun ilk sinyalleri gelmeye başladı... Yine enflasyonu dizginlemek için politika faiziyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Son olarak 21 Mart tarihinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu noktada politika faizinin enflasyonu düşürmek için tek başına yeterli bir enstrüman olmadığı herkesin ortak görüşü. Bu nedenle mevcut tedbirlere ilaveten özellikle kamu yatırımlarını ve harcamalarını kısacak yeni tedbirlerin de alınması gerekiyor.

EPEY ZORLU BİR ULUSLARARASI KONJONKTÜRÜN İÇİNDEYİZ

Kıymetli arkadaşlar, bu esnada Türkiye’yi dünyadan ari düşünmek mümkün değil. Çünkü epey zorlu bir uluslararası konjonktürün içindeyiz. Az kalsın geçtiğimiz cuma akşamı televizyonlarımızın başında, Ortadoğu’da bir savaşın başladığına tanık oluyorduk… İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı şimdilik ‘sembolik’ gibi kalsa da yarın öbür gün ne yaşanabileceğini kimse bilmiyor. Yanı başımızda yaşanabilecek bir savaşın ilk faturalarından biri de maalesef Türkiye’ye çıkacaktır. Hali hazırda tırmanan jeopolitik riskler zaten altın ve petrol fiyatlarını yukarı çekerek enflasyon ve cari açıkla mücadelemizi olumsuz etkiliyor. Yeni bir savaş ise dünyaya olduğu gibi Türkiye’ye de yönelik risk primini artırarak işleri daha da çıkmaza sokabilir. Olumsuz senaryoların gerçekleşmemesini, bölgedeki sorunlara aklıselim bir çözüm yolu bulunmasını ümit ediyoruz.

Değerli Üyeler, Türkiye’de kamu gelirine, bölgesel kalkınmaya, dış açığın kapatılmasına, milli gelirin büyümesine ve istihdamın artmasına olanak sağlayan çok özel bir sektör şansına sahibiz; Turizm. Ülkemizin bu alandaki potansiyeli malumunuz. Ancak yıllardır en çok turist çeken ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer almamıza rağmen, işin gelir boyutuna geldiğimizde diğer ülkelerden daha az gelir elde ediyoruz. İstikrarlı, sürdürülebilir ve sağlıklı şekilde büyüyen turizm ekonomisi yaratılamamasının kanaatimce temel iki nedeni var; Markalaşma ve tanıtım ile ülke turizminin siyasi ve jeopolitik etkilerden arındırılamaması. Bu iki sorunun aşılıp turizm faaliyetlerinin daha da çeşitlendirilmesiyle katma değerli turistin ülkemize gelmesi ve kişi başına elde edilen turizm gelirlerinin 760 dolar seviyesinden 1.000 dolar ve üzeri bir seviyeye taşınması, böylece turizmde 100 milyar dolar hedefine doğru ilerlenmesi mümkün olabilecektir. Bu konuyu, Türkiye genelinde 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası vesilesiyle gündeme getirmek istedim.

TÜM TURİZMCİ DOSTLARIMIZIN TURİZM HAFTASINI KUTLUYOR, YENİ SEZONDA BAŞARILAR DİLİYORUM

Turizm, Çanakkalemiz için de çok özel bir sektör. Kentimiz tarihi, turistik, kültürel ve gastronomi değerleriyle çok büyük bir turizm potansiyeline sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek üzere geçtiğimiz haftalarda Odamızın liderliğinde farklı sektör paydaşlarıyla istişare toplantıları gerçekleştirildi. Çanakkale’nin gerçek anlamda bir turizm şehri olması, turizmden aldığı payın yükselmesi amacıyla üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Bu vesileyle tüm turizmci dostlarımızın Turizm Haftasını kutluyor, yeni sezonda başarılar diliyorum.

Sözlerimi tamamlamadan önce, ülke tarihimiz açısından son derece önemli bir kilometre taşı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. Yıldönümünü bu kürsüden kutlamak isterim. Türkiye Büyük Millet Meclisi, milli iradenin en büyük simgesidir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bunu şu sözlerle ifade etmiştir: “Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır. Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizlik ve karanlığı yakacak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek olan bütün engelleri yıkacaktır. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.”

104 yıldır hiç değişmeyen bayram coşkusunun bir kez daha ülkemizin dört bir yanını sarması temennisiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı şimdiden kutluyorum.

Şimdi müsaadenizle Meclis Gündemine geçiyorum.” dedi.

ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK SEMİZOĞLU; “Sayın Meclis Başkanım, Meclisimizin ve Komitelerimizin değerli üyeleri, Kıymetli kadın ve genç girişimcilerimiz, Sayın  Basın Mensupları, oldukça sıcak gündemlerle Mart ayını ve Nisan ayının ilk yarısını geride bıraktık.

MİLLETİMİZ İRADESİNİ SANDIĞA YANSITTI, BU İRADEYE HERKES SAYGI DUYMAK ZORUNDADIR

Konuşmama başlarken mahalli idareler seçim sonuçlarının İlimize, Ülkemize ve Milletimize hayırlı olmasını diliyor, iş dünyası adına acilen gerçek gündemlerimize dönülmesi temennisi ile sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ile selamlıyorum. 31 Mart’ta Yüce Milletimiz iradesini sandığa yansıttı. Sonuçlarla ilgili yorumlar yapılacaktır elbet ama adayları seçilmiş ya da seçilmemiş olsun;  öncelikle tüm siyasi partiler ve seçmenleri bu iradeye saygı duymak zorundadır. Çanakkale gerek partiler içi gerekse iktidar muhalefet hesaplaşmasından çok çekti ve gerildi. Bürokrat dahi iş yapamaz hale geldi.

MEVLANA’NIN DEDİĞİ GİBİ “DÜN DÜNDE KALDI CANCAĞIZIM BUGÜN YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM”

Seçilen arkadaşlarımızdan geldikleri makama hizmet için seçildiklerini unutmadan siyasi kimliklerini arka planda bırakarak çalışmalarını bekliyoruz. Hz. Mevlana’nın dediği gibi “dün dünde kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım” diyorum. İş dünyası olarak önümüzde 4 yıl seçimsiz bir süreç var. Seçimler, gerek bürokratı, gerek ticaret erbabı her kesimi etkiliyor. Önümüzdeki 4 yılımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Biz iş insanları olarak her koşulda ilk taşın altına elini koyan kesimleriz. Biraz önce Osman Başkanım da söyledi; enflasyon sabit gelirliyi, çalışanı vuruyor ama en fazla iş insanını vuruyor. Çünkü giderlerimiz durduğu yerde durmuyor. Geçen hafta Ramazan Bayramıydı 9 gün çarklar durdu. İşletmede çarkların durması Ramazan ayının öncesindeki 3 ayın karını ve gelirini götürdü. Onun için gerçekten işimiz çok zor ama enseyi karartmadan önümüze bakacağız.

DÜNYADA GIDA FİYATLARI SON BİR YILDA %10,5 DÜŞERKEN BİZİM ÜLKEMİZDE %71 ARTMIŞ

Değerli arkadaşlar, ekonomik verilerden de Osman Başkanım az önce bahsetti. O yüzden değerli zamanınızı bu verileri okuyarak almak istemiyorum ama çok enteresan bir veri var. Onu paylaşmak istiyorum. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü rakamlarına baktığımızda dünyada gıda fiyatları son bir yılda %  10,5 düşerken bizim Ülkemizde % 71 artmış. Benim ilkokul zamanlarımda biz kendi kendimize yeten bir Ülke idik. Şimdiki durumun bir sebebi var; üretmiyoruz.  Ulu Önder Atatürk 100 yıl önce, üretmeden tüketen toplumların düşeceği durumu söylemiş. Bu sözü de Odamız binasının yan duvarına yazdık. 85 milyonun bizlere, üreticilere, iş insanlarına ihtiyacı var. İşimiz zor, Allah yardımcımız olsun.

Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı geçici verilere göre 2024 yılının Mart ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 oranında azalarak 22,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,7 oranında azalarak 30,1 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Tabiki burada en büyük dış ticaret açığımız enerji fiyatlarının stabil olması çok büyük etken. Osman Başkanımın bahsettiği geçen haftaki bir gecelik hareketin sonucunda bu sabah haberlerde izledim Avrupa’daki doğalgaz fiyatları %7,5 artmış. Gerçekten pamuk ipliğine bağlıyız diyebilirim. Tasarruf evde başlar, işyerlerimizde her platformda olmalı ancak Kamu tasarruf politikalarının da acilen uygulanması, ekonomi ve hukuk alanlarında yapılacak reformlarla geleceğe güvenle bakma dileği ile kısaca faaliyetlerimizden ve güncel gelişmelerden bahsetmek istiyorum. 

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Mijito Vinito Odamızı ziyaret etti. Nüfusu, hızlı ekonomik büyüme potansiyeli ve üretimi artıran politikaları ile gerçekten Hindistan dikkat çekiyor. Sayın Başkonsolos çok samimi idi. Ahmet Çelik Bey’in hatırlatmasıyla, Çanakkale Savaşlarında 5000 zayiat veren Hindistan’ın burada Azerbaycan’ın gibi bir anıtı olması konusunda kendisine görüşlerimizi ilettik.  Önümüzdeki hafta tekrar Çanakkale’de olacaklar. İnşallah yine bir arada olacağız.

Kadın Girişimciler Kurulumuzun düzenlediği “ Enflasyon Düzeltmesi” seminerini Odamızda gerçekleştirdik. Mart ayı Meclis toplantımızda bu konu ile ilgili talep olmasına rağmen katılım maalesef çok azdı. Geçtiğimiz dönemde kazanmadığımız paraların vergilerini ödedik. Bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz. Onun için işlerin biraz daha içerisinde olmamız lazım. Muhasebecilerimizi biraz daha iyi yönlendirmemiz ve denetlememiz lazım diye düşünüyorum.

Bu dönem ki mottomuz Çanakkale’de “Turizm”. Tüm turizm paydaşlarıyla yani Odamız, TÜRSAB, ÇATOD, ÇATUD ve ÇARO ile ortak bir deklarasyon yayınladık. Bu hafta da Turizm Haftası. Bu vesile ile Turizm Haftası’nı kutluyorum. Bu sabah konu ile ilgili bir kahvaltı vardı. Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Çelik katıldı. Ayrıca Odamızda da bugün yine aynı paydaşlarla Çanakkalemizin turizmi için ne yapabiliriz konusunun görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirdik. 

Mikro ihracat için çok önemli, geçen ay içerisinde Trendyol Saha Satış ve İş Geliştirme Yöneticisi Olcay Akgün ile Güney Marmara Saha Sorumlusu Cem Titiz’in ziyaretleri oldu. Koli dahi ihracat yapabileceğimiz bir uygulama. Mikro ihracat dediğim bu. Önümüzdeki günlerde mikro ihracat konusunda bir toplantı yapmayı kendilerinden rica ettik. İhracat yapmamız gerekiyor. Üretici bu kurlardan memnun değil ama bunun sürdürülebilir olduğuna da inanmıyorum. Gerçekten ihracatın parası da bereketli.

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir ve Yönetimi Odamızı ziyaret ettiler. 

Az önce de İsmail Kaşdemir Bey ile görüştük. Tarihi Alana ziyaretçi sayısı 2 milyona ulaşmış. Haziran ayı toplantımıza da dalış turizmi ile ilgili sunumlarını izlemek için kendisini davet edeceğiz.

Mayıs ayı toplantımıza Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk’ü davet ettik.

Belarus Çanakkale Fahri Konsolosluğu açılışı vesilesi ile İlimizde bulunan Belarus Cumhuriyeti üst düzey yetkilileri Odamızı ziyaret ettiler. İki saat süren verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bölgedeki atmosferden kaynaklı sorunlardan dolayı ticaretlerinin rotasında değişimler oldu ve bu nedenle Türkiye ile olan ilişkilerini artırmak istiyorlar.

Dün Birliğimizin Ticaret Bakanlığı işbirliği ile Şikago’da hayata geçirdiği Türk Ticaret Merkezi ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Türk Ticaret Merkezi Genel Müdürü ve uzmanları aramızdaydı. İhracat yapan, ihracat potansiyeli olan üyelerimiz özellikle yoğun ilgi gösterdiler ve çok güzel geri dönüşler aldık. Verimli bir toplantı gerçekleşti. Hatırlarsanız Meclis Üyesi Bilgilendirme Semineri’nde de bu konu ile ilgili bilgilendirme yaptılar. Örneğin bir tükenmez kalemi çeşitli kotalardan dolayı Amerika’ya satamıyorsun. Bu kalemin malzemelerini oraya gönderiyorsun. Orada monte edip, “made in Amerika” olarak satabiliyorsun. Bu konuda da sorularınız olursa yetkililerden bilgi almanızı sağlarız.

Önümüzdeki süreçte yine TOBB işbirliği ile yeşil dönüşüm konusunda bir toplantı planlıyoruz.  Yeşil dönüşüm bir tercih ya da alternatif değil arkadaşlar, artık bir zorunluluk ve hepimizin gerekli önlemleri alması ve bu dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor. Karbon ayak izinden dolayı ihracatçılarımız ihracat yapamayacak hale gelecek.

Ramazan ayında ara verdiğimiz Mesleki Yeterlilik Sınavlarına önümüzdeki hafta devam ediyoruz.

Son Meclis toplantımızdan bu yana 68 üyemiz aramıza katıldı, 10 üyemiz ise kaydını sildirdi. Şu an itibariyle 9577 üyesi olan bir aileyiz.

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMINI KUTLU OLSUN 

Sayın Meclis Üyeleri, önümüzdeki hafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayacağız. Ülkemizde ve hangi coğrafyada olursa olsun çocuklara zulmedenlerin, zulme şahitlik edenlerin son bulduğu, geleceğimizin teminatı çocuklarımıza insanlık suçlarından uzak, savaşsız, sevgi ve saygı ile bezenmiş huzur dolu bir dünya bırakmak dileğiyle saygılarımı sunuyorum."dedi.

 

Meclis açılış konuşmalarının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Mart ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Mart ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.T.C. Bayramiç Asliye Hukuk Mahkemesi’nin ticari teamül ile ilgili yazısı Genel Sekreter Sema Sandal tarafından okunarak değerlendirildi.Azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.Meclis Toplantısı Nisan Ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.Haber Merkezi