Bu seçim rüzgarı tersine çeviren CHP  İl Genel Meclisinde çoğunluğu sağladı ve İl Genel Meclisinde 19 Üye ile en çok üyesi olan grup olacak.

Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler yerel yönetimler seçiminde 441 bin 615 seçmen için 595 sandık kuruldu.  Belediye Başkanlarının yarıştan erken koptuğu seçimde asıl yarış İl Genel Meclisinde yaşandı.  Büyük bir heyecana neden olan seçimlerde il genelde kıyasıya yarış yaşandı.  Katılımın da yoğun olduğu seçimin galibi ise CHP oldu. Çanakkale'de 8 ilçe 6 belde belediyesi kazanarak büyük bir başarı elde eden Cumhuriyet Halk Partisi,  İl Genel Meclisi'ne de 19  üyesine mecliste koltuk ayırdı.  AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP 1 İl Genel Meclis üyesi çıkardı. Böylelikle çoğunluğu elde eden CHP, mecliste yapılacak seçimde de İl Genel Meclis Başkanını çıkarabilecek.

Merakla Beklenen Dağılım Belli Oldu

 Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale'de 8 ilçe 6 belde belediyesi kazanarak, başarı sağladı.  AK Parti ise 3 ilçe ve 4 belde belediyesi kazanabildi. Lapseki Belediyesini kazanan İYİ Parti seçimin adeta süprizine imza attı. Kalkım beldesinde de bir bağımsız aday kazandı. Belediye Başkanlarının ve Belediye Meclis üyeleri kadar İl Genel Meclisi'nde de çoğunluğun hangi partinin sağlayıp, kimlerin meclis üyesi olacağı ise merakla bekleniyordu. Resmi olmayan sonuçlara göre ise İl Genel Meclis üyelerinin dağılımı belli oldu. Harita da Çanakkale'yi  adeta kırmızıya bürüyen CHP,  il genelinde de oyların çoğunluğunu elde etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi'ne de 19 üye soktu. AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP 1 İl Genel Meclis üyesi çıkardı. Çanakkale Merkez'de de CHP 4, AK Parti 1, İYİ Parti 1 üyesini meclise gönderdi. Böylelikle çoğunluğu elde eden CHP, mecliste yapılacak seçimde de İl Genel Meclis Başkanını çıkarabilecek.

CHP Çoğunluğu Sağladı

2019 yerel seçimlerde de iki üye farkla İl Genel Meclisine giden Cumhuriyet Halk Partisi,  yaşanan siyasi oyunlarla üstünlüğünü kaybetmişti.  İlk Dönem için İl Genel Meclisi Başkanını da seçen Cumhuriyet Halk Partisi,  daha sonra iki üyesini AK Partiye kaptırmış ve meclisteki üstünlüğünü kaybetmişti. Bu kaybın üzerine mecliste eli kolu bağlanan CHP, hizmet noktasında etkili olmamıştı.  Bu seçim ise vatandaşların büyük teveccühü ile mecliste eli güçlenen CHP grubu  en kalabalık parti grubu konumuna geldi.

 

Cuma Deren