Yerel Yöneticileri seçmek için  Pazar günü sandık başına giden seçmen kararını verdi.  Sandıkların kapanması ile sonuçlar bir bir ortaya çıktı. Milletin söz hakkını kullandığı yerel seçimde Çanakkale Merkezde Cumhuriyet Hal Partisinden Muharrem Erkek Belediye Başkanı olurken  20 yılı aşkındır tercihini değiştirmeyen Çanakkale yine CHP dedi. Ancak 22 yıldır Belediye başkanı olan Ülgür Gökhan’ın bu dönem aday olmaması dolayısı ile başkan değişikliği yapıldı. Böylece Çanakkale Merkezde Cumhuriyet Halk Partisi yeniden kazanırken Belediye Başkanı değişmiş oldu.

Değişimin Yaşanmadığı İlçeler

Değişimin yaşanmadığı ilçelerin başında Yenice geldi.  Yenice seçmeni yine tercihini AK Partiden yana kullandı. 4 dönemdir Belediye Başkanlğı yapan Veysel Acer, 5. Dönemi için yeniden hizmete talip oldu. Acer yeniden Belediye başkanlığına seçildi. Değişimin Yaşanmadığı İlçelerden biri de  Ayvacık Oldu. Geçtiğimiz dönem AK Parti’den Belediye’yi devralan Mesut Bayram, 2. Dönemi için de ‘Yapamadıklarımı tamamlamaya geliyorum’ diyerek  yeniden CHP’den aday olmuştu.  Mesut Bayram’a Ayvacık Halkı Yeniden görev tevdi edildi.

Partinin değişmediği, başkanın değiştiği ilçelerden biri olan Bozcaada’da ise Yahya Göztepe  Belediye Başkanı seçildi. Mevcut Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın bu dönem aday olmamasının ardından ipi göğüsleyen Yahya Göztepe, Bozcaada halkı tarafından seçildi. Bu sonuç ile adada parti değişmese de Başkan değişti.  Bayramiç İlçesinde de Mevcut Belediye Başkanı Mert Uygun’un aday olmayacağını açıklamasının ardından CHP adına Hasan Cem Atılgan Seçimlere girmişti. Bayramiç’te de partinin değişmediği seçimlerde Belediye Başkanı değişikliği oldu.  Çan’da  da değişim yaşanmadı. Belediye Başkanlık vekilliğini yürüten Harun Arslan CHP’yi Çanda başarı ile taşıdı.

Geçtiğimiz dönem başarılı projeleri hayata geçiren  Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel de yeniden Belediye Başkanı Seçildi.  İkinci dönem için yeniden vatandaşın karşısına çıkan yüksel, yeni dönemde de değişmeyen isimlerden biri oldu.

Değişime Giden İlçeler

Değişimin en ilginç yaşandığı ilçelerden biri  Eceabat oldu. 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’den Belediye Başkanı seçilen Saim Zileli, Adayların açıklamasına kısa bir süre kala partisini değiştirerek Cumhuriyet Halk Partisine geçmişti.  Zileli, eski partisinden rakibi ile kıyasıya bir mücadeleye girmişti. Seçim sonucunda yeniden Belediye Başkanı olan Saim Zileli, bu kez CHP’nin Belediye Başkanı oldu. Değişimin yaşandığı bir başka ilçe de Gelibolu oldu. AK Parti’nin büyük biz zaferle kazandığı Gelibolu’nun yeni Belediye Başkanı Dr. Kamil Soyuak oldu.

AK Parti’nin elinden kayan ve değişimin yaşandığı başka bir ilçe ise Lapseki oldu. Lapseki’de  Eyüp Yılmaz’ın yatırım dolu iki dönemi sona erdi. Lapseki tercihini İYİ Partiden yana kullandı. Lapseki’de dümen İYİ Partili Atilla Öztürk’e geçti. Değişimin yaşandığı bir başka ilçe ise Gökçeada oldu. Yargı süreci sonrası aday olmayan Ünal Çetin’n yerine atama yapamayan iyi parti adeta adadan çekilmişti. AK Parti ile CHP arasında geçen seçimde  kazanan Bülent Ecevit Atalay oldu.  Değişimin yaşandığı bir baka ilçe de Biga oldu. Her dönem farklı bir adaya yol veren Biga halkı bu kez de Cumhuriyet Halk Partisinden Alper Şen’e şans verdi.

Seçimler sonrası oluşan yeni Belediye Başkanı Listesi ise şöyle İlçeler; Ayvacık, Mesut Bayram CHP, Bayramiç, Hasan Cem Atılgan CHP, Biga, Alper Şen CHP, Bozcaada, Yahya Göztepe CHP, Çan, Harun Arslan CHP, Eceabat, Saim Zileli CHP, Ezine, Güray Yüksel AK Parti, Gelibolu, Ali Kamil Soyuak AK Parti, Gökçeada, Bülent Ecevit Atalay CHP, Lapseki, Atilla Öztürk İYİ Parti, Yenice, Veysel Acar AK Parti

Beldeler; Kepez Beldesi Birol Arslan, Ayvacık Küçükkuyu beldesi Abdülmuttalip Gürel CHP, Biga  Gümüşçay Beldesi Hasan Kırım CHP, Biga Karabiga beldesi Ahmet Elbi AK Parti, Çan Terzialan Beldesi Tuncay Göymen AK Parti, Ezine  Geyikli Beldesi Mevlüt Oruçoğlu AK Parti, Lapseki Çardak Beldesi Metin Semerci CHP, Lapseki Umurbey Beldesi  Erdal Doğan CHP.

Cuma Deren