Edebiyatta olduğu kadar müzikte de köklü bir geçmişe sahip ülkemizin nota tarihine ışık tutan Seyhun Binzet'in koleksiyonundan çıkan nadide eserler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkıları ile  Çanakkale’de sergilendi.  Padişahlara yazılan methiyelerinde aralarında bulunduğu, çoğu ilk kez sergilenen eserlerin de yer aldığı eserler, müzikseverlerin de ilgisini çekti.  Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonu'nda gerçekleşen serginin açılışına Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Türkmen, Müzikolog Ersin Antep ve davetliler katıldı.Serginin açılış kurdelesi İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez ve N. Seyhun Binzet tarafından kesildi. Ardından sergi salonunda Larisa Karachevtseva piyano ile Oğuz Karakaya ise kanun ile dinleti sundu. Dinletiler kapsamında  sergide yer alan Osmanlı döneminde yazılmış notalar da çalındı. Dinletinin ardından sergiye katkılarında bulunan N. Seyhun Binzet'e çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

İlk Nota Örnekleri de Var, Padişahlara Yazılan Methiyeler de

Sergiye geçmeden önce bir açıklama yapan ve sergide bulunan eserler hakkında bilgiler veren Müzikolog Ersin Antep “Kimilerinin  Türk sanat muskisi dediği alanın çok seslendirmesiyle ilgili ilk denemelerin bu serginin içerisinde bulabileceksiniz. Şevki Bey'in, Hacı Arif Bey'in eserlerinin notaları var. Burada bulunan eserler çoğu  seslendirilmiş halde. İki çok sesli teknik de yazan bestecilerimiz ve sanatçılarımızın ilk not örnekleri de var burada.   Sarayda operaları başlatan inanılmaz girişimci, klarnetçi bir düzenlemesi ve en sonunda İstiklal Marşımızın destekçisi olarak sadece bildiğimiz ama 12  Martlarda ülke genelinde  anmayı unuttuğumuz Osman Zeki'nin gölünde bir notasını bu serginin içerisinde göreceğiz. Bunun yanı sıra bir sürpriz de var. Hatta içerisinde bir ön çalışma gibi adeta. Notaya basılmış bir türkü var. Bunların hepsi elbette Osmanlıca yazılarla ve bir şey dikkatimizi çekecek. Altta o günkü mantıkla Latince karşılıklarının yazılmaya gayret gösterildiğini göreceksiniz. Ve bir eserde özellikle Osmanlı tebaasında bulunan Ermeni kökenli bir ölçü, bir besteci olan Abdülhamid Han için yazdığı eseri göreceksiniz” dedi.

Eserlerin Çanakkale’ye Gelmesi Büyük Bir Nimet

Eserlerin Çanakkale’de sergilenmesinin büyük bir nimet olduğuna da değinen Müzikolog Ersin Antep “Karşılaşacağınız notalar içerisinde yanılmamanız gereken Osmanlı'nın milli marşı zannedilebilecek olan notalar var. Bunlar dönemin padişahlarına methiye olarak yazılmış olan eserler. Bunların hangisi padişah tarafından beğenilirse bunlar seslendirilirdi ama bunlar minimal değildir. Milli marş yerine belli dönemlerde kullanılmış olan eserlerdir. Bunun yanı sıra Türkiye'de, yani topraklarımızda ilk nota, basın örneklerini de bu sergide aslında bu özet sergide görecek olmanız büyük bir şans. Doğrusunu söylemek gerekirse bu objelerin, bu fotoğrafların ve kartpostalların ayağımıza kadar gelmesi, Çanakkale'de hizmete sunulması büyük bir nimet. Değerini biliyoruz. Bu vesileyle de ben eeekanı açan aslına uygun bir şekilde yaşatan bir Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün de  tebrik ediyorum” dedi.

Ardından katılımcılar, yaklaşık 50 eserin bulunduğu sergiyi gezdi.  Serginin düzenleme kurulunda ise Ali Can Metin, Ayşegül Göklen Yılmaz, Ersin Antep, Kaan Kaya, Larisa Karachevtseva, Muzaffer Soner Yılmaz, Oğuz Karakaya, N. Seyhun Binzet Ve Uğur Türkmen bulunuyor.

Cuma Deren