Resmi törenin ardından 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü dolayısı ile   Cumhuriyet Halk Partisi tarafından düzenlenen, siyasi parti ve STK’ların da katılımı ile  alternatif çelenk programı düzenlendi.   Törene  CHP Çanakkale Milletvekilleri Özgür Ceylan ve İsmet Güneşhan, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar,  CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, CHP Çanakkale Belediye Başkan adayı Muharrem Erkek, İYİ Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Burak Kunt CHP ve İYİ partililer ile Çanakkale’ de bulunan sivil topluk örgütleri temsilcileri katıldı.

Alternatif Çelenk Sunumu  Siyasi parti ve STK’ların Atatürk anıtına çelenklerin bırakılması ile başladı. 32 tane çelengin bırakıldığı Alternatif Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun  “Çanakkale Zaferi dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici bir rol oynadığı Kurtuluş Savaşı Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığın doruk noktasına ulaştığı bir saygınlık ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı'nı galip bitirmek için gemileriyle Çanakkale Boğazı'nı geçip İstanbul'u almak isteyen emperyalist devletlere karşı kahraman ordumuz Çanakkale Boğazı'nda ayran süren bir dizi, kara ve deniz savaşı yapmıştır. 18 Mart 1915 tarihi de emperyalistlerin boğazı denizden geçemeyeceklerini gördükleri büyük bir direnişin zafer günü olmuştur. Çanakkale Deniz Zaferi sadece askeri bir zafer değil aynı zamanda milletimizin tüm kesimlerinin bir araya gelerek gösterdiği birlik ve beraberlik ruhunun da simgesidir. Bu zafer çeşitli etnik kökenlerden ve inançlardan gelen Türk milletinin ortak bir hedef etrafında birleşebileceğini göstermiştir. 109 yıl önce Çanakkale'de verilen bu mücadele bugün hala milletimizin ortak tarih ve kültür mirasının bir parçası olarak yaşamaktadır.” dedi.

‘Çanakkale Geçilmez’  Sözü  Milletimizin Kararlılığıdır

Ergun “Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'nda hayatlarını kaybeden Anzak askerlerinin annelerine hitaben söylediklerini hatırlatmak istiyorum. Bu sözler insanlık tarihine, tarihindeki en dokunaklı ve anlamlı barış mesajıdır. Atatürk savaşın acı gerçeklerine ve kayıplarını anlayarak düşman asker annelerine şu sözlerle seslenmiştir. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar. Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. Savaşların ve çatışmaların olduğu her yerde insanlığın ortak acıları ve umutları vardır. Atatürk'ün bu Sözleri bize savaşın sonuçlarına değil, barışın ve insanlık bağlılığının gücüne odaklanmamız gerektiğini hatırlatırız. Barışın kenti Çanakkale'nin muhteşem zaferinin 109. yıl dönümünde bu toprakların kıymetini daha iyi anlıyoruz. ‘Çanakkale geçilmez’ sadece o dönemdeki bir savaşın ifadesi değil, aynı zamanda Türk milletinin kararlılığını, yurtseverliğini ve özgürlük tutkusunu simgeler. Bugün bu ruhla dolu olan bizler, geçmişimizin sahip çıkmanın yanı sıra geleceğe umutla bakıyoruz.” dedi.

CHP merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun’un konuşmasının ardından CHP merkez İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109. Yıldönümü alternatif çelenk sunma töreni sona erdi.

Şerife Erdem