İnsanlığın en eski mesleklerinden biri olan ve insanı yaşatmak için büyük bir öneme sahip olan Tıp, her geçen gün daha da gelişirken yaşanan sorunlara da dikkat çekmek ve tıp alanında gelişmelere katkıda bulunmak amacı ile  İlk Tıp Bayramının kutlandığı  1919 yılından bu yana her yıl 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. Çeşitli etkinliklerle kutlanan bu özel günde konferanslar, tıbba yönelik söyleşiler,  bilim dünyasında yaşana n gelişmeleri değerlendirmek ve tıp alanındaki sorunlara da dikkat çekiliyor. doktor, ebe, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarına özgü bir gün olan 14 Mart Tıp Bayramı Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

Yapılan programlar kapsamında Çanakkale  İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanında 14 Mart Tıp Bayramı programı gerçekleştirildi. Çelenk sunma programına  İl Sağlık Müdürü Vekili Kamu Hastaneleri  Başkanı Op. Dr.  Halil Gürkan Çoban, Hastane Başhekimleri, Sağlık Çalışanları ve Sağlık alanında faaliyet gösteren STK temsilcileri katıldı. Program Atatürk anıtına Çelenklerin sunulması ile başladı. İl Sağlık Müdürü Vekili Kamu Hastaneleri  Başkanı Op. Dr.  Halil Gürkan Çoban’ın çelenk sunumunun ardından Program  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti.

Şifa Dağıtan El Olmaya Devam Edeceğiz

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Vekili Kamu Hastaneleri  Başkanı Op. Dr.  Halil Gürkan Çoban “1. Dünya Savaşının yaşandığı memleketimizde tıbbi yerler en ön safta yer alarak 1921  yılından mezun olacak tıbbiyeler  Çanakkale cephesinde  şehit düştüler.   13  Kasım 1918’de Haydarpaşa Garı önünde Yıldırım Ordu'nun komutanı Mustafa Kemal'i karşılar. İki dost birbirine yüzüne bir bakış sonrası sarılır ve Mustafa Kemal limana doğru ilerler. İşgal gemilerini gören Mustafa Kemal, gözleri çakmak çakmak olurken yanındakilere dönerek şu cümleyi söyler ‘Geldikleri gibi giderler.’ Takvimler 1919’u  gösterdiğinde İstanbul, İngiliz işgal altında ve Tıbbiye öğrencileri eğitimlerini işgal günlerinde devam etmeye çalışmaktadır. O günlerde üçüncü sınıfta tıp eğitimine devam eden  Hikmet Boran'da öğrencileri arasındadır. 14  Mart 1919  tıp öğrencileri Hikmet Baran önderliğinde üniversitenin kuruluş yıl dönümünü kutlayacaklarını söyleyerek toplandılar. Ardından  işgale karşı tarihi fakülte binasının direkleri arasına Türk bayrağını asarlar. İşgal güçleri protestoyu engellemeye çalışsalar da tıp öğrencilerini durduramadılar.  Tıp öğrencileri   vatanseverlikleri sayesinde, karanlık işgal günlerinde İstanbul semalarında dalgalanan Türk bayrağı bir umut ışığı gibi bağlar. O günden sonra da 14  Mart ülkemizde ‘Tıp Bayramını’  kutlamaya başlar. Tarihler olduğu gibi bugün de burada. Her zaman milletimizin yanında ve onlara uzanan şifa dağıtan el olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm bu zorluklara rağmen dün olduğu gibi bugün de bir canı kurtarmayı bütün insanlığı kurtarmakla eşdeğer sayan bir anlayışın sahipleri olarak insanımızı sağlıklı yaşatmayı, acısını azaltmayı, daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş olan tüm fedakarlık hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14  Mart Tıp Bayramını Kutluyorum” dedi.

 

Cuma Deren